Kırşehir'deki Ahilik kutlamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

Güncelleme Tarihi:

Kırşehirdeki Ahilik kutlamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 15:28

Kırşehir'deki Ahilik kutlamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

Haberin Devamı

Salih GÜNER/KIRŞEHİR, (DHA)- KIRŞEHİR merkez olmak üzere her yıl yurt genelinde kutlanan 29'uncu Ahilik Haftası ve 52'nci Esnaf Bayramı kutlamaları, bugün törenle başladı. Törenlerin, 27 Mayıs Cuma günkü bölümüne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak ve halka hitap edecek.
Kırşehir’de 13'üncü Yüzyıl'da yaşayan Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla değişik etkinliklerin düzenleneceği 29'uncu Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Dünya sigortacılığı ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkarların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla, 'Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut' prensibi temel alınarak 52 yıldan bu yana bayram, 29 yıldan bu yana da hafta niteliğinde kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında panel, çeşitli gösteriler, konserler ve konferanslar gerçekleştirilecek. Ahilik kutlamalarının başkenti Kırşehir'de başlayacak etkinlikler 29 Mayıs Pazar günü tamamlanacak. 
Bu yıl 23-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak Ahilik Haftası kutlamalarının açılış töreni, dün saat 10.00'da İş Bankası önü Anıt Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene, Vali Necati Şentürk, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, Milletvekilleri Salih Çetinkaya ve Mikail Arslan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti İl Başkanı Mustafa Kendirli, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk ve oda başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu başta olmak üzere daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti il başkanları katıldı. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, “Her medeniyet kendi insan tipini meydana getirir. O insan tipi de mensup olduğu medeniyetin, sıfat ve karakteriyle bir ahenk arz eder. Bu yönüyle şanlı mazimiz insanlığa sunulan muhteşem bir faziletler medeniyetidir. Zira bizim medeniyetimiz, ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’ hadis-i şerifini hayat düsturu haline getiren imanlı sinelerin eserleri bir medeniyettir. Bu yüzdendir ki Anadolu coğrafyasında bir medeniyet projesi olarak insanlığa sunulan Ahilik, 13. yüzyıldan itibaren gönül coğrafyamızda yer eden Anadolu’nun her bir tarafında sevginin ve kardeşliğin odağı olmuştur. Ahiliğin pek çok temel prensiplerini kendilerine şiar edinen bu aziz millet ‘Kapını ve sofranı açık tut’ öğretisini varlık sebebi sayan muhtaç ve ihtiyaç sahibi olan milletlerin yanında yer alarak gerçek bir Ahi toplumu olduğunu ispat etmiştir” dedi. 
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de, ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini ve her gün şehit haberleri alındığını belirterek, şunları söyledi:
"Rabbim inşallah onların şahadetini kabul etsin, onların şefaatine de bizleri nail eylesin diye dua ediyoruz. Ahilik, hepimizin, özellikle Kırşehir’in en önemli değerlerinden bir tanesi ve bizim geleceğimizi şekillendirmek, büyük Türkiye idealini hayata geçirmek adına Ahiliği tekrar ayağa kaldırmamız, Ahiliği her alanda yaşanan, yaşatılan bir değer olarak tekrar şekillendirmemiz çok önemli diye düşünüyoruz. Bu manada Ahi Evran Külliyesi ile birlikte Ahilik de gerçekten bir boyut değiştirmeye başladı. Şimdi önümüzdeki ikinci büyük aşama Ahi Evran Vakfı Kanunu çıkartılması. İnşallah Gümrük Bakanlığımızın desteğiyle bu kanun da en kısa zamanda hayata geçecek. Bu kanunla birlikte yine Ahilik ile ilgili çok önemli değişiklikler olacak. Bu hafta Kırşehir’de dolu dolu Ahiliği en güzel şekilde yaşayacağız. İlk defa Kırşehir’de Kitap Fuarı’nın açılını gerçekleştireceğiz ve bir hafta boyunca 66 yayınevi, 30’a yakın yazar Kırşehirimize gelecek ve kitapseverlerle buluşacak. Bu hafta boyunca Resim Sergisi, Ahi Sokağı, söyleşiler, paneller, konserler, halk oyunları, açık hava sineması, tiyatro etkinlikleri gibi birçok etkinliği Kırşehirlilerimiz dolu dolu yaşayacaklar. Tüm Kırşehirlileri bir hafta boyunca tüm etkinliklere katılmaya davet ediyorum. Ahiliğin başkenti Kırşehir’e yakışır bir şekilde Ahilik etkinliklerine başta esnafımız olmak üzere tüm Kırşehirlilerin yoğun bir şekilde katılması için davet ediyoruz. 27 Mayıs Cuma günü de Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Ahiliğimizin kortej yürüyüşünden sonra Ahi Evran Külliyesi’nde Şed Kuşatma Törenlerini gerçekleştireceğiz. 27 Mayıs’ta saat 14.00’te Ahi Meydanı’na tüm Kırşehirlileri Sayın Cumhurbaşkanımızla hasret gidermeye davet ediyorum. İnşallah ahilik Haftamız başta Kırşehir olmak üzere bereketli, güzel ve huzurlu bir şekilde kutlanmasını diliyorum."
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) organizasyonu ve Halkbank’ın sponsorluğunda bu yıl 29’uncusu kutlanacak olan Ahilik Haftası’nda ilk günkü etkinliklerde Anıt Meydanı’nda Mehteran Bölüğü gösterisinin ardından Ahi Evran-ı Veli Külliyesi ve Ahi Evran-ı Veli Türbesi’nin ziyaret edilmesi sonrasında Ahi Evran-ı Veli Külliyesi Sergi Salonu’nda 'Geçmişten Günümüze Kadın Girişimciliği Yağlı Boya Resim Sergisi' açılışı yapıldı. Ardından, Devlet Tiyatrosu sanatçısı Osman Nuri Ercan’ın Ahi Evran’ı canlandırdığı programda Ahi Çarşısı ziyaret edilerek, Ahi duasının okunması sonrasında Kültür Sokağı’ndaki Ahi Sokağı'nın açılışı gerçekleştirildi ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yer aldığı Ahi Sokağı gezildi. 1. Kırşehir Kitap Fuarı Cacabey Meydanı’nda açıldı. Meydanda Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikramının ardından Kırşehirliler Hüseyin Su ile söyleşide buluştu. Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu’nun mini konseri ve “Son Mektup” adlı açık hava sinema gösterimi yapıldı. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!