“Kırmızı Balon” çocuklara uçuyor

Güncelleme Tarihi:

“Kırmızı Balon” çocuklara uçuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 00:00

Yıllar önce, 1950’lerde beyaz perdeye aktarılan, dünyadaki ilk çocuk filmi olan “Kırmızı Balon”dan etkilenerek kurduğu gruba bu ismi veren Tamer Yılmaz, arkadaşları ile çocukların özel günlerini unutulmaz kılıyor.

Grup, çocuklara yönelik özel günlerde animasyon, palyaço, çocuk oyunları gibi hizmetler sunuyor. Ekim ayı gibi Çocuk Tiyatrosu olarak şirketleşmeye hazırlanan Kırmızı Balon grubu, animasyonun yanı sıra tahta bacak, ateşbaz, kukla ve çocuk tiyatrosu gibi gösteriler de yapacak.

DTCF Tiyatro Bölümü mezunu olan Yılmaz Türkiye’de animasyon ve palyaçonun bilinen bir tür olmadığını ve bilinçli yapılmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Animasyon, palyaço, kostümlü animasyon Türkiye’de pek bilinen, tanınan bir tür değil. Hatta eğitimciler, kreşler, özel okullar, aileler pek bilmiyor. Özel günlerde, yani doğum günlerinde, sünnetlerde, açılışlarda ya da belli günlerde ne olup bittiğini bilmedikleri için ciddi bir kavram kargaşası var. Palyaço ne yapar? Gelince sihirbazlık mı yapar, çocukları mı eğlendirir, şakalar mı yapar bunun bilincinde değiller. Biz en azından grup olarak, Dil Tarih Tiyatro Bölümü öğrencileri olarak böyle bir farkındalık geliştirmeye çalışıyoruz.

Yedek plan var

Sünnet düğünü ya da doğum gününde çocuk kendini dünyanın odağında zannettiği için arkadaşları ile ortalığı yakıp yıkacak düzeyde bir eğlence anlayışına sahip olabiliyor. Biz önce gidip çocukların bu enerjisini haracayabileceği türde oyunlar geliştiriyoruz. Cebimizde her zaman b, c, d planımız da oluyor. Bunun dışında pekiştireç kullanıyoruz, onlar istediğimiz gibi giderse ödüllendiriyoruz. Gösterinin sonunda sihirbazlık yapıyoruz ve hatta öyle gruplar oluyor ki sihirbazlık saatlerce sürebiliyor.

Eğitimimizin faydası büyük

Bizim grubun diğer gruplara oranla en büyük farkımız tiyatro mezunu olduğumuz için iyi bir diksiyona sahip olmamız. Öncelikle gruptaki arkadaşlara çocuklarla iletişim konusunda türlü bilgiler vererek işe başlıyoruz. Özel günlerde ne gibi zorluklarla karşılaşacaklarını türlü dramalarla prova ediyoruz. Bu şekilde, ceplerinde türlü planlarla etkinliklere gidiyorlar. Boş gitmediğimiz, provalı gittiğimiz için de şaşırıp kalmıyoruz ki buna rağmen akla hayale gelmeyen sıkıntılar çıkabiliyor işin içinde çocuk olunca. Mesela genelde oyuna hiç katılmak istemeyen çocuklar oluyor, üzerlerine çok gitmediğimiz ve açık kapı bıraktığımız için bir anda tersine dönüş oluyor.”

Çocuklar yanlışı çabuk öğrenir

“KOSTÜMLÜ animasyon işinde çocukların algısına ve beğenisine göre değişik çizgi film karakterlerinin, masal karakterlerinin kostümlerini giyerek gidiyoruz. Orada çocuklar bu karakterlere ya da animatörlere rol model olarak yaklaştığından işin eğitimini almamış biri dikkatsizce konuşabiliyor ve çocuklar yanlışı rahatlıkla öğrenip hayatları boyunca bunu sürükleyebiliyor. Bizim repertuarımız var. Anadolu Çocuk Oyunları’nı seçtik, çok bilinmeyen oyunlardan kapalı mekanlarda oynanabilecek nerdeyse 200’e kadar oyunumuz var. Yani çocuklar hep aynı animasyon oyunlarından sıkıldığından bir kere animatörü görünce direkt reddedebiliyor. Biz onlara kendimizi tanıtıyoruz ve farklı oyunlarla eğlenerek hoşça vakit geçiriyorlar, hem de unutamayacakları bir gün geçiriyorlar.”
Kırmızı Balon animasyon ve palyaço grubuna ulaşmak isteyenler Tamer Yılmaz’a 0 507 3527488 numaradan ulaşarak her türlü bilgiyi alabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!