Kırkpınar'ın maliyeti 3 milyon 881 bin lira

Güncelleme Tarihi:

Kırkpınarın maliyeti 3 milyon 881 bin lira
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2018 15:02

Kırkpınar'ın maliyeti 3 milyon 881 bin lira

Haberin Devamı

Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)-EDİRNE Belediye Başkanı Recep Gürkan, 657'nci Tarihi Kırkpınar  Yağlı Güreşleri’nde dereceye giren pehlivanlara 260 bin lira para ödülü verdiklerini belirterek, bu yıl güreşlerin maliyetinin  3 milyon 881 bin 249 TL olduğunu söyledi. 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu yıl 657'ncisini düzenledikleri Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ninin değerlendirmesini yaptı. Başpehlivanlığı Orhan Okulu'nun kazandığını belirten Gürkan, ağalık ihalesinde ise 9 kez Kırkpınar ağalığı yapan Seyfettin Selim'in 722 bin liraya kazandığını söyledi. Gürkan, "Güreşlerin son günü 2019 yılında yapılacak olan 658'nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ağalık ihalesini yaptık. Bu yıl bazı şartları değiştirmiştik; yaşadığımız bazı tecrübelerden ders alarak bazı kurallar koymuştuk. Bu ihaleye tek katılım oldu. 9 kez ağalık yapan ve tarihte ilk iki kez altın kemer alan Seyfettin Selim katılmıştı. Ben 621 bin TL ile ona bıraktım, 622 bin diyeceğini düşünerek; Seyfettin Selim bir jest yaparak 722 bin TL dedi. 722 bin TL ile 658. Kırkpınar’ın Ağası Seyfettin Selim oldu. 10’uncu kez ağalığı almış oldu. Kendisine teşekkür ediyorum. Ve yeni koyduğumuz şartname gereği 15 gün içerisinde ağalık bedelinin tamamını yatırılması gerekiyordu. Bu bedel yatırılmadan ihalenin onaylanması ve ağalık unvanının kullanılması söz konusu değildi. Sayın Seyfettin Selim daha birinci haftada, 15 gün süreyi beklemeden paranın tamamını yatırdı. Biz de ihaleyi onayladık. Kendisi resmen 658'nci Kırkpınar Ağası oldu" dedi.


'TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI'
Kırkpınar’a katılan pehlivan sayısında ise bu yıl tüm zamanların rekorunun kırıldığını anlatan Gürkan, "Kırkpınar’a katılan pehlivan sayısında bu yıl tüm zamanların rekoru kırıldı. Ama bir taraftan da bu sürecin ne kadar da sürdürebilir olduğununun ciddi anlamda tartışması gerekiyor. Göreve başladığımızda 2014 yılında 1700 civarında pehlivan katılmıştı. O tüm zamanların rekoruydu. 5 yıldır her yıl rekor egale ede ede geliyoruz. 2017’de 2199 pehlivan katılmıştı. Dedik ki, bu tüm zamanların rekoru. Bu yıl bu rekor tekrardan egale edildi. 2228 pehlivan katıldı. Bu yıl tartı hakemleri daha titiz davrandılar. Birçok arkadaşı elediler, yoksa bu sayının 2 bin 500’lere kadar çıkma ihtimali vardı. Bu bizi iki şekilde etkiliyor. Güreşlere katılan pehlivan sayısı ne kadar çoksa yukarı doğru güreşlere ayıracağımız zaman azalıyor. Yarım saat serbest güreş, sonra puanlama, sonra altın puan gibi yağlı güreşin geleneğinde olmayan bir takım uygulamaları yapmak zorunda kalıyoruz. Pehlivan sayısı arttıkça; bizim aslında pehlivanlara ödül olarak vermek istediğimiz ama bütçenin bu şekilde sarsılması için veremediğimiz paralardan; pehlivan yollukları, hakem, cazgır konaklamaları gibi alanlara gidiyor" diye konuştu

PEHLİVANLARA ÖDÜL 260 BİN LİRA
Edirne Belediyesi’nin pehlivanlara 260 bin lira ödül dağıttığını belirten Gürkan, "14 boyda; baş, başaltı ve büyük orta güreşlerine katılanların tamamına, diğer boylarda da ilk 64’e giren güreşçilerin tur ödemelerini yapıyoruz, yolluklarını veriyoruz. Sadece bu 827 bin 565 TL, hakem giderleri 235 bin 732 lira. Yine 10 tane cazgır görev yapıyor, 18 bin 745 lira ve diğer görevli ödemeleri 10 bin 500 lira. Topladığınızda 1 milyon gibi bir rakam sadece bu işe harcanıyor. Şimdi pehlivan sayısı 2 bin 228 değil de bin olsa buradan kalacak 500 bin lirayı  biz ödülle ekleyeceğiz. Vereceğimiz ödül 800 bin TL olacak, güreşler daha nitelikli olacak, daha çok zaman ayırabileceğiz. Konaklama bedelleri de 660 bin lira, bunlar ciddi rakamlar. Baktığımızda 2018 yılı 657'nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin belediyemize toplam maliyeti 3 milyon 881 bin 249 lira, yaklaşık 4 milyon. Bunun karşında ne aldık. Tabi her yıl olduğu gibi kamudan bir destek, Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan, bakanlıktan bir destek yok" dedi.

Geçen yıla kadar tribünlerin boş gözükmesin diye final güreşinde kapıların açıldığı ama uygulamanın son iki yıldır yapılmadığını anlatan Gürkan, "Bu yıl cumartesinden doldu tribünler. Kırkpınar Er Meydanı’nın Modernizasyon Projesi bitti gibi. Yakında benim de Ankara’ya bir ziyaretim olacak.   Kırkpınar Er Meydanı’nın Modernizasyon Projesi’ni de yakından takip edip, onunla ilgili de süreci takip edip bir an önce Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ihaleye çıkılmasını istiyoruz ki önümüzdeki yıla yetiştirelim" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!