Kırkpınar'ın altın kemerli ağası Yazoğlu: Yağlı Güreş Federasyonu kurulmalı

Güncelleme Tarihi:

Kırkpınarın altın kemerli ağası Yazoğlu: Yağlı Güreş Federasyonu kurulmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 10:38

Kırkpınar'ın altın kemerli ağası Yazoğlu: Yağlı Güreş Federasyonu kurulmalı

Haberin Devamı

 

Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- KIRKPINAR Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı ve Kırkpınar'ın altın kemerli ağası Alper Yazoğlu, her pehlivanın Er Meydanı'nda çayıra çıkmaması gerektiğini ve belli kriterlerin oluşturulması için Yağlı Güreş Federasyonu'nun kurulması gerektiğini söyledi.

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı ve Kırkpınar'ın altın kemerli ağası Alper Yazoğlu, Kırkpınar'ın güreşlerin olimpiyatları olduğunu ve her isteyen pehlivanın Er Meydanı'na çıkmaması için Yağlı Güreş Federasyonu'nun kurulması gerektiğini belirtti.
Yazoğlu, çok sayıda pehlivanın Kırkpınar'a katılmasıyla kalitenin düşürüldüğünü ve bu durumu Kırkpınar'ın tarihine saygısızlık olduğunu söyledi. Yazoğlu, "Kırkpınar'da hem izleyicilere bir saygı olsun hem de elini kolunu sallayan herkes gelmesin bu işi layık olduğu şekle getirelim istedik. Sayısal bir yakınlık kuralım dedik mesela Kırkpınar'da 40 başpehlivan güreşsin gibi. Fakat maalesef Türkiye'de politik durumlar bizim yağlı güreşimizi geleneksel spor dallarından aldılar tekrar minder güreşlerine bağladılar. Bu problemler yıllardır devam ediyor. Halbuki spor dalları branşlarına bölündükçe güçlenirler. Güreşin her çeşidi bir değildir. Geleneksel spor denilince herkesin aklına Edirne'deki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri gelir. Yağlı güreş ayrı bir federasyon çatısı altında olursa her elini kolunu sallayan gelmeyecek. Yapılan yağlı güreşlerin geleneksel olan güreşler var. Burada bir sistem kurulacak. Edirne'de Kırkpınar'a gelecek olan pehlivan seçkin olacak. Kırkpınar'ın tarihine, dokusuna ve seyircisine yakışır pehlivanlar gelecek. Oyunların hepsini bilen pehlivanlar gelecek. Giderek bir yıpranma var. Rakibin arkasından dolaşıyor 1 puanı alıyor. Bu artık olacak şey değil. 656 yıllık bir tarihi olan güreş oyunlarında kural değişikliği var. Yağlı güreş bitti yenişemedin sonra başla minder güreşine bu ayıptır. Kırkpınar'a ve yağlı güreşe büyük bir saygısızlıktır" dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!