Kırıkkale Lisesi öğrencileri, MKE Silah Sanayi Müzesi’ni gezdi

Güncelleme Tarihi:

Kırıkkale Lisesi öğrencileri, MKE Silah Sanayi Müzesi’ni gezdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2018 11:58

Kırıkkale Lisesi öğrencileri, MKE Silah Sanayi Müzesi’ni gezdi

Haberin Devamı

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)- KIRIKKALE Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri MKE Kurumuna ait Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi’ni gezerek müzede sergilenen 14’ncü Yüzyıldan günümüze üretilen silahlarla ilgili bilgi aldı.
Gezi sonrası konuşan Kırıkkale Lisesi Müdür Yardımcısı Basri Başat, tarihi değeri olan eserlerin depolardan gün ışığına çıkartılarak koruma altına almanın önemine değindi.
MKE Kırıkkale Hafif Silah Fabrikası Eğitim-Organizasyon Şefi ve müze sorumlusu Dursun Aydın’da öğrencileri bilgilendirirken, sergilenen eserlerin, Kurtuluş Savaşı sonrasında İstanbul ve Anadolu halkından toplanan malzemeler olduğunu aktardı. Aydın, “Halktan toplanan bu eserler bir süre Makine Kimya Genel Müdürlüğünde depolandı. Daha sonra da 1930-1935 yıllarında MKE Kırıkkale Hafif Silahlar Fabrikası’nda kurulan bu müzeye getirildi. 1987 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğüyle yapılan yazışmalar sonucunda burası ilk özel silah müzesi unvanını aldı. 15 Temmuz 1990 tarihinde ziyarete açılmıştır. Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi, açıldıktan 3 yıl sonra daha geniş bir mekanda eserleri sergilemek için yeniden düzenlenmiş ve 2 Kasım 1993 senesinde tekrar ziyarete açılmıştır. Sergilenen bu eserler, 14. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar kronolojik sırada düzenlenmiştir. Müzenin açılmasında rahmetli Barış Manço’nun emeği büyüktür” dedi.
MERMİNİN DELEMEDİĞİ ZIRHI DELEN OKLAR DA MÜZEDE SERGİLENİYOR
Müzede paha biçilemeyen eserlerin yanı sıra fabrikada da üretilen modern silahlarda dahil 472 eserin bulunduğunu Aydın, “Paha biçilemeyen eserler arasında en dikkati çeken 14’üncü yüzyıla ait ok ile kılıç gibi silahlara karşı korunmak amacıyla yapılan bir zırh gömleği ve miğfer var. Zırhın üzerinde o dönemin şartlarında kullanılan kalite kontrol damgası da bulunuyor. Zırhın ağırlığı ise 28 kilo. Ayrıca müzede merminin dahi delemediği malzemeyi delen okların bulunması da son derece ilginç” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!