Engelsiz Bir İletişim İçin Bilmeniz Gerekenler

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

katkılarıyla...

İş hayatında, sosyal yaşamda ya da aile içerisinde engelli bireylerle bir arada yaşıyor, ihtiyaç duyduklarında onların gözü, kulağı veya bir uzvu olup, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çabalıyoruz. İşte bu noktada, yani engelli bir bireyle iletişime geçtiğimizde, zaman zaman eksik bilgiden veya tecrübesizlikten kaynaklanan başka engellerle karşılaşabiliyoruz. Aslında aramızdaki bu 'iletişim engelleri'ni ortadan kaldırmak ve engelli bireylerin gündelik hayatta karşılaştığı bazı sorunlara çözüm üretebilmek sandığımızdan çok daha kolay! Engelli bireylerle daha sağlıklı bir iletişim kurmamızı mümkün kılacak 11 önemli uzman tavsiyesini sizin için mercek altına aldık...

Bir insanın engelli olması, mutlaka yardıma ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. Ancak engelli bireyin yardıma ihtiyacı olduğuna eminsek sadece kendisinin duyacağı veya anlayacağı şekilde, başkalarına rencide etmeden yardım etmeyi teklif etmeliyiz.

Çoğu engelli birey, samimi olunduğunda ve uygun şekilde sorulduğunda engeliyle ilgili soru sorulmasından rahatsız olmaz. Ancak engelli bireylerle konuşurken acıma, küçümseme, ayrımcılık içeren ifadeler kullanmamalıyız.

İşitme engelli bireyle iletişim kurarken kişinin dikkatini çekmek için kibarca omuzuna dokunabilir ya da elimizle işaret edebiliriz. Göz teması kurduktan sonra konuşmaya başlamalıyız. Açık, net ve rahatsız etmeyecek yükseklikte bir ses tonu ile konuşmalıyız.

Engelli bireyler durumları nedeni ile kendilerine gösterilen aşırı ilgi ya da görmezden gelinmekten olumsuz etkilendikleri için iletişim kurarken abartıya kaçmamalı ve görmezden de gelmemeliyiz. 

İşitme engelli veya konuşma güçlüğü çeken bireyin söylediğini tahmin etmeye çalışmak yerine, en iyi iletişim kurabileceği yöntemi kendisine sormalıyız. İşaret dili aracılığı veya resim ya da çizimlerle anlaşmak iyi bir yöntemdir. 

Yanınızda tercüman olması halinde konuşurken tercümana değil işitme engellinin kendisine bakarak konuşmalıyız. İşitme engelli birey istemedikçe yüksek sesle konuşmayın çünkü işitme cihazda yüksek sesler parazitli hale dönüşür ve anlamayı daha da güçleştirir.

İşitme engelli bireyin olduğu toplantılarda işitme engelli kişi ile aynı anda sadece bir tek kişi konuşmalıdır. İşitme engelli kişinin söylediklerimizi düşünüp anlaması için ona biraz zaman vermeliyiz.

Tekerlekli sandalye kullanan biriyle konuşurken yüz yüze seviyesinde olunuz. Yüz yüze olmak için çökünüz ya da siz de karşısında oturunuz

Manüel tekerlekli sandalye kullanan birine daha rahat ulaşım sağlayacağını düşünerek akülü sandalye kullanmasını önermeyiniz. Akülü sandalye kullanma kararı uzman hekimler tarafından verilebilir.

Görme engelli biriyle konuşurken ya da yürürken ortamı ve yolu betimleyiniz. Koluna girmeyiniz, bir adım önde yürüyünüz. O sizin kolunuza girebilir veya dirseğinizden tutabilir. Ortamdan ayrılırken ona ayrıldığınızı söyleyiniz.

Herhangi bir kişiye nasıl selam veriyorsanız öyle selam veriniz. 'Geçmiş olsun!' demeyiniz. Engellilik kötü bir durummuş gibi korkutma unsuru olarak kullanmayınız. 

FIAT ENGELSİZ HAREKET PROGRAMI İLE DAHA FAZLA HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ!

Engelli bireylerin hareket özgürlüğüne destek olmak amacıyla Fiat Engelsiz Hareket Programı’nı hayata geçirdik!

Fiat olarak herkesin özgürce hareket edebilmesi gerektiğine inanıyoruz. Engelli sürücülerin yollarda keyifli ve güvenli sürüş keyfinin tadına varabilmesi ve engelli yolcularınızın konforunu artırabilmek için “Fiat Engelsiz Hareket” ile yanınızdayız. Fiat Engelsiz Hareket ile bedensel engelleri yollardan kaldırmak adına özel donanımlarla ihtiyacınıza uygun çözümler sunuyoruz. Keşfetmek için tıklayın.

Advertisement