• Hürriyet Twitter
R

50. yaşını kutlayan büyülü gösteriyi tanıyalım...
Sessizliğin müzisyenleri
Mummenschanz İstanbul’da!

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Karanlık sahnede hareket eden renkli figürleri ile yarım yüzyıldan fazladır insanları büyüleyen sıra dışı gösteri Mummenschanz, İstanbul seyircisiyle buluşmak için gün sayıyor. Onu yakından tanımak isteyenler için işte mini rehberimiz!

50 yılı aşan sahne geçmişi: Mummenschanz

1972 yılında İsviçre’de Floriana Frassetto, Andres Bossard ve Bernie Schürch tarafından kurulan, sanat hayatı boyunca sadece görsel kurgular ile hem kültür hem de dil sınırlarını aşarak tüm dünyayı kendine hayran bırakmayı başaran Mummenschanz yarım yüzyıldan fazladır dünyayı dolaşıyor. Zaman içinde sahne kadrosu değişse de, yaratıcı aklı hala kurucuları tarafından şekillenen bu sıra dışı gösteri, karanlığın içinde şekillenen maskeleri ile zamana meydan okuyan bir etki yaratmayı başardı. 50. yıl için özel olarak hazırlanan yeni kurgusu ile hem geçmişindeki izleri hem de geleceğini aynı potada eriten Mummenschanz, dünya turnesi kapsamında bu sonbahar İstanbul’a da uğrayacak.

Zamanın ruhunu okuyan bir kadro

Yenilikçi gösterileri ile 70’li yılların başında Avrupa’dan yola çıkan ve kısa süre de Amerikalı tiyatro yapımcısı Arthur Shaftman tarafında keşfedilip “Yeni Dünya”ya hızlı bir giriş yapan Floriana, Andres ve Bernie için hızlı yükseliş o yıllarda başladı. Önce Broadway’de sahne alıp tanındıktan sonra The Johnny Carson Show, Sesame Street, Muppet Show ve The Red Skelton Show gibi efsane yapımların yaratıcı kadrolarında da boy gösteren üçlü, zaman içinde kendi özgün gösterilerini tüm dünyaya tanıtmaya karar verdi.

Gösterinin 50. yılı için büyüleyici bir kurgu…

Seyirciyi zaman içinde bir yolculuğa çıkaran ve ekibin ikon haline gelmiş Clay Masks ve Toilet Paper Faces gibi klasik karakterleri de yeniden sahnede görme imkanı sağlayan 50. yıl gösterisi ayrıca, tüyler ürpertici devleri, neşeli Pipe Creature'ları ve diğer büyülü yaratıkları ile gösterinin kurgusunu daha da unutulmaz kılıyor. Ancak başka sürprizler de var; bu yıldönümü prodüksiyonu sadece nostalji ile ilgili değil. MUMMENSCHANZ ruhunu yakalayan yeni formlar ve karakterler de bu şovda seyirci karşısında olacak!

Sessiz bir hayalin senfonisi

Dünya çapındaki ününü, farklı kültürlerdeki farklı dilleri konuşan insanların bile aynı duyguları paylaşmasını sağlayan sihirli kurgusuna borçlu olan ve her yaştan seyircinin hayata dair kendinden bir şeyler bulabildiği Mummenschanz, zamanın aşındıramadığı değerler üzerinde sessizce yükseliyor. Bu büyüleyici ve etkileşimli deneyimin tüm yaş grupları için eşit derecede heyecan verici olmasının sırrı da bu belki de… İster uzun yıllardır MUMMENSCHANZ hayranı olun, isterseniz bu dünyayla yeni tanışın, "50. Yıl", sizi kendine hayran bırakacak sessiz bir macera vaat ediyor.

İçerikte kullanılan fotoğraflar: MUMMENSCHANZ Stiftung / Noe Flum