‘Kerküklüler karar verir’

Güncelleme Tarihi:

‘Kerküklüler karar verir’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 23:17

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bağdat’tan ve Ankara’dan gelen tepkilere rağmen statüsü belirsiz Kerkük’te referandum yapılması taleplerinde ısrar ediyor.

Haberin Devamı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, önceki gün alınan referandum kararından geri adım atmayarak Kerkük’ün geleceğine, Kerkük’te yaşayan bütün etnik yapıların birlikte karar vereceğini söyledi. Erbil merkezli Rudaw’ın haberine göre, Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kerkük Türkmen şehridir” sözlerinin hatırlatılması üzerine, dün yaptığı açıklamada “Kürtler, ‘Kerkük sadece Kürt kentidir’ demiyor, bütün etnik yapıların kentidir. Kerkük’te Kürdistan bayrağı hep vardı, ancak bana göre konu olduğundan fazla büyütülüyor. Peşmerge bu bayrak altında Kerkük’ü korudu. Peşmerge olmasaydı Kerkük’te ne Irak ne de Kürdistan bayrağı olurdu. DEAŞ’ın bayrağı olurdu” dedi. Barzani’nin sözleri, IKBY’den bir heyetin Kerkük’te kamu binalarına bayrak asılması ve referandumu görüşmek üzere Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaretlerinin ardından geldi. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’la görüşen heyetten Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Politbüro üyesi Adnan Mufti, “Kerkük’te Kürdistan bayrağı kesinlikle indirilmeyecek. Bu yönde bir karar alınacaksa Kerkük İl Meclisi tarafından alınmalı. Sadece onlar böyle bir kararı verebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçen hafta resmi kurumlara IKBY bayrağı asılması kararı alan Kerkük İl Meclisi, önceki gün de statüsü belirsiz olan bölgenin IKBY’ye katılmasının oylanacağı referandum yapılmasını kabul etmiş, krizi derinleştirmişti. 

ANKARA: KRİZİ MESUT BARZANİ BİTİRMELİ

Türkiye, bayrak krizi ve referandum kararı nedeniyle IKBY ile yaşanılan krizin çözülmesinde önceliği diplomasiye vermeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın’ın hafta başında IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin hassasiyetlerini iletmesinin yanı sıra krizin çözümünün IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin elinde olduğu mesajı verdiği öğrenildi. Özellikle petrol satışında Türkiye ile işbirliği içinde olan Barzani’nin, Ankara’nın bu konuda tavır almasından endişe ettiği değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!