Kentsel altyapının önemi hatırlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Kentsel altyapının önemi hatırlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2017 18:36

Kentsel altyapının önemi hatırlatıldı

Haberin Devamı

TÜRK Mimar ve Mühendisler Odası Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi'nin düzenlediği Kentsel Altyapı Çalıştayı'na katılan İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, gelişmekte olan kentlerde problemler başlamadan önce sağlıklı alt yapı oluşturmanın önemine dikkat çekti.   

Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Manisa Şubesi, Giritligil Otel'de 3 oturum halinde Kentsel Altyapı Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Manisa Şube Başkanı Cemil Kora, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı mimar Azmi Açıkdil ve oda üyeleri katıldı. Çalıştayın ilk oturumunda söz alan İMO Manisa Şube Başkanı Cemil Kora, kentlerin sağlıksız yapılmasından ve alt yapı eksiklerinden söz ederek, yaşanan sorunların çözülmediği takdirde kentlerin gelecekte büyük problemlerle karşı karşıya kalacağının altını çizdi. Çalıştayda söz alan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe ise, alt yapıya üst yapıdan daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek "Su baskınları problemi İstanbul, İzmir, Manisa ve Trabzon için de geçerli. Kırsal bir kent olan, yağmur bile yağmayan Ankara'yı bile yılda birkaç kez su basıyor. Su bizim yüzümüzden basıyor bunları da 'afet' olarak adlandırıyoruz. Güvensiz konut ürettiğimiz için yıkımları depreme bağlıyoruz. Biz öldüren değil, yaşatan bir mesleğin insanlarıyız, inşaat mühendisiyiz. Yapıcıyız, yaparız. Öldürmekten değil, yaşatmaktan yanayız. Dolayısıyla insanın oturmuş olduğu konutların yaşanabilir, deprem güvencesinde olmaları yetmez, aynı zamanda altyapılı, yaşanabilir bir çevrede yaşamaları gerektiğini de her zaman söylüyoruz. Bilime, bilgiye önem verilmezse, mühendise önem verilmezse, yaşanılanlardan ders çıkarılmazsa kentlerimizi bundan sonraki süreçte daha çok su basacak" diye konuştu.

Türkiye'de sağlıksız alt yapı sebebiyle kentlerin hasta durumda olduğunu savunan İMO Başkanı Gökçe, yeni oluşturulacak alt yapıların dünyada uygulanan bilime ve teknolojiye uygun olması gerektiğini ifade etti. Gökçe "Kentlerimizi hasta etmememiz gerekir. Hasta olduktan sonra o hasta olan kentleri düzeltmek, altyapısını düzeltmek son derece zor. Gelişmekte olan kentlerimizi problemli kentler haline sokmadan, problemsiz bir kente nasıl dönüştürürüz noktasında bizim bir alt yapı oluşturmamız gerekiyor. Sadece kentlerin var olan altyapısını gidermek veya yeni yapılacak olan altyapı sistemlerini var olan teknik kurallara uygun olarak üretmek yetmiyor. Kendi altyapımızın da gelişmesini sağlamak lazım. Bu altyapıyı da dünyadaki var olan yeni bilgi ve teknolojileri kendimize yükleyerek yapabiliriz. Yapacağımız her altyapı çalışmasını proje çerçevesinde, teknik çerçevede değil, onun sosyal, ekonomik, psikolojik ve çevre boyutu, onun sürdürülebilirlik çerçevesinde de konuya bakmak gerekiyor" dedi.

Gün boyu süren ve 3 oturum halinde gerçekleşen kentsel altyapı çalıştayında havza ve içme suyu yönetim planı; çevre politikaları ve kentsel altyapı yatırımları, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi gibi konularda sunumlar yapıldı.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!