Kendi elektriğini üretecek

Güncelleme Tarihi:

Kendi elektriğini üretecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 11:10

AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi, enerji maliyetlerini düşürmek ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için "Güneş Pili" projesiyle kendi elektriğini üreteceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kendi elektriğini üretecek

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Mücahit Avcil, kendi elektriklerini üretmek için geliştirdikleri projeyi Avrupa Birliği (AB) ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA) sunduklarını söyledi. Projeyle enerji maliyetlerini ilk etapta yüzde 50 oranında azaltmayı daha sonra da bu oranı yüzde 90'a çıkartmayı hedeflediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Avcil, projenin ilk bölümünde hastanenin ısı yalıtımının yapılacağını, ikinci bölümde ise güneş pilleri vasıtasıyla hastaneye elektrik üreteceklerini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Avcil, projenin detaylarını şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

"Hastane binasını patlatılmış silisyumdan oluşan dolgu malzemesiyle kaplayıp, camlar da güneş kırıcılarla kapatılarak yalıtım yapılacak. İlerleyen dönemde de hastanenin kuzey kısmına düşen 500 metrekarelik alana güneş pilleri yerleştirerek elektrik üreteceğiz. Isınma ve soğutmanın büyük bir kısmını ürettiğimiz elektrikle karşılayacağız. Bu projeler sonuçlandığında özellikle kış aylarında ısıtma masraflarıyla 600 bin lirayı bulan enerji maliyetlerini yaklaşık 300 bin liraya düşürüp yarı yarıya tasarruf sağlamış olacağız. Kurmak istediğimiz Trijenerasyon Sistemi'nde, doğalgazı 18 silindirli motorlarla yakıp, motorların ürettiği torkla elektrik üreteceğiz. Egzoz sisteminden, soğutma suyundan, soğutma yağından elde edilen enerjiyi de birkaç tribünle işleme sokup hem sıcak hem soğuk hava üretimini sağlayacağız. Bu sistemler, doğalgazla çalıştığı için havayı kirletmeyecek. Ayrıca elektriğin birim fiyatını çok düşürecek."

Enerjiye yapılacak her yatırımın son derece olumlu dönüşleri olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Avcil, "Projeyle, hem kurumumuz hem dünyamız hem de çocuklarımızın geleceği için bir taşla birçok kuş vurmuş oluyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!