Kelebekler neden bu kadar renkli?

Güncelleme Tarihi:

Kelebekler neden bu kadar renkli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 12:09

Kısa cevap: Çiftleşme şanslarını artırmak için.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Dünyanın en hızlı koşan memelisi unvanına sahip olan çitalar, Güney ve Doğu Afrika’da yaşıyor. Sıfırdan 108km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilen ve saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen çitalar, aslanlar gibi sürü halinde avlanmak yerine yüksek hız avantajlarını kullanarak tek başlarına avlanıyorlar. 

Bir çita bu hızda 460 metreden fazla koştuğunda vücut ısısı 46 derecenin üzerine çıkıyor ve bu da beynine zarar veriyor. Bu yüzden genelde bir dakikadan daha fazla koşmayı tercih etmiyorlar.

Çita, bu hızı vücut yapısına borçlu. Ufak kafası, zayıf vücudu ve cılız bacakları sayesinde koşarken rüzgar direncine yenik düşmüyor. Ayrıca göğüs kafesleri basık olduğundan, koşma esnasında harekete geçen kaslar, işlerini hiç zorlanmadan yapabiliyor. Tabii büyük bir kalp ve dev boyutlarda ciğerlere sahip olduklarını da unutmamak gerek. Dolayısıyla vücutlarında dolaşan kan da oksijen açısından oldukça zengin. Dev akciğerlerse karbondioksitin oksijenle değiştirilme sürecini hızlandırıyor. Tüm bunlar bir araya gelince son derece hızlı koşabilen çevik bir atlet olmaması için hiçbir sebep yok.  

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!