Yeşil çayı kimler içemez ve kullanmamalı? Yeşil çayın yan etkileri ve zararları var mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Yeşil çayı kimler içemez ve kullanmamalı Yeşil çayın yan etkileri ve zararları var mıdır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 15:56

Yeşil çay sağlıklı bir çay çeşidi olsa da fazla tüketiminde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Hamilelere, çocuklara ve emziren annelere yeşil çay kesinlikle önerilmez. İlaç kullanan kişilerin de mutlaka doktorlarına danışarak yeşil çay içmeleri gerekir. Yeşil çayın yan etkileri ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Yeşil çay yüksek miktarda tüketildiğinde çarpıntı, bulantı ya da baş ağrısına sebep olabilir. Emziren annelere ve hamilelere önerilmeyen yeşil çay içilmesi halinde bebeklere de zarar verebilir.

YEŞİL ÇAYI KİMLER İÇEMEZ VE KULLANMAMALI?

Yeşil çay içmemesi gereken kişiler:

Doğum kontrol hapı kullananlar

Antibiyotik kullanan kişiler

Kemoterapi alanlar

Yüksek tansiyon ya da kalp ilacı kullananlar

Kalp ritmi düzenleyici ilaç kullananlar

Bu tür ilaçları kullananlar yeşil çay içtiklerinde bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Böbrek sorunu, kalp sorunu, mide rahatsızlığı ya da karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin yeşil çay tüketmemeleri gerekir. Yeşil çayın fazlası tansiyonun düşmesine sebep olacağından sağlıklı bir bireyin de gün içinde en fazla 2 fincan yeşil çay içmeleri önerilir.

YEŞİL ÇAYIN YAN ETKİLERİ VE ZARARLARI VAR MIDIR?

Hamilelik dönemlerinde ve emziren annelerin yeşil çay tüketiminden uzak durması gerekir. Yüksek tansiyonunuz varsa, böbrek sorununuz ya da karaciğer rahatsızlığınız varsa yeşil çay çarpıntı yapabilir. Diyabet, osteoporoz ya da anemi hastalarının yeşil çay tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir. Aşırı yeşil çay tüketimi kişilerde baş dönmesi, uykusuzluk ve kalp çarpıntısı rahatsızlıkları ortaya çıkar. Kafein içerdiği için yeşil çayın fazlası yan etkilerin oluşmasına sebep olur. Bazı kişilerde ishal, baş ağrısı ve kusma gibi yan etkileri de ortaya çıkabilir. Antibiyotik, kan ilacı, aspirin ya da kalp ilacı kullanan kişilerin de yeşil çay kullanmaları önerilmez.

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Antioksidan etkisi olduğundan sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak yeşil çay tüketimi önerilir. Yeşil çay tüketiminin kanser üzerindeki koruyucu etkisi de uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Kalp sağlığı, damar sağlığı, mide ve sindirim sorunları için de yeşil çay tüketilmesi gerekir. Kilo verme üzerinde de etkisi olduğundan obezite ile obeziteye bağlı sorunların çözülmesinde yardımcı olur. Karaciğer yağlanmasının önüne geçerek kilo verme aşamasında yağ yakımını hızlandırır. Vücut üzerinde iltihap azaltıcı etkisi mevcuttur. Yeşil çayı cilt ürünlerinde ve kozmetikte de tercih edebilirsiniz. Nörolojik hastalıklar ve kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Ağızda plakların ve bakterilerin büyümesini engelleyerek ağız kokusuna da engel olur. Diş sağlığını koruyan florür yeşil çayın içerisinde bir miktar bulunur.

YEŞİL ÇAY NASIL TÜKETİLMELİ?

Yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günde en fazla 2 ya da 3 fincan yeşil çay içmeleri önerilir. Fazla yeşil çay tüketimi kalp hızını artıracağı için hamilelerin tüketmeleri önerilmez. Ara öğünlerde ya da yemekten sonra yeşil çay tüketimi kilo vermek isteyenlerin tercihidir. Özellikle yağ yakımını hızlandırdığı ve bağırsakların çalışmasını sağladığı için kilo kontrolünde ve kilo vermede tercih edilen bir çaydır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!