Vajinismus nedir?

Güncelleme Tarihi:

Vajinismus nedir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 16:18

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Yıldız, Vajinismus hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Haberin Devamı

Vajinismus; vajina girişi çevresindeki kasların istem dışı kasılması sonucu cinsel ilişkinin ağrılı ya da imkânsız bir şekle gelmesine verilen addır. Tamamen kadının elinde olmadan ortaya çıkan bir korunma refleksidir. Vajinismus tablosu ilk ilişki esnasında eşini itme, kendini geriye doğru çekme, bacaklarını kapatma, hızlı soluk alıp verme ve çoğu zaman da ağlama nöbetleri ile ortaya çıkar. Vajinismus bir erteleme ve kaçınma hastalığıdır. Çiftler genellikle durumun geçici olduğunu, zaman ile ortadan kalkacağını düşünürler. Bu bekleme sürecinde aylar hatta yıllar geçmiş olur. Hastalar çocuk sahibi olamamanın baskısı ile ciddi evlilik içi çatışmalar ve depresyon yaşarlar.

VAJİNİSMUS KİMLERDE NASIL ORTAYA ÇIKAR?

‘’Neden benim bedenim bu şekilde tepki veriyor?’’ sorusunun cevabı ise; birçok psikolojik etken olabilir. Bilinmeyenden korkma, ağrı ve acı korkusu, kızlık zarını yitirme korkusu, cinsel mitler, cinsel tabular, yanlış bilgiler ve inanışlar, olumsuz dinsel ve ahlaki şartlanma, cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan bir aile, zayıf ve güçsüz anne, baskıcı-sert ve otoriter bir baba, pasif ve bağımlı eş, cinsel şiddet ve taciz, cinsel organdan iğrenme ve hoşlanmama, zorla evlendirme, eşini sevmeme, gebelik korkusu vb birçok psikolojik sebep sayabiliriz.

Haberin Devamı

Vajinismus nedir

VAJİNİSMUS TEDAVİ ADIMLARI

Tedavide ilk adım, 'vajinismus tanısı’ konulmasıdır. Vajinismus hastalarının sıklıkla karşılaştıkları sıkıntı hastalığın tanısının konulamaması ya da yanlış yönlendirilmeleridir. Öncelikle vajinismus tanısı kesin olarak tespit edilmelidir. Bazen erkek cinsel işlev bozukluğu nedeniyle ilişkiye giremeyen çiftler yanılarak vajinismus olduklarını düşünebilirler. Hatta çiftler bazen cinsel ilişkinin nasıl yapılacağını bilememek nedeniyle yanlış vajinismus tanısı alabilmektedir. Bu yüzden vajinismus tedavisinde tanı büyük önem taşımaktadır.

Vajinismus nedir

Haberin Devamı

TEDAVİ SÜRECİ NASIL OLUR VE TEDAVİ NE KADAR SÜRER?

Vajinismus tedavisi kolay teşhis edilebilen ve %100 tedavi edilebilir bir durumdur. Hasta tedaviye uyumlu ise her zaman başarılı sonuç alınır. Tedavi süresi hastaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavi olmaya istekli ve motivasyonu yüksek olan hastalarda genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede tedavi başarı ile sonuçlanır.

Vajinismus bu konuda çalışan ve deneyim sahibi olan kadın doğum uzmanları veya psikiyatristler tarafınca ele alınmalıdır.

Vajinismus tedavisi aynı zamanda sabır gerektiren bir süreçtir. Gayret ve çabası az olan, ilişkide çatışmalar yaşayan ya da motive olamayan veya yeterli eş desteğinin olmaması durumunda tedavi süresi uzayabilir. Çiftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi, vajinismusu yenmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya çıktığına ilişkin doğru bir kavrayış cinsel hayatı yeniden düzenleme sürecinde anlamlı bir yardımcı faktör olacaktır.

Haberin Devamı

arpanetmedya.com'a katkıları için teşekkürler.

BAKMADAN GEÇME!