Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler ve çaylar nelerdir? Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları ve tarifleri

Güncelleme Tarihi:

Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler ve çaylar nelerdir Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları ve tarifleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 17:46

Uykusuzluğa sebep olan birçok fiziksel ve psikolojik etkenler vardır. Depresyon, kaygı bozukluğu ya da stres gibi psikolojik etkenlerin yanı sıra mide rahatsızlıkları, kas ve baş ağrısı da uykusuzluk yapabilir. Uykusuzluğa iyi gelen bitkilerin içinde nane, papatya, çarkıfelek, limon otu, rezene ve ıhlamur vardır. Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları ile ilgili ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Uykusuzluğa iyi gelen bitki çaylarını tüketerek daha kolay uyumak mümkündür. Bunun için uyku problemi çeken kişilerin uyumadan önce rezene, kedi otu, manolya kabuğu ya da şerbetçi otu tüketmeleri önerilir.

UYKUSUZLUĞA İYİ GELEN BİTKİLER VE ÇAYLAR NELERDİR?

Uyku problemi için tüketilmesi gereken bazı bitkiler vardır. Bu bitkileri düzenli olarak tüketerek uyku problemini engellemek ve daha rahat bir uyku çekmek mümkündür. Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler:

Papatya Çayı: Uyumadan önce 1 fincan papatya çayı içmek sinirlerin yatışmasını ve kasların gevşemesini sağlar. Böylece her gece uyumadan önce papatya çayı içerek daha kolay ve rahat bir uyku çekmek mümkündür.

Çarkıfelek: Çarkıfelek içinde bulunan harmin bileşeni sayesinde kişilere kendilerini iyi hissettirir. Böylece uyumadan önce tüketilen çarkıfelek ile daha kolay bir şekilde uykuya dalınmaktadır.

Haberin Devamı

Lavanta çiçeği: Sinir sistemini rahatlatması, şişkinliği gidermesi ve endişeleri ortadan kaldırması ile lavanta çiçeği daha kolay uyunmasını sağlar. Yatmadan önce içilen bir fincan lavanta çayı daha kolay uyumanıza yardımcı olur.

Ihlamur: Eski çağlardan beri her dert için kullanılan ıhlamur uyku için de önerilen bir bitkidir. Ihlamurun içinde bal ya da şeker katarak daha kolay uyuyabilirsiniz.

Kereviz sapı: Kerevizin yeşil yerlerini kaynatarak çayını içmek daha kolay uyunmasını sağlar. Kereviz sapı rahatlamaya ve kasların gevşemesine yardımcı olur.

Nane: Kokusu ile vücudun rahatlamasını sağlayan nane çayı ile sinir sistemini düzenlemek ve daha rahat uyumak mümkündür.

UYKUSUZLUĞA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI VE TARİFLERİ

Uykusuzluğa sebep olan birçok faktör olabilir. Bu durum stres, anksiyete ya da depresyon gibi psikolojik etkenlerden meydana gelebilir. Bunun dışında astım, tiroid, gastrit, reflü ya da baş ağrısı gibi fiziksel sorunlar sebebiyle de uyku problemi yaşanabilir. Uyku getiren çaylar rezene, anason, çarkıfelek, melisa, papatya, kediotu, limon otu ve manolya kabuğudur.

Kedi otu: Tarihte uzun yıllar uyku problemi için kedi otu kullanılmıştır. Sinirlerin rahatlamasına ve kasların gevşemesine yardımcı olarak uykuya alt yapı hazırlar. Depresyon, stres ve mide rahatsızlıklarına iyi gelerek uykuya yardım eder.

Haberin Devamı

Şerbetçi otu: Stres ve uykusuzluk için önerilen şerbetçi otu sindirim sisteminin düzenlenmesi için de önerilir. Yorgunluğa ve migrene iyi geldiği için uyku problemi çeken kişilere uykudan önce tüketilmesi önerilir.

Limon otu: oğul otu olarak da bilinen limon otu kronik uyku problemlerinin önüne geçmek için kullanılır. Uykusuzluğa sebep olan semptomların azalması için tüketilir.

Manolya kabuğu: Kaygı yatıştırması ile bilinen manolya kabuğu stres ya da nefes zorlanmasının da önüne geçer. Yatıştırıcı etkisi olması sebebiyle düzenli kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmaz.

Rezene: Eski çağlardan günümüze kadar mide ve kaslar üzerindeki yatıştırıcı etkisi ile bilinmektedir. Kasların gevşemesini sağlayarak uykunun daha erken gelmesini sağlar.

Haberin Devamı

DAHA RAHAT UYUMAK İÇİN NE İÇMEK GEREKİR?

Uyku getiren bazı içecek ve yiyecekler vardır. Uyku konusunda sorun yaşayan kişilerin uyumadan bir süre önce bu besinleri tüketmeleri önerilir. Ilık süt, ballı süt, ayran, yoğurt, muzlu süt, patates, badem, elma, kavun ve kayısı uyku getiren besinler arasında sayılır. Bu besinler içerdikleri vitaminler ve etkiler sayesinde daha rahat bir şekilde uyumayı sağlar.

BAKMADAN GEÇME!