Stresin azı yarar çoğu zarar

Güncelleme Tarihi:

Stresin azı yarar çoğu zarar
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 13:47

Söz konusu stres olunca yüzlerce yazı ve birbirine geçmiş bilgiden bahsedebiliriz. Ancak kısaca söylemek gerekirse azı başarı, çoğu ise ciddi boyutlara ulaşan hastalıklar getiriyor. Vücudun strese karşı verdiği yanıtlar arasında en önemlisi de kalp damar sisteminde yarattığı tablo.

Haberin Devamı

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy stres hakkında bilgi verdi.

Bir stres kaynağı ile karşılaşmak kalp hızının artması, kan basıncının yükselmesi, solunumun daha sık olması gibi sorunlar getiriyor.

Stresin azı yarar çoğu zarar

BİRÇOK HASTALIĞI BERABERİNDE GETİRİYOR

Kaslarımızın gerilmesi de aslında vücudun kendini savunmaya hazırlanması anlamına gelir. Vücut dış ortamda tehdit altında olur. Stres nedeni ortadan kalmaz ise ve sürekli hale gelirse, savunma ve saldırı dengesini sağlayamayan vücut hastalıklarla boğuşma noktasına gelebilir.

Bunun sonuçları:

* Kalp hastalıkları

* Yüksek tansiyon

* Kalp ritim bozuklukları

Stresin azı yarar çoğu zarar

Haberin Devamı

KİŞİ KENDİNİ DEĞERSİZ HİSSEDER

Kalp damar hastalıklarının yanı sıra aşırı stresin insanda başka önemli başka sağlık sorunlarına da yol açıyor. Depresyon, anksiyete ve obezite kalp damar hastalıklarından sonraki sırayı alıyor. Kişinin artık enerjisi düşer, baş ağrısından, sürekli olan mide bulantılarından, kabızlık ve ishalden şikâyet eder. Kas ağrıları sıklaşmaya başlar, uykusuzluk kontrol edilemeyen bir hal alabilir, cinsel isteksizlik başlar, geceleri diş gıcırdatma ve ağız kuruluğu ön plana çıkar. Kişi artık daha kolay sinirlenir bir hal alır, kendini yalnız, başarısız ve değersiz hisseder.

Stresin azı yarar çoğu zarar

HAYIR DEMEYİ ÖĞRENMEK STRESLE BAŞA ÇIKMANIN ÖNEMLİ YOLU

Stres var neden olan durumu ortadan kaldırılamıyorsa, küçük müdahalelerle sağlık sorunu yaşamanın önüne geçebilir.

Stresle baş etmenin sağlıklı yolları:

* Günde 30 dakika egzersiz

* Arkadaşlarla ve aile ile daha sık buluşmak

* “Hayır” demeyi öğrenmek

* Ortamı değiştirmeye çalışmanın yeri olduğunu ifade etmek

Haberin Devamı

Stresin azı yarar çoğu zarar

Bunların yanı sıra sağlıklı yaşam kurallarına uymak, sağlıklı beslenmek, kahveyi ve şekeri azaltmak da yararlı olur. Bunların yerine sigara ve alkol tüketmek, aşırı uyumak veya aşırı televizyon seyretmek, hemen ilaçlara sarılmak veya arkadaşlardan uzaklaşmak gibi sağlıksız olan tercihleri ön plana çıkartmak sadece durumu içinden çıkılmaz hale getirir.

Stresin azı yarar çoğu zarar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!