Sırt ağrısına iyi gelen egzersizler nelerdir? Sırt ağrısına iyi gelen hareketler ve yapılışları

Güncelleme Tarihi:

Sırt ağrısına iyi gelen egzersizler nelerdir Sırt ağrısına iyi gelen hareketler ve yapılışları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 16:15

Sırt ağrıları için egzersiz yapmak hem ağrıların hafiflemesini hem de sırt kaslarının güçlenmesini sağlar. Sırt ağrılarından kurtulmanın yolları arasında dik yürümek ve oturmak, ağır sırt çantası taşımamak, ideal kiloda olmak ve uygun ortopedik yatakta uyumak sayılabilir. Evde bazı hareketleri düzenli olarak yapmak da sırt ağrısı şikayetlerini azaltmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Sırt ağrısından kurtulmak için yapılacak basit egzersizler bulunmaktadır. Bunlardan biri sandalyede otururken elleri başın arkasından birleştirerek geriye doğru esnetmektir. Bu hareketi kürek kemiklerini birbirine yaklaştırıp uzaklaştırarak 5 kez yapmak sırt ağrısına iyi gelmektedir.

Sırt Ağrısına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir?

Sırt ağrısına iyi gelen egzersizlerin başında germe hareketi, sırt esnetme ve diz göğüs pozisyonu gelmektedir. Ayrıca yüzmede sırt ağrılarının azalmasına destek olan bir egzersizdir. Çünkü suyun vücuda sağladığı destek ile omuz ve sırtlara hiç ağırlık olmamaktadır.

- Sırt esnetme egzersizi: Sırt üstü uzanılarak her iki dizin göğse doğru çekilmesi gerekir. Rahatlayana kadar başın öne doğru çekilmesi 30 saniye kadar bu şekilde beklenmelidir. Bu egzersizin 5 ya da 10 defa tekrarlanması önerilir.

Haberin Devamı

- Diz- göğüs pozisyonu: Sırt üstü uzanarak dizler bükülü bir şekilde her iki topuğun duvara düz bir şekilde değmesi sağlanır. İki eli dizin arkasından kelepçeleyerek göğse yakın bir noktaya çekmek gerekir. Bu şekilde 20 ya da 30 saniye beklenmelidir. Egzersizi her bacak için en az 5 defa tekrarlamak gerekir.

 Egzersizleri yaparken düzenli olarak devam etmek fayda sağlaması açısından önemlidir. Ancak bu egzersizler kişinin kendini daha rahat hissetmesini sağlayan birer tavsiye niteliğindedir. Geçmeyen sırt ağrıları için uzman bir hekime başvurmak gerekir.

Sırt Ağrısına İyi Gelen Hareketler ve Yapılışları

 Sırt ağrısına iyi gelen hareketlerin birçoğu esneme hareketlerinden oluşmaktadır. Esneme hareketleri sayesinde sırttaki gerginliği azaltmak ve hareket kabiliyetini arttırmak mümkündür. Sırt ağrısına iyi gelen hareketler ve yapılışları şu şekildedir:

- Çocuk duruşu pozu: Bir yoga hareketi olan bu poz omurga, omuz ve boyun bölgesi ağrılarının giderilmesini sağlamaktadır. Bu hareket sayesinde kaslar gevşeyerek rahatlama hissedilmektedir. Bu hareketi yaparken yoga matını yere sermek dizleri bacakların altında bırakacak şekilde oturmak gerekir. Gövdeyi ileri doğru iterek elleri matın üzerine paralel olacak şekilde ileriye uzatarak alın yere değdirilir. Derin nefes alarak vücudun rahatlaması sağlanır.

Haberin Devamı

  - Oturarak omurga bükme pozisyonu: Omurganın rahatlamasını sağlayan her hareket sırt ağrılarının da hafiflemesini ya da geçmesini sağlar. Bacakları öne doğru uzatarak elleri parmaklar dışarıya doğru dönük olacak şekilde arkaya koymak gerekir. Sol bacağın dizi bükülerek sağ dizin dış tarafına yerleştirilir. Derin bir nefes alarak sağ el yukarı kaldırılır. Daha sonra dirsek sol bacağına dayanıp göğüs ve baş hafifçe sola çevrilir ve bir dakika beklenir. Nefes alarak yavaşça başlangıçtaki pozisyona dönülür. Aynı hareketleri sağ bacakla da tekrar etmek gerekir.

  - Oturarak öne eğilme hareketi: Bir yoga ya da pilates minderinin üzerine bacakları öne doğru uzatarak oturmak gerekir. Bir havlu yardımıyla bacaklar gergin oluncaya kadar bacakların göbeğe yaklaştırıldığı bir harekettir. 3 kez bu hareketin yapılması gerekir.

Haberin Devamı

- Dizden göğse esnetme hareketi: Dizden göğse doğru yapılan bu esneme hareketi sayesinde sırt ağrıları önemli ölçüde azaldığı belirtilmektedir. Spor sonrası ortaya çıkan kas ağrılarına da iyi gelen bir harekettir. Vücudun esnemesini sağlayarak hareket kabiliyetini arttıran bu hareket sayesinde eklemleri güçlendirmek mümkündür.

Uyurken cenin pozisyonu alarak uyumak da sırt ağrılarını azaltan yöntemler arasında gösterilmektedir.

BAKMADAN GEÇME!