Parfüm notaları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Parfüm notaları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 09:36

Parfümde nota denildiği zaman kastedilen şey parfüm kokusunun açılma kademeleridir. Parfümün kullanıldığı andan itibaren, farklı zamanlarda farklı kokuların açığa çıkmasının sebebi bu notalardır.

Haberin Devamı

Parfümde bu şekilde bir ayrıma gidilmesinin en başta gelen sebebi parfümün içinde bulunan kokuların farklı maddelere ait olması dolayısıyla bunların ağırlıklarının, yoğunluklarının ve uçuculuklarının da birbirlerinden farklı olmasıdır.

Klasik parfüm kompozisyonunda 3 nota vardır. Bunlar sırasıyla üst, orta ve alt nota olarak adlandırılmaktadır. 

ÜST NOTA

Parfüm notaları nelerdir

Üst nota, parfümün sıkıldığı an duyulan ilk kokudur ve en uçucu esanslardan oluştuğu için etkisi ancak birkaç dakika sürer. Tüketicinin deneme aşamasında aldığı koku olması nedeniyle, parfüm pazarlaması ve satışı açısından en çok önem verilen, ancak kullanım sırasında en az etkisi olan kokulardır. Bu nedenle parfüm alırken hemen ilk başta duyulan kokuya göre yorum yapmamak gerekir. Üst notalara “tepe noktası” da denmektedir. Turunçgil ve zencefil kokuları keskin ve çabuk buharlaşmaları nedeniyle üst nota bileşenlerinde sıkça kullanılır.

Haberin Devamı

ORTA NOTA

Parfüm notaları nelerdir

Orta nota, keskin üst notalar yok olduğunda ortaya çıkar ve etkisi birkaç saat sürer. Parfümün karakteri, onu farklı ve beğenilir kılan bölüm aslında bu katmanın içindedir. Orta notaya önemini belirtmek açısından “kalp notası” da denmekte olup, en belirgin halini kokunun cilde (tene) yerleşmesi ile belli eder. Eğer bir parfüm satın alacaksak biraz sabredip orta notadaki kokuların açığa çıkmasını beklemek daha doğru olacaktır. Genellikle parfümlerin orta notalarında daha geç havaya karışan, çiçeksi ve aromatik kokular bulunur.

ALT NOTA

Parfüm notaları nelerdir

Kokuya zenginlik ve derinlik katmakta ve genellikle parfüm uygulandıktan en az yarım saat sonra, orta nota kaybolmaya yakınken duyulmaya başlayan notadır. Alt notanın kokuları yoğunluk olarak daha baskındır. Bu kısım parfümün gerçek kişiliğinin, kalıcılığının ve başarısının ifadesidir. Alt notaların etkisi parfümün kalıcılığıyla orantılı olup, gün boyu sürebilir. Alt notaya “baz nota” veya “dip nota” da denilmektedir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!