Op. Dr. Hasan Çelik yazdı: Saç ekimimde en popüler teknikler

Güncelleme Tarihi:

Op. Dr. Hasan Çelik yazdı: Saç ekimimde en popüler teknikler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2024 13:53

Erkeklerin en çok ihtiyacı olduğu uygulamardan biri de saç ekimi oluyor. Tüm dünyada en çok uygulanan estetik işlem diyebiliriz. Bu konuda şanslıyız. Çünkü ülkemizde saç ekimi ve tedavileri çok başarılı şekilde uygulanıyor.

Haberin Devamı

Kellik çeşitleri

İki çeşit saç dökülmesi mevcut. 

Erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik olarak sınıflandırabiliriz. Erkek tipi kellikte ön saç çizgisinden başlayan, zamanla daha geriye doğru devam eden bir dökülme görürüz. Kadın tipi kellik ise tüm saçlı bölgeleri içerecek şekilde ve bölgesel açılmaların tersine seyrelme şeklinde seyreder.

“Erkek tipi kellik”in en güzel çözümü ise saç ekimidir. Saç ekimini organ nakline benzetebiliriz. Ense bölgesinden dökülmeye dayanıklı olan saç kökleri tek tek alınır ve istenilen bölgelere transfer edilir.

Saç ekim serüveni

Bu işlemde öncelikle planlama ve işaretleme yapılır. Kel bölge işaretlenir. Ön saç çizgisi oluşturulur. Ve alınması planlanan, dökülmeye en dayanıklı saçların olduğu bölge işaretlenir.

Ön saç çizgisinin planlanma aşaması çok önemlidir. Bu çizginin seviyesi kadar şekli de doğallık açısından büyük yer tutar. Kişinin yaşına göre bu saç çizgisinin şekli ve kıvrımları belirlenmelidir.

Haberin Devamı

Ense bölgesinden ekim için alınacak saç kökleri itinayla tek tek toplanır. Ekim için dizilir, hazırlanır ve saklanır.

Sonrasında bu saç köklerinin ekimi için kök kanalları açılır. Hazır olarak bekletilen saç kökleri bu açılan kanallara yerleştirilir.

Kanalların açılması

Doğallığı ve harmoniyi sağlamada kanalların açılması dikkat gerektirir.

Çünkü kanalların açılış şekli ve dizaynı ekim sonrası çıkacak saçların yönünü de tayin eder. Bu yüzden var olan saçlar düşünülerek, mevcut saçların yönü dikkate alınarak ve kel olan bölgelerde istenilen saç şekli düşünülerek kanal açılmalıdır. Unutmayalım ki kanalların açılış yönü ekilen saçların da yönünü belirler...

En sık tercih edilen teknik

Artık günümüzde belirgin iz bırakacak teknikler seçilmiyor. Başın arkasından  ciltle birlikte saçların cerrahi olarak bir şerit halinde çıkarıldığı yöntem olan FUE yöntemi tercih edilmemektedir.

Saç köklerinin yani saçın yaşayan kısmı foliküllerin tek tek alındığı kısa adı FUE olan “Foliküler Unit Ekstraksiyon” yöntemi yaygındır. Bu yöntem sonuçların doğal olmasını sağlamasının yanında iz oluşmasını engeller.

Haberin Devamı

Köklerin alınmasında ince detaylar

Saç telinin kalınlığı herkeste farklı olduğu gibi aynı kökten çıkan saç teli de farklılık gösterebilir. Bazı saç köklerinde tek saç teli varken, ikili, üçlü hatta dörtlü saç telleri bile bir arada olabilir.

Saç telinin kalınlığı ve saç tellerinin birlikteliği düşünülerek FUE yöntemindeki bıçakların genişliği tercih edilmelidir.

Örneğin kaş ekimi için daha ince saç telleri gerektiğinden bu teller daha ince bıçaklarla toplanmalıdır.

Daha kalın saç telleri varlığında ise saç teline ve köküne zarar vermemek için o ebatta bıçaklar kullanılmalıdır. Böylece çok daha hızlı iyileşen, hızlı kapanan ve iz olarak belli olmayan bıçak yaraları elde edilmiş olur.

Haberin Devamı

En popüler teknik

FUE tekniğinde alınan saçların bir kanal açılmasından sonra yerleştirildiğinden bahsettik. DHI tekniği daha bilinen adıyla kalem tekniğinde ise kanal açılması ve saçın yerleştirilmesi aynı anda yapılır. Burada diğer fark da ekim için hazırlanan saçlar DHI kalemine yerleştirilir.

Bu kalem yardımıyla ekilecek bölgeye kanal açılmadan kalem vasıtasıyla aynı anda ekilmiş olur. 

Bu yöntem, daha çok seyrelmiş bölgelere ekim yaparken tercih ediliyor.

Daha önce saç ekimi yapmış ve başka hastalıklar sebebiyle saç cildinin sert olduğu, saçlı deride skar olduğu durumlarda da kullanılır. Yani burada teknikten daha çok transfer edilmek istenen saçın en sağlıklı ve doğru şekilde taşınması önemli.

Haberin Devamı

Kişi için en doğru yöntemi seçmek için de saçsız bölgenin, donör alanın, cilt kalitesinin muayenesi çok önemli.

Öncesi ve sonrasına dikkat

Saç ekiminin baş düşmanı, sigara ve diğer tütün ürünleridir. Burada nargilelerin de çok zararlı olduğunu vurgulamalıyım. Sigara kanama miktarını artırır, iyileşmeyi geciktirir, ekilen saçların yaşamasını engeller.

Ekim sonrası ilk günlerde asla ama asla sigara içmeyin. Kan dolaşımınızı artırmak için bol su için. Ekilen saçların daha iyi beslenmesini sağlamak için doktorunuzun önerisiyle kan sulandırıcı ilaçlar ve vitamin destekleri alabilirsiniz.

İlk günlerde şişlik ve ödemi azaltmak için alın bandı kullanabilirsiniz. Cerrahi bir işlem olduğu için işlem sonrası reçete edilen tüm ilaçları eksizsiz kullanmalısınız.

Haberin Devamı

Unutmayın: Saç ekimi cerrahi bir işlemdir

Saç ekiminin basit bir işlem olmadığını bir cerrahi müdahale olduğunu vurgulamak gerekir. Bu yüzden saç ekim odasının gerekli şartları, hava sirkülasyonu, tüm cerrahi aletlerin steril şartlarda hazırlanıp kullanılması, ekim süresince steril ortam kurallarına dikkat edilmesi çok önemlidir.

Yetkili kurumlarca onaylanmamış, merdiven altı olarak tabir edebileceğimiz yerlere başvurmayın.

Sağlık Bakanlığı onaylı kurum ve kuruluşları tercih edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!