Mesut Türk yazdı... Havuçtan gelen sağlık

Güncelleme Tarihi:

Mesut Türk yazdı... Havuçtan gelen sağlık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2022 07:00

İnsanoğlu kimi zaman tabiri yerindeyse ölümsüz olmanın, kimi zaman da hep dinç ve genç kalmanın formüllerini aradı. Bu arayışın içinde doğru beslenmenin ne denli önem teşkil ettiğini artık hepimiz biliyoruz. Çünkü doğru besinler hem sizi çeşitli hastalıklardan korur, hem de dinç bir akla ve bedene sahip olmanızı sağlar.

Haberin Devamı

Vitamin ve mineral bakımından zengin sebze, meyveler tercih edilmesi gereken en önemli besinler. Ancak sebze ve meyve tüketirken de dikkat edilmesi gerekenleri gözden kaçırmamak gerek. Sebze ve meyveler yetiştirilirken kullanılan ilaçlar eğer arındırılmazsa sağlığınıza zarar verebiliyor. Greenada ailesi olarak, ürünlerimizi yetiştirirken bu ilaçları kullanmıyor ve damak tadınız ile birlikte sağlığınızı da gözetiyoruz. Bu hafta özenle yetiştirdiğimiz, maydanozgiller ailesinin en faydalı üyelerinden biri olan havuçtan bahsetmek istiyorum.
Bilindiği kadarıyla ilk havuç 10. yüzyılda İran ve Asya’da yetiştirildi. İlk havuçlar normalde beyaz ve mor renkteydi. Ancak bilindiği kadarıyla 17. yüzyılda Hollandalı havuç üreticileri, ülkelerinin kurucusu olarak kabul ettikleri William of Orange’ın onuruna portakal rengi havuç yetiştirmeye başladılar.

Haberin Devamı

Havucun bilinmeyen faydaları

∆ Kalp hastalığı için faydalıdır
∆ İyi bir antioksidan kaynağıdır
∆ Kanserle mücadele eder
∆ Bol A vitamini içerdiğinden gözlere faydalıdır
∆ Beyin sağlığı için önemli bir besindir
∆ Bağırsaklar için faydalıdır
∆ Hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını sağlar
∆ Sağlıklı ve parlak ciltler için havuç
∆ Antiseptik özelliği vardır
∆ Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur
∆ Ağız sağlığı için önemli etkileri vardır
∆ İnme ve felç vakalarını azaltır

Mesut Türk yazdı... Havuçtan gelen sağlık

Saksı baharatlar

Baharatları taze olarak tüketerek hem daha yoğun bir tat elde edebilirsiniz, hem de vitaminlerinden daha çok faydalanabilirsiniz. Özel yemek tariflerinde de kullanabileceğiniz taze baharatları saksıları ile alıp evde her zaman bulundurmanız artık mümkün.

Saksı kekik

∆ İştah açar
∆ Sindirimi kolaylaştırır
∆ Sabah içilen çayı gün boyu zindelik verir
∆ Gaz söktürücüdür, idrar söktürücüdür
∆ Yatıştırıcıdır

Mesut Türk yazdı... Havuçtan gelen sağlık


∆ Spazm çözücüdür
∆ Kurt düşürücü etkisi vardır
∆ Terletici ve balgam söktürücüdür
∆ Soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atlatılmasında yararlı olur
∆ Bronşit, boğmaca ve astım tedavilerinde başarıyla kullanılır

Haberin Devamı

Saksı frenk maydanozu

∆ Frenk maydanozu ile hazırlanan lapa, çocuk emziren kadınların göğüs uçlarında meydana gelen iltihaba karşı kullanılır.
∆ Karabaş otu gibi merhem yapılarak egzama yaralarına sürülür. Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan yaralanmalarda da kullanılan merhem yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Mesut Türk yazdı... Havuçtan gelen sağlık


∆ Toz haline getirilen tohumları ile birlikte içildiğinde iştah açar, hazımsızlığa iyi gelir ve mideyi rahatlatır.
∆ Soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara karşı ilaç olarak tüketilir.

Saksı nane

∆ Mide bulantısını giderir
∆ Hazımsızlık ve bağırsak gazlarını giderme sorunlarında kullanılmaktadır
∆ Nane çayı şişkinliği almaktadır
∆ Antioksidan ve antienflamatuar etkilidir
∆ Mevsimsel alerjilerin etkilerini azaltır
∆ Boğaz kuruluğuna iyi gelir

Mesut Türk yazdı... Havuçtan gelen sağlık


∆ Gebelik bulantılarını geçirir ve kusmayı önler
∆ Midedeki yanma ve ekşime benzeri sorunları çözer
∆ Balgam söktürmede oldukça etkili bir bitkidir
∆ Kronik ağrıları geçirir
∆ Migren benzeri ağrılarda faydalıdır. Özellikle nane yağı ile alın kısmına masaj yapılması önerilmektedir
∆ Sindirime yardımcı olur
∆ Safra taşını çözer
∆ Grip ve nezle gibi sağlık sorunlarında tedaviye destek olur
∆ Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!