Mandalinanın Mucizeleri

Güncelleme Tarihi:

Mandalinanın Mucizeleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2016 11:54

Hastalandığınızda, bol limonlu tavuk suyu çorbadan sonra ilk akla gelen C vitamini deposudur mandalina ve portakal… Türkiye’de Akdeniz Bölgesi, İtalya, İspanya gibi ılıman iklimlerde yetişen mandalina ve portakal, aynı aileden gelse de ve ortak noktaları C vitamini olsa da, birbirlerine göre farklı üstünlükleri vardır. Bugün konumuz ise; mandalina…

Haberin Devamı

Mandalina, içerdiği bol C vitaminin yanı sıra, A ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. Kabuğunda bile P vitamini var desek haksız sayılmayız.

 

Peki bu mucizevi meyvenin vücudumuza faydaları neler? Günde ne kadar alırsak bizi hastalıklardan korur, fazlası zararlı mıdır?

 

Önce C vitamininden başlayalım; maalesef vücudumuz C vitaminini üretmiyor, yani günlük ihtiyacın tamamını dışarıdan almak zorundayız. Bir su bardağı mandalina dilimi, yaklaşık olarak 52 mg. C vitamini içerir ki, bu günlük almamız gereken C vitamininin yarısına eşdeğerdir. C vitamininin vücudumuza sağladığı faydalar ise saymakla bitmiyor. Bağışıklığı güçlendirmesi ve bizi hastalıklardan korumasının yanı sıra, sağlıklı bir cilt yapısı ve sağlıklı dokuların oluşumu için günde 100 mg. C vitamini gereklidir. Bu miktar, kalp hastalıkları riskini azaltır, akciğer, meme, kolon, mide ve yemek borusu kanserini önler, vücutta kolajen oluşumunu sağlayarak yaraların hızlı iyileşmesini sağlar, tendon ve bağları bir arada tutar. Bütün bunların yanında başka yiyeceklerle birlikte alınan demirin vücutta emilimini hızlandırır.

 

Haberin Devamı

A vitamini; sağlıklı kemikler, üreme organları, göz sağlığı ve hücre büyümesi için, B vitamini ise; sağlıklı bir sinir sistemi ve yeni hücrelerin oluşumu için son derece değerli iki vitamin ve mandalinada bolca bulunmakta.

 

Yine mandalina bulunan folat, kansere yol açabilecek DNA değişimlerini engeller. Potasyum ve magnezyum ise, bacak kramplarını ve karıncalanmayı engeller ve muzla birlikte mandalinada da bol miktarda bulunur. Özellikle kortizon tedavisinde, alınan kortizon vücuttaki potasyumu emeceğinden kramplara neden olur. Mandalinanın bolca tüketilmesi bu krampların önüne geçer.

 

Haberin Devamı

İçerdiği lif sebebiyle hem bağırsak dostudur, hem de diyet yapıyorsanız ara öğünlerde tüketebileceğiniz şekeri düşük bir meyvedir. Ayrıca bağırsaktaki kolesterol emilimini yavaşlatıp, kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olur.

 

Fazla yemenizde ise bir zarar yoktur, idrar yoluyla fazla C vitamini vücutta tutulmayıp, atılır.

 

Bir de bunun üzerine saçları hızla uzatır ve beyaz tellerin oluşumunu yavaşlatır dersek, herhalde hemen bir kaç tane mandalina yersiniz değil mi?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!