Kolesterole iyi gelen besinler nelerdir? Kolestorele iyi gelen sebzeler, meyveler, balıklar ve kuruyemişler listesi

Güncelleme Tarihi:

Kolesterole iyi gelen besinler nelerdir Kolestorele iyi gelen sebzeler, meyveler, balıklar ve kuruyemişler listesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:42

İnsanların kanında olan hücreler tarafından doğal bir şekilde üretilen mumsu bir yapıya kolesterol denilmektedir. Lipid bir yağ türüdür. İnsan vücudunun sağlıklı olabilmesi için belli miktar kolesterole ihtiyacı vardır. Peki ya kolesterole iyi gelen besinler nelerdir? Kolesterole iyi gelen sebzeler, meyveler, balıklar ve kuruyemişler listesi nedir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Kolesterol; bir insanın kanında bulunan ve karaciğerde olmak üzere diğer bütün hücrelerinde üretilen bir yağ türüdür.

 Kolesterole İyi Gelen Besinler Nelerdir?

 Yüksek kolesterol oldukça insan sağlığını tehdit etmektedir. Bundan dolayı kişiler yedikleri besinlere dikkat etmelidir. Yüksek kolesterolü düşürmek için çeşitli besinler yer almaktadır. Aslında kolesterol herkes de olan bir yağdır. Fakat yüksek kolesterol olduğu zaman insan vücudunda sıkıntılar çıkarmaktadır. Bundan dolayı yenilen besinlere de oldukça dikkat edilmesi gerekilmektedir.

 Ülkemizde hatta dünya da ölüm nedenlerine bakıldığı zaman kalp ve damar hastalıkları ilk sıradadır. Bu hastalıklara neden olan birçok etken bulunabilmektedir. Hatta yüksek kolesterol bu etkenler arasında yer almaktadır. Bir insanın kanında olan kolesterol seviyesi oldukça önemlidir. Eğer bir insanın vücudunda kolesterolünde artış görülürse vücudunda ciddi hasara hatta ölüme bile neden olabilmektedir. Bundan dolayı kolesterolün dengede tutulması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Eğer bir kişinin yüksek kolesterolü var ise özellikle yediği besinlere çok dikkat etmesi gerekmektedir. Kolesterolün insan vücudunda oluşturabileceği hasarları engelleyebilmek için doğru besinlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Peki, kolesterole iyi gelen besinler nelerdir:

Zeytinyağı; antioksidan bakımından oldukça zengindir. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol için oldukça önemlidir. Zeytinyağı en sağlıklı yağ türüdür. Düzenli bir şekilde tüketildiği zaman kısa süre içerisinde faydası görülmektedir.

Badem, fındık; kuruyemişler oldukça kolesterole iyi gelmektedir. Kolesterol dengelenir ve problem ortadan kalkar. Fakat yiyeceğiniz kuruyemişlerin işlem görmemiş olması oldukça önemlidir.

Domates; içerisinde likopen maddesi bulunmaktadır. Bu da yüksek tansiyon ve aynı zamanda damar tıkanıklıklarına yardımcı olmaktadır. Hatta yüksek kolesterol de de yardımcı olmaktadır. Düzenli ve taze şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Barbunya ve baklagiller; lif bakımından oldukça zengin olan baklagiller yüksek kolesterol ve tansiyon için iyi gelmektedir. Bu baklagillerin konserve değil kendi elinizle yaptığınızın tüketilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Balık; omega 3 bakımından zengin olduğundan dolayı kolesterole iyi gelmektedir. Yüksek kolesterolü dengelemek için sıklık ile kullanılmaktadır.

 

Yulaf ezmesi; lif bakımından zengin olan yulaf ezmesi işlemden geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Aldığınız lifler sayesinde kolesterol dengelenmektedir.

 

Çikolata; en iyi antioksidanlar arasında yer almaktadır. Ayrıca kolesterolü düşürmesinde yardımcı olan flavonoid içermektedir. Özellikle bitter çikolatanın tercih edilmesi gerekmektedir. Fakat aşırı şeker tüketiminden kaçınılması gerekilmektedir.

Keçi boynuzu; bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Mineral ve lif içeriğinden dolayı kolesterolün azalmasına ve normal bir seviyede kalmasına yardımcı olmaktadır.

Haberin Devamı

Kolesterole İyi Gelen Sebzeler, Meyveler, Balıklar ve Kuruyemişler Listesi Nelerdir?

 Kolesterole iyi gelen sebzeler şu şekildedir;

Pancar,

 

Yeşil fasulye,

 

Sarımsak,

 

Patlıcan,

 

Bamya,

 

Karnabahar,

 

Kuşkonmaz,

 

Barbunya,

 

Soğan,

 

Havuç,

 

Kolesterole iyi gelen meyveler şu şekildedir;

 

Domates,

 

Avokado,

 

Elma,

 

Armut,

 

Greyfurt,

 

Kırmızı üzüm,

 

Ahududu,

 

Kolesterole iyi gelen balıklar şu şekildedir;

 

Somon balığı,

 

Uskumru,

 

Alabalık,

 

Sardalya

 

Kolesterole iyi gelen kuruyemişler şu şekildedir;

 

Keçi boynuzu,

 

Keten tohumu,

 

Alıç çayı,

 

Yeşil çay,

 

Siyah ve beyaz çaylar,

 

Fındık,

 

Fıstık,

 

Ceviz,

 

Badem,

 

İnsan beslenmesi sağlığı için ve hastalıklardan korunabilmesi için önemlidir. Bir kişi doğru ve düzgün şekilde beslenmelidir. Böylelikle kolesterolünü kontrol altına alabilir. Kızartılmış ürünlerden uzak durmak, tahıl ürünleri, balıklar, meyve, sebze gibi besinler tüketerek yüksek kolesterolden uzak durabilir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!