Kaybettiğimiz kilolar nereye gidiyor?

Güncelleme Tarihi:

Kaybettiğimiz kilolar nereye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 13:44

Kısa cevap: Atmosfere

Haberin Devamı

Uzun cevap: Gıdalardan elde ettiğimiz enerjinin bir kısmı vücudumuzda gerçekleşen süreçlerde kullanılırken, geri kalanı karbonhidrat ve protein olarak depolanmakta. Bunun bir bölümü de yağa çevrilip korunuyor. Zayıfladığımızda bu yağlar yakılarak enerjiye dönüştürülüyor. En azından şimdiye dek böyle biliyorduk. Avustralya’da yapılan bir araştırmada, vücutta gerçekleşen biyomoleküler reaksiyonlar takip edilip yağların vücuttan atılma süreci yakından izlendi ve şaşırtıcı bir sonuç elde edildi: Vücut yağlarını enerjiye dönüştürmüyor, nefesle dışarıya salıyoruz. Eğer 10 kilogram yağ atmışsak, yani 10 kilo vermişsek bu, 8,4 kilogram karbondioksit ve beraberinde 1,6 kilogram su attığımız anlamına geliyor. Karbondioksiti solunum sistemi aracılığıyla, suyu ise çeşitli vücut sıvıları olarak dışarı atıyoruz.

Haberin Devamı

Kaybettiğimiz kilolar nereye gidiyor

Fazla kilolara sebep olan karbonhidrat ve proteinler, trigliserid adı verilen bileşiğe çevrilerek yağ hücrelerindeki lipit damlacıklarında depolanıyor. Trigliserid; karbon, hidrojen ve oksijenden oluşmakta. Kilo kaybettiğimizde bu bileşiğin karbonlarını parçalamış oluyoruz. 10 kilogram yağ parçalamak (94 bin kalori) için 29 kilogram oksijene ihtiyaç var. Bunu da yine solunum sistemiyle elde ettiğimiz oksijen sayesinde gerçekleştiriyoruz.

Kaybettiğimiz kilolar nereye gidiyor

Yani nefes aldığımızda ciğerlerimize çektiğimiz oksijen, vücut yağlarını atmamıza yardımcı oluyor. Bu reaksiyon sırasında 28 kilogram karbondioksit, 11 kilogram su üretiliyor. Sonuçta verdiğimiz kiloların %84’ü havaya karışırken, geri kalan %16’sı su olarak vücuttan atılıyor. Fakat bu, sadece nefes alıp vererek zayıflayabileceğimiz anlamına gelmiyor. Süreç bu şekilde işlese de karbon zincirini kırabilmemiz için egzersiz yapmamız da gerek. Çünkü günde ortalama 17.280 kere nefes alıp veriyoruz. Her seferde sadece 10 miligram karbon atabiliriz. Sonuçta spor yapmadan da kilo kaybetmek mümkün ama istediğimiz sonuçları alabilecek kadar değil. Nefesle dışarı attığımız karbon atomlarıysa atmosfere dönerek, zaman içinde bitkiler tarafından kullanılabilecek duruma geliyor.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!