Kabızlığa iyi gelen şeyler nelerdir? Kabızlığa iyi gelen besinler, çorbalar, meyveler, sebzeler ve yiyecekler

Güncelleme Tarihi:

Kabızlığa iyi gelen şeyler nelerdir Kabızlığa iyi gelen besinler, çorbalar, meyveler, sebzeler ve yiyecekler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:11

Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkan sindirim sistemi hastalığına kabızlık denir. Kronik kabızlık, tedavi edilse bile nüksetme riski vardır. Akut kabızlık ise kısa sürer ve ilaçla tedavi edilebilir. Bu hastalığın başlıca nedenleri az su tüketmek ve gün içerisinde çok fazla hareket etmemektir. Kabızlığa iyi gelen çorbaları, meyveleri, sebzeleri ve yiyecekleri listeledik.

Haberin Devamı

Çok fazla ekmek, kırmızı et, muz ve hamur işi tüketmek kabızlığa yol açabilir. Bu nedenle bu besinlerin sık aralıklarla ve aşırı tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

 Kabızlığa İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

 Kabızlığa İyi Gelen Meyveler

 1- Kuru İncir

 Kuru meyvelerin neredeyse tamamı kabızlığa iyi gelir. Bunun nedeni, bu meyvelerin lif bakımından zengin olmasıdır. Kuru incir hem lif, hem de B vitamini içeren bir meyve olduğu için mideyi rahatlatır. Özellikle aç karnına tüketildiğinde sindirim sisteminin çok daha hızlı çalışmasını sağlar.

 2- Kivi

 Son yıllarda, ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan kivi de kabızlığa iyi gelen besinler arasında yer alıyor.

 3- Armut

 Tükettiğimiz besinler, kalın bağırsak depolanmaktadır. Kalın bağırsakta depolanan ve vücuda faydası olmayan maddelerin dışarı atılması içinse Kolesistokinin hormonunun salgılanması gerekir. Birçok araştırmanın sonunda armutta bulunan liflerin, Kolesistokinin hormonunun çok daha hızlı bir şekilde salgılanmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Haberin Devamı

 Armut, gaz sıkışmalarını da önlediği için yemeklerden 1 ya da 2 saat sonra tüketilebilir

 4- Turunçgiller:

 Kış aylarında sık sık tüketilen ve başta gribal enfeksiyon olmak üzere birçok hastalığın çok daha kısa sürede geçmesini sağlayan turunçgiller de mide dostudur. Ancak mandalina ve portakalın, ilkbahar ve yaz mevsiminde tüketilmemesi gerekir. Hormonlu gıdalar birçok sindirim sistemi rahatsızlığına yol açabilir.

 Bunun dışında gastriti ve ülseri olan kişilerin, çok fazla tüketilmemesi önerilir. Limon, mide asitlerinin artmasına neden olabilir. Bu ise midede yanmaya, ekşime ve kabızlığa yol açabilir.

 5- Üzüm:

 Üzüm, mideyi rahatlatır ve midenin daha hızlı çalışmasını sağlar.

 Kabızlığa İyi Gelen Çorbalar

 1- Mercimek Çorbası

 Geleneksel lezzetlerimizden biri olan mercimek çorbası, hem kalın bağırsağın hem de midenin hızlı çalışmasını sağlar. Daha kolay sindirilmesi için çorbanın ekmekle beraber tüketilmemesi önerilir. Çünkü beyaz ekmekte yüksek oranda şeker bulunur. Şekerli gıdalar ise hazımsızlığın başlıca nedenlerinden biridir.

Haberin Devamı

 2- Domates Çorbası

 Besleyici bir çorba olduğu için diyet listelerinde de yer alan domates çorbası hem akut hem de kronik kabızlığa iyi gelir. Ancak sık sık kabız olan ya da hazımsızlık sorunu yaşayan kişilerin domates çorbasını çok fazla tuz ya da pul biberle tüketmemesi gerekir.

 Çünkü baharatlar sindirilmesi en zor besinler arasında yer alır. Bu ise hem şişkinliğe hem de uzun süreli kabızlığa neden olabilir.

 Kabızlığa İyi Gelen Sebzeler

 1- Brokoli:

 Besleyici bir sebze olan brokoli protein ve A vitamini bakımından zengindir. Salatası ve çorbası da yapılan brokoli, bağırsaklardan zararlı bakterilerin atılmasını sağlarken midedeki sağlıklı bakterilerin de artmasına yardımcı olur. Bu nedenle brokoli, hem kabızlığı önler hem de kabızlığın çok daha kısa sürede geçmesini sağlar.

Haberin Devamı

 2- Yulaf Ezmesi:

 Hem sindirim hem de sinir sistemine iyi gelen yulaf ezmesi, yüksek oranda çinko, lif ve D vitamini içerir. Özellikle sabahları aç karnına yulaf ezmesi tüketmek, gastrit ve kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.

 3- Pırasa:

 Türkiye'de en çok Marmara ve İç Anadolu bölgesinde yetişen pırasa, hem Ülseratif kolit ve crohn hastalığına hem de kabızlığa iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendiren pırasanın haftada en az bir kez tüketilmesi önerilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!