Hemoptizi nedir? Belirtileri nelerdir? Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Hemoptizi nedir Belirtileri nelerdir Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 03:13

Birçok hastalığın tıp dilinde ve halk arasında farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkündür. Hemoptizi tehlikeli bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Bu bakımdan hemoptizi hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini öğrenerek bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Hemoptizi nedir? Belirtileri nelerdir? Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 

Hemoptizi terimi halk arasında öksürükle kan tükürme olarak da bilinmekte olan bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Hemoptizi hastalığı solunum yollarından veya akciğerlerden çeşitli sebepler ile kan gelmesi ve gelen kanın öksürük ile dışarı atılması olarak da bilinmektedir.

Hemoptizi Nedir?

Hemoptizi, herhangi bir sebebe bağlı olarak solunum yollarından gelen kanın öksürük ile ağızdan çıkarılması olarak bilinmektedir. Hemoptizi kavramı ile sıklıkla karıştırılmakta olan hematemez kavramının ise birbirlerinden tamamen farklı olduğunu söylemek mümkündür. Hematemez kavramı ise kan kusma olarak bilinmekte olan farklı bir terim olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

Hemoptizi en sık olarak tüberküloz ve zatürre rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak çeşitli birçok sebebe bağlı olarak da gelişmesi mümkün olmaktadır. Hemoptizi olarak bilinmekte olan kan tükürme durumuna günümüzde de rastlanılsa bile korkutuculuğunun ve görülme oranının daha düşük olduğunu ifade etmek mümkündür.

Belirtileri Nelerdir?

Birçok çeşitli hastalığın hemoptiziye neden olabileceğini söylemek mümkündür. Solunumsal hastalıkların belirtileri genel olarak öksürük ve balgam olarak kendini göstermektedir. Hemoptizi ise daha ciddi ve korkutucu belirtiler arasında yer almaktadır. Belirtileri, öksürük ile birlikte gelen kanın dışarı atılması olarak ifade edilebilir. Öksürükle birlikte gelen kan miktarının fazla olması durumunda hiç vakit kaybetmeden bir acil servise başvurulması gerekmektedir.

Hemoptizi varlığının anlaşılması için uygulanabilecek olan çeşitli yöntemlerin bulunduğunu söylemek mümkündür. Hemoptizi varlığının doğrulanması için hastanın tıbbi geçmişinin bilinmesi gerekmektedir. Akciğer grafisi, kan testleri ve bilgisayarlı tomografi gibi incelemelerin yapılması gerektiğini söylemek mümkündür. Bazı durumlarda ise acil müdahalenin oldukça önemli olduğunu söylemek mümkündür.

Hemoptizi Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Haberin Devamı

Hemoptizi tanısının konulması için uygulanabilecek çeşitli tanı yöntemleri bulunduğunu söylemek mümkündür. Tanısal tetkikler ile hemoptizi tanısını koymak mümkün olmaktadır. Hemoptizi tanısı için akiciğer grafileri, bilgisayarlı tomografi, bronkoskopi ve BT anjiyografi ve Dijital Substraction Anjiography (DSA) tetkiklerinin uygulanabilmesi mümkün olmaktadır.

Hemoptizi olarak da bilinmekte olan öksürük ile ağızdan kan gelmesi durumunda uygulanabilecek olan çeşitli tedavi yöntemlerinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Ciddi kanaması olan hastalarda uygulanacak ilk tedavi yönteminin bronkoskopi olması gerekmektedir. Bronkoskopi ise genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilebilmektedir. Bronkoskopi cihazı sayesinde kanama odağının saptanması ve böylece tedavinin gerçekleştirilmesi mümkün olabilmektedir.

Haberin Devamı

Hemoptizi tedavisinin sebebe yönelik olarak yapılması gerekmektedir. Bir takım hemoptiziler de ise acil müdahale uygulanması gerekmektedir. İlaç tedavileri, bronş içi tıkayıcılar, kanayan akciğer dokusunun tamamen çıkarılması, izolasyon yöntemi ise hemoptizi tedavi yöntemleri arasında sayılabilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!