Grip aşısı çocuklara yapılır mı?

Güncelleme Tarihi:

Grip aşısı çocuklara yapılır mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2022 12:19

Grip aşısı, kış aylarına girilmesiyle birlikte birlikte vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. Grip aşısı çocuklara yapılır mı? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Hastalık bebeklik döneminden yaşlılığa kadar tüm yaş grubunu etkilemekte ve görülebilmektedir. Bununla birlikte risk grubunda yer alan kişilerde hastalık diğer kişilere göre daha ağır seyredebilmektedir. Bu kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit, orta kulak iltihabı ve oldukça nadiren beyin ve sinir sisteminde hasar oluşması, kalp kası hasarı gibi ciddi tablolara neden olabilir.

Risk grupları:

• 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı kişiler,
• 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler
• Şeker hastalığı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar,
• Astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar,
• Kronik böbrek hastalığı olanlar
• Kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar
• Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastaları)
• Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar
• Aşırı kilolu olanlar
• Gebeler

Haberin Devamı

GRİP AŞISI ÇOCUKLARA YAPILIR MI?

Her insanda ortaya çıkma ihtimali olan gribin destekleyici tedaviler ile sonlanma ihtimali yüksektir. Zaten çoğu grip birkaç gün sonra etkisini kaybederek bitmektedir. Burada önemli olan riskli grupta yer alan çocuklara grip aşısı yaptırmaktır.

Bağışıklık sistemi zayıf olan, kronik hastalığı ve astımı bulunan kişiler riskli gruptadır. Ayrıca metabolik hastalıkları olanlar, karaciğer hastalığı bulunanlar ve daha birçok hastalığa sahip olanlar riskli grubu oluşturmaktadırlar. Bundan dolayı bu tarz durumları olan çocuklara grip aşısı yaptırmak doğru bir davranıştır.

Zaten grip aşısı yapılacak olan çocuğun durumu önceden belirlenmelidir. Yani çocuğun grip aşısına karşı alerjisi olmaması gerekir. Çocuğun 6 aylıktan bükük olması lazımdır. Ayrıca Şiddetli yumurta alerjisi olanlara da grip aşısı yapılmaz. Bunun dışında yer alan çocuklara güven içerisinde grip aşısı yapılabilir.

BAKMADAN GEÇME!