Greyfurt yerken dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Greyfurt yerken dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 14:41

Kış ayları gribe önlem için greyfurt tüketimi arttı ancak bazı besinler ilaçlarla birlikte tüketildiğinde etkileşim gösteriyor. Yeni yapılan araştırmalar greyfurt suyunun bazı ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturduğunu ortaya koydu. Peki, ölümle bile sonuçlanabilecek bu durum greyfurttaki hangi madde yüzünden ve nasıl ortaya çıkıyor?

Haberin Devamı

Soğuk kış günlerinde içerdiği C vitaminiyle hastalıklardan korunmak için tükettiğiniz greyfurta dikkat. Çünkü uzmanlar, greyfurt suyunun düzenli alınan bazı ilaçlar ile tüketilmemesi gerektiğinin üstünde duruyor. Greyfurt içindeki maddeler aldığınız ilacın emilimini sağlayan enzimi yok ediyor olabilir!

İlaç zehirlenmesine sebep oluyor

İlaçlar normal şartlarda, bağırsakta ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimiyle parçalanıyor. Greyfurt suyu ise, bu enzimin bir türü olan CYP3A4 enziminin yok olmasına sebep oluyor. Bu durum da ilacın etkisini artırırken, ilacın parçalanması gecikiyor. İlaç, kanda birikerek yüksek doz etkisi yaratıyor ve ilaç zehirlenmesine sebep oluyor. Etkiye sebep olan maddeler ise greyfurttaki narinjin ve psoralen maddeleri.

Greyfurt suyu ile birlikte alınması önerilmeyen ilaç grupları hangileri?

Haberin Devamı
  • Tansiyon ilaçları,
  • Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar,
  • Epilepsi ilaçları,
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Alerji ilaçları,
  • Nezle-grip ilaçları,
  • Kalp ilaçları,

Greyfurt suyu tüketimi ve ilaç alımı arasında ne kadar süre bırakılmalı?

Yapılan çalışmalar sonucunda anlaşılmıştır ki yaklaşık 250 ml’ye denk gelen bir bardak greyfurt suyu bu etkiyi yaratabiliyor. Etkileri en az 12 saat sürdüğü için özellikle antibiyotik kullanmadan önce iki kez düşünmekte fayda var. İlaç almak için 24 saate kadar beklenmeli. Yine de uzmanların görüşü ‘ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyu içmeyin!’ yönünde.

        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!