Göze iyi gelen vitaminler nelerdir? Göz sağlığını koruyan vitaminler ve bulundukları yiyecekler

Güncelleme Tarihi:

Göze iyi gelen vitaminler nelerdir Göz sağlığını koruyan vitaminler ve bulundukları yiyecekler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 01:28

Ömür boyu sağlıklı bir görme, sadece fiziksel sağlık ve yaşam tarzından değil, aynı zamanda gözler için doğru vitaminlerden kaynaklanır. Uygun besinlerle dengeli bir diyet, potansiyel görme sorunları olasılığını azaltarak göz sağlığınıza büyük ölçüde fayda sağlayabilir. Peki, göze iyi gelen vitaminler nelerdir? İşte, detaylar.

Haberin Devamı

Sağlıklı gözleri destekleyen ve ayrıca yaşa bağlı göz rahatsızlıkları riskini azalttığı bilinen vitaminler vardır.

Göze İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?

Vitamin eksikliği çeşitli göz problemleri yaratabilir. Düzenli diyetiniz temel vitamin ve besinlerden oluşmuyorsa, büyük olasılıkla göz ve vücut hastalığı riskini artıran bir eksiklik teşhisi konacaktır. Daha iyi göz sağlığı için en önemli vitamini bulmak, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi belirli göz problemlerini korkutup kaçırmak önemlidir.

Gözleriniz, özellikle yaşlandıkça görüşünüzü en iyi durumda tutmak için çok önemli bir vitamin dengesine ihtiyaç duyar. A ve B12 gibi bazı vitaminleri yeterince almazsanız, görme kaybına ve hatta körlüğe yol açabilecek göz hastalıkları geliştirme olasılığınız daha yüksek olur. Çoğu durumda, gözlerinizi sağlıklı tutmak için bol meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet yapmak yeterlidir.

Haberin Devamı

 AMD ve Göz Vitaminleri

 Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), 50 yaş üstü kişilerde meydana gelen bir göz rahatsızlığıdır. Körlüğün önemli nedenlerinden biridir. AMD, vizyonu kötüleştirerek veya bozarak zamanla yavaş ilerleyen bir durumdur. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önlemenin yolları, besleyici bir yemek yemek ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Uygun göz sağlığı ile birlikte fiziksel sağlık, görüşü iyileştirmeye yardımcı olur.

 A Vitamini

 Havuç gibi gıda maddelerinde bulunan beta karoten öncüsü, gözler için A vitamini giderek daha fazla fayda sağlıyor. İltihaplanma olasılığını azalttığı, gözün dış yüzeyini koruduğu ve bağışıklık sisteminin işlevini iyileştirdiği ve böylece daha iyi gece görüşünü desteklediği bilinmektedir.

 A Vitamini Kaynakları;

Yumurtalar,

Turuncu ve sarı sebzeler ve meyveler,

Morina karaciğeri yağı,

Balık,

Havuçlar,

Kaymağı alınmış süt,

Brokoli,

Ispanak ve diğer yapraklı sebzelerdir.

B Vitamini

 B1, B2, B3, B6, B12, kolin, folik asit ve biotin gibi B kompleksi vitaminleri. İltihabı azalttığı ve dolayısıyla gözlerin retinasını içeren vasküler sorunları azalttığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

 B Vitamin Kaynakları;

Yapraklı sebzeler,

Somon,

Karaciğer ve diğer organ etleri,

Süt,

Yumurtalar,

İstiridye,

Biftek,

Tavuk ve hindi,

Baklagiller,

Yoğurt,

Ay çekirdeğidir.

C Vitamini

 Kan damarlarının sağlığına dikkat etmesi ve daha iyi demir emilimini teşvik etmesi ile bilinir. C vitamini, düzenli bir takviye olarak alındığında katarakt gelişme şansını %64 ​​oranında azalttığı bilinmektedir. Vücudumuzun neredeyse tüm hücresel işlev ve bakım seviyeleri için ihtiyaç duyduğu temel vitaminlerden biridir.

 C Vitamini Kaynakları;

Portakal ve Limon,

Greyfurt,

Kavun,

Kivi,

Mango,

Ananas,

Papaya,

Karpuz,

Brokoli,

Yeşil ve kırmızıbiber,

Brüksel lahanası,

Karnabahar,

Ispanak,

Tatlı patatesler,

Şalgam,

Yapraklı yeşillikler,

Lahana,

Domates,

Kış kabağı,

Haberin Devamı

Çilek, yaban mersini, ahudududur.

D Vitamini

 Kemik sağlığını geliştirmek için son derece gerekli olan D vitamini, güneş ışığına maruz kalma yoluyla vücuda emilir. Kemik ve iskelet sağlığını desteklediği bilinmektedir. Hücre regülasyonu, gözler ve organ sistemi için hayati önem taşır. Yeterli D vitamini eksikliği, görme ve gözleri büyük ölçüde etkileyen diyabet ile ilişkilidir.

 D Vitamini Kaynakları;

Somon,

Morina karaciğeri yağı,

Konserve Ton Balığı,

Mantar,

Yumurta Sarısı,

İnek sütü,

Soya sütü,

Tahıl ve Yulaf ezmesi,

Portakal Suyu,

Ringa ve Sardalyadır.

 E Vitamini

 Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun başlamasını geciktirmeye yardımcı olur ve ayrıca katarakt geliştirme şansını azaltır. E vitamininin doğal formlarıyla beslenmek, onu ek formda almaktan daha üstündür.

 E Vitamini Kaynakları;

Badem,

Fıstık ve fıstık ezmesi,

Buğday tohumu yağı,

Haberin Devamı

Ayçiçeği ve soya fasulyesi yağı,

Pancar yeşillikleri, ıspanak,

Kırmızı dolmalık biber,

Kabak,

Avokado,

Mango,

Kuşkonmazdır.

Çinko

 A vitamini emmesine ve zahmetsizce kullanmasına yardımcı olur. Ayrıca gece görüşünü teşvik etmekten ve gözlerde koruyucu pigment melanin salgılanmasına yardımcı olmaktan sorumludur.

 Çinko Kaynakları;

Kanatlı hayvanlar,

Sığır,

Kepekli tahıllar,

Cehennem Balığı, istiridye, ıstakoz, yengeç,

Güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllardır.

Omega-3

 Omega-3'ler gibi yağ asitleri çoğunlukla balık ve balık yağında bulunur. Bağışıklık buharının işleyişini iyileştirmesiyle bilinir ve sağlıklı beyin gelişimine yol açar. Omega yağ asitlerinden ikisi olan DHA ve EPA, retina fonksiyonunu ve gözlerin görsel gelişimini arttırmada etkilidir. Ayrıca kuru gözleri ve retinal bozulmayı iyileştirdiği bilinmektedir.

 Omega 3 Kaynakları;

Chia ve keten tohumu,

Fasulye,

Hardal yağı,

Çilek,

Haberin Devamı

Kavun,

Mango,

Lahana ve Karnabahardır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!