Estetik ve Güzellik Danışmanı Damla Demir Yılmaz yazdı: ‘Orijinal ürün kullanıyoruz’ yalanı

Güncelleme Tarihi:

Estetik ve Güzellik Danışmanı Damla Demir Yılmaz yazdı: ‘Orijinal ürün kullanıyoruz’ yalanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2023 08:58

Tehlike büyüyor. Güzellik sektörünün kirli yüzü artık daha duyulur oldu. Kozmetik sektöründe yaygınlaşan tehlikeli ürünler, artık tıbbi uygulamalarda da kullanılıyor!

Haberin Devamı

Yazılı ve görsel basında artık sıkça duyduğumuz, insan hayatının sonlanmasına kadar giden üzücü bir süreç bu. Sahte ürünlerle yapılan tıbbi girişimler, kişilerin yüzlerinde felç ya da doku kaybı yaratıyor, hatta ölümlere dahi neden olabiliyor.
Bu durumun perde arkası şu şekilde gelişiyor:
“Küçük dokunuşlar” diye adlandırılan botoks, dolgu, cilt vitaminleri gibi sözde masum olan ama yurtdışından kaçak getirilen, içeriğinde ne olduğu bilinmeyen sahte ürünler, merdiven altı denilen yerlerde insanlara yetkisi dahi olmayan kişiler tarafından enjekte ediliyor.
Bu ürünlerin ülke ekonomisinde yarattığı zarar, konunun başka bir tarafı. Bu tür yasadışı uygulamalardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler aslında çok basit.
1- Uygulama yapılacak kuruluşun dış tabelasında poliklinik, tıp merkezi ya da hastane yazmalı, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olmalı. Klinik, estetik, güzellik gibi yanıltıcı ibareler, ruhsatlı olmayan yerlerdir. Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde olmalı. Sağlık kuruluşları dışındaki yerlerin ruhsatları olmadığı için gerçek ilaçları alamazlar. Eczanelerde bile satışı olmayan ilaçların büyük ecza depolarından, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı kuruluşlar dışında alımı mümkün değildir.
2- Sağlık kuruluşu olduğundan emin olduktan sonra, sizler tüketici olarak kendinize enjekte edilecek her ilacın markasını ve barkodunu telefonlarınızdan okutabilir, bunların gerçekten bakanlık denetiminden geçmiş ürünler olduğunu, bir ecza deposundan alındığını anlayabilirsiniz.
3- Eskiden sağlığa zararı olmadığı kanıtlanmış, insan vücuduna enjekte edildiğinde riski minimize olan, sağlık kuruluşlarında kullanılan ürünlerin fiyatı, merdiven altı yerlerde kullanılan sahte ilaçlardan daha yüksektir. Yine de dikkat edilmeli, şimdi bu tür ruhsatsız klinik ve güzellik merkezleri sahte ilaçların fiyatlarını “Orijinal ürün kullanıyoruz” diyerek yükseltti.
4- Bu tarz işlemlerin kesinlikle doktor tarafından bir sağlık kuruluşunda, denetimden geçirilmiş ürünlerle yapılması şart.
Doktor dışındaki yardımcı sağlık personelinin (hemşire, ebe) bu işlemleri yapmasına hukuki olarak yaptırımlar uygulanmalı, bu durum “kasten insan sağlığıyla oynamak” yönünde değerlendirilmeli.
Ayrıca tıp doktoru unvanını almış kişilerin de kuaför, güzellik salonu veya ev gibi yerlerde bu işlemleri yapması yasaktır. Çünkü tıbbi bir aksilikte, söz konusu alan sağlık kuruluşu olmadığı için müdahale yapılamaz.
Poliklinik, tıp merkezi, hastanede görev yapmayan ve muayenehanesi olmayan hekimlerin orijinal ürünlere ulaşması zordur. Sahte ürünler kişilerde felç, hatta ölüm riski doğurur.
Kırışıklık gidermeye yönelik çok sık uygulanan botoks gibi ilaç statüsünde olan bir üründe, Türkiye’de bakanlık onayı almış sadece üç marka var. Onay alamamış, sağlık yönünden riskli görünen yasa dışı marka sayısı ise 10’un üzerinde.
Özetle, ucuz kampanyalardan uzak durun. Güvendiğiniz bir sağlık kuruluşundaki fiyatlarla mukayese edin. Uygulamayı yapan kişinin belgelerini, diplomasını görün. Tıp doktoru olduğundan emin olun. Doktorluğundan emin olsanız da sokakta, kuaförde, kliniklerde, güzellik salonlarında sağlığınızı bu kişilere emanet etmeyin.
Güzel olmak, önce sağlıklı olmak, sonra da bilinçli olmaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!