Çok fazla akıllı telefon kullananlarda 'mesaj boynu'na dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Çok fazla akıllı telefon kullananlarda mesaj boynuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2017 15:55

Uzun süreli akıllı telefon kullanma sonucu ortaya çıkan “mesaj boynu” problemi hakkında açıklamalarda bulunan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Boyun ve sırt ağrısı olan hasta sayısı dikkat çekici biçimde artmaktadır. Bunun nedeni büyük olasılıkla uzun süreli akıllı telefon kullanımıdır. Boyun ve sırt problemleri olmaması gereken bazı genç hastalar disk hernileri ve omurga sorunlarıyla karşımıza gelmektedir.

Grafi ile görüntülendiğinde boyun tipik olarak arkaya doğru bir eğim yapar. Ancak her gün öne eğik şekilde saatlerce telefonlarına bakan kişilerde bu eğim düzleşir veya tersine döner. Ve hastalar bize geldiğinde şiddetli ağrı ve disk sorunlarından yakınır halde oluyorlar. Günümüzün telefon kullanım alışkanlıkları ile 8 yaşında bir çocuk 28 yaşında ameliyat mı olacak? Bu durumun normal anatomiyi ne kadar etkileyeceğini, bütün gün telefonlarla oynayan omurgaları daha tam gelişmemiş ve büyümekte olan çocukların ve gençlerin ilerideki hayatlarına nasıl yansıyacağını bilemiyoruz.

Haberin Devamı

Çok fazla akıllı telefon kullananlarda mesaj boynuna dikkat

İnsanlar internette dolaşırken veya video izlerken değil de özellikle mesaj yazarken aşağıya doğru bakmaktadırlar. Çalışmalarda insanların boyunlarını 45 derece açıyla tuttukları, otururken bu açının ayakta durmaya göre daha da kötüleştiği gösterilmiştir. Daha öne eğilmiş açılarda boynun daha kötü etkilendiği aşikardır. Karşıya bakılan nötral pozisyonda kafanın ağırlığı 5-6 kg iken, 15 derece öne eğilmeyle bu ağırlık 13 kg olmakta, başın öne eğilme açısı arttıkça boyuna binen yük artmaktadır. 60 derecelik bir öne eğilme açısıyla yük 30kg'a kadar çıkmaktadır!

Mesaj boynu”nu önlemek için bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri öneriyoruz. Mesaj yazarken telefonu yüz veya gözler hizasında tutmalıyız. Omurga için daha simetrik ve rahat pozisyon sağlamak için iki eli ve her iki başparmağı kullanarak yazmayı öneriyoruz. Bazı uygulamalar kullanıcılara uzun süre aşağı bakmaktan sakınmaları için alarm sinyalleri de gönderebilmektedir.

Çok fazla akıllı telefon kullananlarda mesaj boynuna dikkat

Haberin Devamı

Yine de akıllı telefon kullanıcıları için uygun bir pozisyon önermek oldukça zordur. Telefonu göz seviyesinde kullanmak omuz sorunlarına neden olacaktır diyen karşı görüşte olan araştırmacılar da bulunmaktadır.

Daha sık dinlenme araları vermek, boyun ve omuz kaslarını güçlendirmek ve rahatlatmak için yapılan egzersizler daha pratik bir öneri olacaktır. Postür ve germe egzersizleri ihmal edilmemelidir. Yatağa sırtüstü uzanıp, kenarda başı aşağıya sarkıtarak boyunda normal eğimi düzeltmeye çalışmak da önerilebilir. Otururken kulaklarımız omuz seviyesinin yukarısında olacak şekilde boyun ve omurgamızı dik tutmalıyız.

Şöyle bir pratik çözüm de önerebiliriz. Bir arkadaşınızdan siz mesaj yazarken vücut üst kısmınızın fotoğrafını çekmesini isteyin. Bu fotoğrafı telefonunuzda duvar kağıdı veya ekran koruyucu olarak kullanın. Bu fotoğraf size sıkça kısa aralar vermenizi hatırlatacak ve dokularınızın kendisini toparlaması böylece mümkün olabilecektir.

Haberin Devamı

Çok fazla akıllı telefon kullananlarda mesaj boynuna dikkat

arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.

BAKMADAN GEÇME!