Cilt kararmaları ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Cilt kararmaları ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 07:56

Cilt her zaman kusursuz görünmesini istediğimiz en önemli aksesuvarımızdır. Maalesef ciltteki kalıcı koyu lekeler ve kararmalar bu kusursuzluğu bozan faktörlerin başında gelir.

Haberin Devamı

Pürüzsüz, lekesiz ve eşit renkli bir cilt görünümü herkesin hayalidir. Kış aylarında kapalı giysilerle cilt sorunları gizlense de yaz aylarında özgüven eksikliğine sebep olur. Bu kararmalar sıklıkla dirsek, koltuk altı, diz ve bikini bölgesinde görülür.

Kişiyi rahatsız eden cilt kararmalarının temel nedenleri arasında cildin alt katmanındaki nem seviyesinin azlığı yatar.

Yeteri kadar nemlenmeyen cilt zamanla koyulaşır. İlerleyen yaşla görülme sıklığı artmakla birlikte cilt kararmasının altında yatan birçok neden bulunmaktadır.

Cilt kararması nedir?

Vücutta herhangi bir zamanda gelişen kararma, koyulaşma, koyu lekelenme şeklindeki renk değişimlerine cilt kararması denmektedir. İnsan vücudunda cilde rengini veren pigmentin adı “melanin”dir.

Cilt kararmaları ve tedavi yöntemleri

Haberin Devamı

Melanin, cildin epidermis tabakasında yer alan ve “melanosit” adı verilen özelleşmiş hücreler tarafından üretilmektedir. Çeşitli sebeplerden ötürü melanosit hücrelerinin fazlaca çalışması ve melanosit hücre sayısının artmasıyla ciltteki melaninin üretimi artar. Artan melaninin deri altında toplanması ise koyu lekelere ya da bölgesel kararmalara neden olmaktadır.

Cilt kararmaları bikini bölgesi, koltuk altı, diz, dirsek ve sırtta görülmektedir.

Bu tarz cilt kararmaları acil sağlık riski oluşturmaz. zararsızdırlar.

Cilt kararmaları neden olur?

Yüz söz konusu olduğunda görülen leke ve kararmalarda en yaygın etken güneştir.

Eklem yerleri, el, ayak, boyun, diz, dirsek, koltuk altı ve bikini bölgesindeki koyuluklar birçok nedenden meydana gelebilir.

Bu nedenlerin başında hormonal olabilir.

Kullanılan bazı hormon ilaçları ve çeşitli hormonal bozukluklar, hormon miktarlarındaki düzensizlikler, fazlalıklar, yetersizlikler ya da çeşitli hormonal hastalıklar vücutta kararmaya neden olmaktadır.

Özellikle östrojen hormonundaki artış vücutta kararmalara yol açmaktadır.

Kasık bölgesi gibi bazı bölgelerin giysiyle kapalı olması bu bölgelere güneşin zararlı ışınlarının ulaşmadığı anlamına gelmemektedir.

Haberin Devamı

Bu bölgelere de güneşin ultraviyole ışınlarının ulaşması son derece kolaydır.

Güneş ışığı ve ısısından korunmak amacıyla harekete geçen, dolayısıyla artan melanosit hücreleri, bu bölgede kararma ve siyahlaşmaya sebep olur.

Benzer şekilde gebelik ve doğum kontrol hapları gibi kadınlarda östrojen hormonunun artmasına sebep olan durumlar da vücutta karamaya yol açmaktadır.

Vücutta melatonin hormonunun aşırı miktarda üretilmesi de özel bölgede kararmayı ortaya çıkarmaktadır.

İlerleyen yaş nedeniyle değişen cilt yapısı, gelişen hassasiyet ve cilt kurulukları da güneşle birleştiğinde ciltte kararma ve koyuluklara yol açar.

Yanlış epilasyon yöntemleri, kimyasal ağırlıklı kozmetik ürünler ve cildin alerjik şekilde tepki verdiği takı kullanımı da ciltte kararma ve koyu lekelerin oluşumunda rol oynamaktadır.

Haberin Devamı

Çeşitli sistemik hastalıklar da leke ve kararmalara yol açabilir. Bazen hastalıkların teşhisinde leke ve kararmalar ilk haberci olabilmektedir.

Gizli şeker ve diyabet hastalığı, el ve ayaklarda kararmalara neden olabilir.

Dirsek ve diz gibi bölgeler, baskı ve üzerine yüklenmeye bağlı olarak tahriş olabilmektedir.

Uzun süre dirseği bir yere dayama, düşme ya da bilhassa yerde diz üstüne eğilerek durma diz ve dirsekte kararmaya neden olabilmektedir.

Boyun, kulak ve bileğe takılan bazı takılar da alerjik tepkilerden kararmalar yapabilir.

Kurtulmak mümkün mü?

Cilt kararmalarından ufak müdahalelerle kurtulmak mümkün. Kararmalarının en önemli nedenlerinden biri cildin nemsiz kalmasıdır.

Haberin Devamı

Cilt kararmaları ve tedavi yöntemleri

Vitamin uygulamalarla cilde kaybettiği nem kazandırılırken, peeling’le ölü deri tabakasından kurtulma sağlanır ve cilt renk eşitsizliklerini engellemek için kullanılan lazer sistemlerine hazırlanır. Burada önemli bir hatırlatma yapayım.

Bu tedaviler cildin pH’ına özel olarak geliştirilmiş ve herhangi bir yan etkisi olmayan tedavilerdir.

Öte yandan internetten kolayca erişim sağlanan, mutfak malzemeleriyle hazırlanan kür tarifleri cildin pH’ına uygun olmadığı gibi bölgesel kararmayı tetikleyebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!