Atilla Özdemiroğlu'na uygulanan o tedavi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Atilla Özdemiroğluna uygulanan o tedavi nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2016 10:27

Müzisyen Atilla Özdemiroğlu yaklaşık 1.5 yıl önce yakalandığı akciğer kanseri sonrası Almanya'da tedavi gördü. Özdemiroğlu, kemoterapiyi reddettiğini anlatarak "Dendtritik hücre tedavisi" adı verilen bir tedavi uygulandığını açıkladı. Dün Kanal D'de yayınlanan Renkli Sayfalar programına canlı bağlanarak tedavinin ona iyi geldiğini, kısa sürede 60 kilodan 80 kiloya çıktığını ve kendisini iyi hissettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Birçok insan ise Atilla Özdemiroğlu'na uygulanan tedaviyi merak etmeye başladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Atilla Özdemiroğluna uygulanan o tedavi nedir

Ahmet Özet, dendtritik hücre tedavisinin henüz etkinliği kanıtlanmamış, deneysel aşamada bir tedavi olduğunu ve diğer tedavilere ya da kemoterapiye üstünlüğünün kanıtlanmamış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özet, "Bu tip deneysel tedavilerin kesin sonuçlarını uzun vadede, 10-15 yıl gibi bir süre sonunda görebiliyoruz. Bu nedenle bu tedavi daha iyidir, bu tedaviyi yaptırın dememek lazım." dedi.

Prof. Dr. Özet dendtritik hücre tedavisi ile ilgili merak edilenleri şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Atilla Özdemiroğluna uygulanan o tedavi nedir

Vücudumuzun savunmasında görevli 300 milyar civarında hücremiz bulunmaktadır. Bu hücreler vucudumuzun her türlü yabancı mikroorganizma tarafından istila edilmesini önlerken aynı zamanda vücudumuzda normal dışı gelişme gösteren kanser hücrelerinide tanıyarak kontrol etmektedir. Bu hücreler yaptıkları savunma görevindeki işlevlere göre farklı guruplara ayrılmaktadır. Bu hücreler aralarında reseptöleri ve sitokin olarak adlandırılan molekülleri aracılığıyla haberleşmektedirler.

KORUYUCU T HÜCRELERİNİN KANSER HÜCRELERİNİ BULMASI SAĞLANIYOR

Atilla Özdemiroğluna uygulanan o tedavi nedir

Kanser hücresinin gelişiminin kontrolünde dendritik hücreler önemli rol oynamakta, kanser hücrelerinin tanınması ve vücudun koruyucu askerleri olan sitotoksik T hücrelerine hedef gösterme aşamasında görev almaktadır. Kansere karşı vücut savunmasında en önemli hücre gurubudur.

VÜCUDUN KENDİ SAVUNMA MEKANİZMASI HAREKETE GEÇİRİLİYOR

Vücudun tüm savunma mekanizmalarına rağmen kanser gelişebilmektedir. Bunun nedeni de kanserin bu süreçte immün denetimden kaçabilmesi ve vücudun savunma sistemini çalışamaz duruma getirmesinden kaynaklanmaktadır. Bu aşamada vücudun savunma hücreleri ve dendritik hücreler kansere karşı eğitilerek tekrar vücuda verildiğinde kanserin kontrol edilebileceği planlanmaktadır. Bu amaçla dünyada birçok merkezde ve ülkemizdede bu alanda çalışmalar ve deneysel aşamada olan uygulamalar yoğun olarak devam etmektedir.

Haberin Devamı

Bu tedavi ile bizzat vücudun kendi savunma mekanizması tümöre karşı harekete geçirildiğinden kemoterapide olduğu gibi belirgin yan etkiler gözlenmeden uygulanabilmektedir.

TÜRKİYE'DE DE DENEYSEL TEDAVİ HASTALARA VERİLEBİLİYOR

Atilla Özdemiroğluna uygulanan o tedavi nedir

Ülkemizde kanserin hücresel tedavisinde deneysel tedavilerin uygulanabileceği birçok gelişmiş laboratuvarlar bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda yurt dışında yapılan henüz deneysel aşamada olan uygulamalar hazırlanıp hastalara uygulanabilmektedir.

DENEYSEL TEDAVİLER DEĞERLENDİRİLİP SGK TARAFINDAN GERİ ÖDENİYOR

Deneysel aşamada olsa bile bu uygulamalar Sağlık Bakanlığı ilgili komisyonlarınca bilimsel yönden değerlendirilip uygunluk verildiğinde SGK tarafında geri ödemesi yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

Hücresel tedavilerin hazırlanıp hastaya uygulanabilir hale getirilene kadar ileri teknolojik uygulamalar ve çok nitelikli laboratuvarlar gerektiğinden maliyetleri yüksektir. İlerleyen süreçte daha fazla hasta gurubunda kullanıldığında maliyetlerin düşmesi beklenebilir.

Bu tedaviler henüz standart kabul edilen kanser tedaviler gurubunda değildir. Ancak gerektiğinde ülkemizdede bu uygulamalar yurtdışına gitmeden yapılabilmesi mümkündür.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!