BAFTA ödül töreninde deprem kurbanlarını andı: Filmin bir bölümü Türkiye'de çekilmişti

Güncelleme Tarihi:

BAFTA ödül töreninde deprem kurbanlarını andı: Filmin bir bölümü Türkiyede çekilmişti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2023 10:40

6 Şubat sabahının ilk saatlerinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen, bundan sadece 9 saat sonra yine Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan beklenmedik ikinci bir deprem bütün Türkiye'yi yüreğinden vurdu. Çok sayıda kişinin hayatını darmadağın eden, binlerce can kaybına neden olan büyük deprem sadece Türkiye'yi değil bütün dünyayı sarstı. Bunun son örneklerinden biri de İngiliz sinemasının Oscar'ı olarak nitelendirilen BAFTA ödül töreninde yaşandı. 

Haberin Devamı

GÖZYAŞLARINI GÜÇLÜKLE TUTTU 
Bu yıl 76'ıncı kez düzenlenen BAFTA Ödülleri'ni kazananlar dün gece Londra'da düzenlenen bir törenle açıklandı. Ev sahipliğini BAFTA (British Academy of Film and Television Arts- Britanya Film ve Televizyon Sanatları Akademisi) patronu Prens William ve eşi Galler Prensesi Catherine yani Kate Middleton'ın yaptığı tören, sinema dünyasının birçok ünlüsünü konuk etti.

Ödül dağıtımı sırasında dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan sorunlar da gündeme getirildi. Bunlardan biri de 6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye'de 11 ili yıkan, Suriye'nin de etkilendiği iki büyük deprem oldu. Hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği Aftersun (Güneş Sonrası) filmiyle "en iyi çıkış yapan yönetmen ödülünü kazanan Charlotte Wells, teşekkür konuşmasında Türkiye'deki deprem kurbanlarını unutmadı. Wells, o konuşması sırasında sırasında gözyaşlarını güçlükle tuttu.

Haberin Devamı

BAFTA ödül töreninde deprem kurbanlarını andı: Filmin bir bölümü Türkiyede çekilmişti

TÜRK EKİBE ÖZEL TEŞEKKÜR
Charlotte Wells'in büyük felaketten bu kadar etkilenip teşekkür konuşmasında bu kadar duygusal olmasının önemli bir nedeni var. Ona ödül kazandıran  Aftersun filminin bir bölümü Türkiye'de, Fethiye'de çekildi. Charlotte Wells, BAFTA'daki teşekkür konuşmasında bu konuyu da vurguladı: "Türk ekibimize özel bir teşekkür ederiz. O ülkede hiç kimsenin depremden etkilenmediğini sanmıyorum" dedi.

After Sun filminin başrol oyuncularından Paul Mescal, performansıyla en iyi erkek oyuncu dalında Oscar'a da aday gösterildi. Charlotte Wells'in hem yazdığı hem de yönettiği filmi çekimlerinin bir bölümü Fethiye Ölüdeniz'de yapıldı. Ekip oradaki çekimlerin tamamlanmasının ardından bir süre İstanbul'u da gezmişti.

BAFTA ödül töreninde deprem kurbanlarını andı: Filmin bir bölümü Türkiyede çekilmişti

MESCAL YARDIM ÇAĞRISI YAPMIŞTI
Bir bölümü Türkiye'de çekilen filminin Aftersun filminin başrol oyuncularından Paul Mescal de daha önce depremzedelere yardım çağrısında bulunmuştu. Filmdeki performansıyla en iyi erkek oyuncu dalında Oscar adayı da olan Mescal, sosyal medya paylaşımında depremler nedeniyle büyük bir acı içinde olduğunu belirtip "Aftersun ekibi olarak orada çekim yaptık. Türkiye'de çok güzel aylar geçirdik" dedi. Mescal, o paylaşımında herkesi elinden geldiğince yardıma çağırdı. 

Haberin Devamı

BAFTA ödül töreninde deprem kurbanlarını andı: Filmin bir bölümü Türkiyede çekilmişti

YAŞADIKLARI YERİ TERK ETMEK ZORUNDA KALAN DEPREM KURBANLARI ANISINA
BAFTA ödül töreninde dikkat çeken bir başka ayrıntı daha vardı. Aralarında Aftersun'ın başrol oyuncusu Paul Mescal, gecede en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Cate Blanchett, usta oyuncu Jamie Lee Curtis'in de bulunduğu birçok oyuncu yakalarına mavi kurdele taktı. Bu kurdele, yeryüzünde devam eden savaşlar başta olmak üzere son olarak Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 11 ili etkileyen deprem nedeniyle evlerini, doğup büyüdükleri kentleri terk etmek zorunda kalan milyonlarca insanı simgeliyordu.

BAFTA ödül töreninde deprem kurbanlarını andı: Filmin bir bölümü Türkiyede çekilmişti

Haberin Devamı

ESKİ ELBİSEYE TADİLAT YAPILDI
76'ıncı BAFTA Ödülleri gecesinde çok konuşulan kişilerden biri Prens William'ın eşi Kate Middleton oldu. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünden sonra Galler Prensi ve Galler Prensesi unvanlarını alan çift, kırmızı halıda kameralar karşısına geçti. Middleton, gecede kıyafet tercihiyle çok konuşuldu. Dünyanın stil ikonlarından biri olarak nitelendirilen Middleton, gece için 2019 yılında yine BAFTA töreninde giydiği tek omuzlu beyaz elbiseyi seçti. Bir unvanı da "tutumlu Kate" olan Middleton'ın eski elbisesinin üzerinde bazı değişiklikler yapıldı ve söz konusu kıyafet bir kez daha değerlendirilmiş oldu. Middleton, sol omuzuna farklı bir detay eklenen beyaz elbiseyi, uzun siyah eldivenlerle tamamladı. Saçlarını açık bırakan Middleton, iri küpeler kullandı. 2019 yılında beyaz kıyafetiyle tam not alan Kate Middleton, bu kez karışık eleştiriler aldı. Bazıları tarafından beğenilen bu kıyafet bazı kişiler tarafından olumsuz eleştirildi.

Haberin Devamı

Geceye dair bu ayrıntıya da kısaca değindikten sonra gelelim BAFTA 2023'un kazananlarına.

En iyi yönetmen: Edward Berger - All Quiet On The Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)
En iyi erkek oyuncu: Austin Butler - Elvis
En iyi kadın oyuncu: Cate Blanchett - Tar
En iyi film: All Quiet On The Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)
Yükselen yeni yıldız: Emma Mackey
En iyi uyarlama senaryo: All Quiet On The Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)
En iyi yardımcı kadın oyuncu: Kerry Condon - The Banshees Of Inisherin
En iyi yardımcı erkek oyuncu: Barry Keoghan - The Banshees Of Inisherin
Yabancı dilde en iyi film: All Quiet On The Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)
En iyi görüntü yönetimi: All Quiet On The Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)
Çıkış yapan en iyi İngiliz sanatçı: Charlotte Wells
En iyi animasyon film: Pinokyo
En iyi orijinal senaryo: The Banshees Of Inisherin
En iyi belgesel: Navalny
En iyi İngiliz yapımı kısa animasyon: The Boy, The Mole, The Fox And The Horse
Çıkış yapan İngiliz filmi: The Banshees Of Inisherin

BAKMADAN GEÇME!