Senin dondurman hangisi?

Güncelleme Tarihi:

Senin dondurman hangisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2022 07:00

Tatlıların, ferahlatıcı bir meyve salatasının ya da tartların üzerinde... Çikolatalı sosla ya da iki kurabiyenin arasında... İster sadesi, ister çileklisi, karadutlusu ya da Antep fıstıklısı... Yaz aylarının baştacı dondurmayla yaratabileceğimiz tatlar sınırsız!

Haberin Devamı

Geçmişi binlerce yıl öncesinin antik medeniyetlerine kadar uzanan dondurma, özellikle yaz sıcaklarının vazgeçilmez tatlısı, eğlencesi... Sahlep, keçi sütü, krema, bitki temelli süt, meyve ya da kurabiye gibi malzemeleri ve farklı yapım teknikleriyle sayısız çeşidi var. Şekersiz seçenekler de son dönemde oldukça revaçta. Peki çok sevdiğimiz dondurmayı hangi lezzetlere katabilir, nasıl farklı tatlar yakalayabiliriz? Pasta ve ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik, dondurmayı tatlılara ferahlatıcı bir unsur olarak ekleyebileceğimizi, çeşitli soslarla yeni lezzetler yaratabileceğimizi anlatıyor. Uzakdoğu mutfağında çok sevilen kızarmış dondurmanın kolay tarifini de paylaşıyor.

TARTLARA VE KEKLERE FERAHLIK KATIYOR
Pasta ve ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten öneriler...

Haberin Devamı

Şeftali gibi mevsim meyveleriyle hazırlanmış tartların, crumble veya keklerin üzerine bir top dondurma çok yakışıyor. Özellikle sade dondurmanın kullanım alanı çok geniş. Çilek, vişne, şeftali gibi meyveleri çok az bir pudra şekeri ve birkaç damla limon suyuyla birlikte biraz pişirip soğutun. Ardından bu meyveli harcı tart hamuruyla birleştirin veya milföy hamurunun içine doldurup fırında pişirin. Yanında da sade dondurmayla servis edin.

Bir gün önceden kalan kekiniz varsa dondurmayla kolay bir tatlıya dönüştürün. Keki cam bardaklara ufalayıp bölüştürün. Üzerine bir top dondurma ekleyin ve bu işlemi iki kez tekrarlayın. Magnolya benzeri ferah tatlınız hazır...

Senin dondurman hangisi

Yeni nesil dondurma dükkânlarında gördüğünüz Lotus, Cicibebe veya Oreo gibi klasikleşmiş kurabiyelerle yapılanları evde de hazırlayabilirsiniz. Seçtiğiniz kurabiyeyi rondo’da 1-2 tur çekin. Ardından buzluktan çıkarıp 5 dakika kadar oda sıcaklığında beklettiğiniz dondurmayı geniş bir kap içerisine alın. Spatula yardımıyla kurabiye kırıntılarıyla birbirine yedirin. İster anında tüketin, isterseniz buzluğa geri koyup tekrar dondurun.

Haberin Devamı

Dondurma özellikle yaz meyveleriyle çok yakışıyor. Şeflerin şefi olarak kabul gören Auguste Escoffier’nin geliştirdiği peşmelba tatlısı gerçek bir klasik. Hem pratik hem de yaz sıcakları için birebir. Sade dondurma, şeftali ve ahududu sosuyla birlikte hazırlanıyor. Taze veya donuk ahududuları yine çok az bir pudra şekeri ve limon suyuyla bir taşım kaynatıp sos haline getirdikten sonra sade dondurma ve şeftali dilimleriyle servis edebilirsiniz.

Uzunlamasına ikiye böldüğünüz muzları dondurma, çikolatalı sos, kiraz şekerlemesi ve krem şantiyle birleştirip banana split tatlısı yapabilirsiniz. Bir başka seçenek de kavun, üzüm, çilek, armut, şeftali, kayısı gibi meyvelerle hazırladığınız bir meyve salatası üzerinde sunmak. Soğuk meyve ve dondurma birleşimi yaz sıcaklarında hafif bir tatlı seçimi olacaktır.

Haberin Devamı

Uzakdoğu mutfağının meşhur tatlısı kızarmış dondurmayı evde yapmak da aslında hiç zor değil. Bir yumurtayı iki yemek kaşığı sütle birlikte çırpın. Kaşık yardımıyla dondurmadan toplar alıp tepsiye dizin ve tekrar buzluğa koyun. İyice sertleşene kadar buzlukta bekletin. Bir su bardağı kadar mısır gevreğini rondo’da bir tur çekin veya kendiniz döverek ufalayın. Buzluktan çıkardığınız dondurma toplarını önce yumurta sarısına, ardından mısır gevreklerine bulayın. Bu işlemi bir kere daha tekrarlayıp buzluğa atın. İyice katılaştıklarında buzluktan çıkarıp derin ve kızgın yağda kızartın. Hemen servis edin.

METRO TÜRKİYE’DEN 10 FARKLI ÇEŞİT DONDURMA

* Metro Türkiye, raflarında geniş bir dondurma seçkisine yer veriyor. Sade, kakaolu, damlasakızlı gibi klasikleşmiş tatlardan karadut ve frambuaz gibi ferahlatan meyve aromalarına; kestaneli ve tuzlu-karamelli gibi yoğun tatlardan Belçika çikolatalı, Antep fıstıklı ve coğrafi işaretli Maraş dondurması gibi tescilli lezzetlere uzanan ürün çeşitlilikleri var.

Haberin Devamı

Senin dondurman hangisi

* Güvenilirlik ve ürün kalitesine öncelik veriliyor. Raflardaki ürünler gıda boyası, koruyucu ve tatlandırıcı içermiyor. Metro Chef markasının sade, Antep fıstıklı ve kakaolu dondurmaları yüzde 65 süt oranına sahip. Frambuaz ve karadutlu dondurmalarsa yüzde 56 oranında yoğun meyve içeriyor. Meyveli dondurmalar süt içermediği için vegan beslenenler veya süt intoleransı olanlar için de uygun.

* Metro Türkiye’nin yüksek kalite malzemeyle üretilen dondurma çeşitlerini tatlılarla da eşleştirebilirsiniz. Metro Chef katmer, baklava, Rioba waffle, sufle, mozaik kek ve brownie, market raflarında bulabileceğiniz hazır tatlı seçeneklerinden bazıları.

Haberin Devamı

* Metro Türkiye, coğrafi işaretli ürünlerin tescil edilmesinden ihracatına, ayrıca restoran menülerine dahil edilmesine kadar tüm süreçlerde aktif çalışıyor. Bu doğrultuda piyasaya sürdükleri yüzde 100 keçi sütlü ve coğrafi işaretli Metro Chef Maraş dondurması en özel lezzetlerinden. Bu dondurma şerbetli ve sıcak tatlılarla iyi uyum sağlıyor. Metro Chef baklava veya Metro Chef katmerle birlikte deneyebilirsiniz.

Senin dondurman hangisi

Şef Gizem Gedik’ten tarifler
ÇİLEKLİ MİLKSHAKE

(1-2 kişilik)

NE LAZIM?

* 200 gr çilek
* 150 ml soğuk süt
* 3 top sade dondurma

NASIL YAPARIM?

* Çilek ve sütü blender’dan geçirin. Dondurmayı ilave edip pürüzsüz bir kıvam alana kadar birlikte çekin.

* Önceden soğuttuğunuz bardaklara bölerek servis yapın. Dilerseniz üzerine krem şanti ve şekerleme dökerek zevkinize göre süsleyebilirsiniz.

Senin dondurman hangisi

ÇİKOLATA SOSLU SUNDAE

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* Sade dondurma

Çikolata sos için;

* 100 gr bitter çikolata

* 140 gr süt

* 60 gr şeker

* 10 gr kakao

* 5 gr nişasta

NASIL YAPARIM?

* Çikolata ve dondurma dışındaki tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. * Kıvamı hafif yoğunlaşıp fokurdamaya başlayınca ocağın altını kapatın. * İçine bitter çikolatayı ilave edin ve eriyene kadar karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

* Önceden soğutulmuş servis kâselerine dondurma koyun. Üzerine çikolatalı sostan gezdirin.

* Dilerseniz krem şanti, vişne şekerlemesi, krep kıtırları, file badem gibi malzemelerle süsleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Senin dondurman hangisi

DONDURMALI KURABİYE SANDVİÇ

(4 kişilik)
NE LAZIM?
* 4 top tuzlu-karamelli dondurma

* 4 top çikolatalı dondurma

Kurabiye hamuru için;

* 115 gr tereyağı
(oda sıcaklığında)

* 200 gr şeker

* 1 yumurta

* 30 gr mısır nişastası

* 240 gr un

* 70 gr kakao

* 1 paket şekerli vanilin

* 1 tutam tuz

NASIL YAPARIM?

* Tereyağını ve şekeri orta devirde 2-3 dakika çırpın. Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin.

* Kuru malzemeleri ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.

* Hamuru 2 yağlı kâğıt arasında 0.5 mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıbıyla parçalara kesin. Hamur parçalarını buzlukta 15-20 dakika kadar dinlendirin.

* 175 derece fırına atıp, 10-15 dakika pişirip soğumaya bırakın. Kurabiyelerin arasına dondurma koyup sıkıştırın. Üzerine çikolata sosu gezdirip yine soğutarak da servis edebilirsiniz.

Senin dondurman hangisi

Gastronometro şeflerinden serin ve hafif bir yaz tatlısı
DONDURMALI ŞEFTALİ CARPACCİO

(4 kişilik)
NE LAZIM?

* 80 gr sade dondurma

* 4 şeftali, ince dilimlenmiş

* 1 tarçın çubuğu

* 1 gr muskat

* 3 gr biberiye

NASIL YAPARIM?

* Çok ince dilimlediğiniz şeftalileri tarçın çubuğu, muskat ve biberiyeyle birlikte bir vakum poşetine koyun.

Eğer vakum poşetiniz yoksa bir kavanoz içerisine de alabilirsiniz.

* 80 dereceye ısıttığınız suyun içerisinde veya bir sous-vide makinesinde yarım saat pişirin.

* Sade dondurmayla birlikte, kırmızı meyvelerle süsleyerek servis yapın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!