Sahur için çeşit çeşit yumurta

Güncelleme Tarihi:

Sahur için çeşit çeşit yumurta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2023 07:00

Ramazanda gün içinde olabildiğince az acıkıp enerjik hissetmek için sahurda yediklerimiz önemli. Beslenme uzmanları bunun için besleyiciliği ve tok tutma özelliğiyle öne çıkan yumurtayı öneriyor. Çırpılmışı, omleti, çılbırı derken sofrayı her gün farklı bir yumurta çeşidiyle renklendirmek mümkün. Eğitmen şef Gizem Gedik’ten birbirinden nefis yumurtalı tarifler ve öneriler aldık.

Haberin Devamı

ÇILBIR

(2 kişilik)

NE LAZIM?

- 2 yumurta

300 gr yoğurt (veya 200 gr süzme yoğurt)

- 1 tatlı kaşığı sirke

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı domates salçası

- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

- 1 tatlı kaşığı pul biber

- Tuz

İstediğiniz bir taze ot (maydanoz, nane, dereotu, fesleğen vb.)

Sahur için çeşit çeşit yumurta

NASIL YAPARIM?

- Ufak bir sos tenceresine yağ çeşitlerini alıp ısıtın.

- Salçayı ekleyin ve yağlarla özleşene kadar karıştırın.

- Kırmızı biberi ilave edin. Dilerseniz pul biber ve kuru nane de ekleyebilirsiniz.

- Yoğurdu çırpıp kullanacağınız servis tabağına yayın.

- Sos tenceresine su doldurup kaynatın. Kaynayınca içine sirke ve bir tutam tuz ekleyin. Ateşin altını kısın.

Haberin Devamı

- Kevgir yardımıyla sürekli aynı yöne doğru karıştırarak suyun ortasında bir girdap oluşturun. Girdabın tam ortasına yumurtayı kırın. Dağılan yumurta beyazları olursa kaşık yardımıyla merkezde toplayabilirsiniz.

- 2-3 dakika sonra pişen yumurtaları kevgirle sudan alın. Hazırladığınız yoğurdun üzerine yerleştirip salçalı sosu gezdirin. İncecik kıyılmış taze ot ve pul biberle süsleyip servis edin.

ŞAKŞUKA YUMURTA

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

- 3 yumurta

- 3 orta boy domates
(küçük küçük doğranmış)

- 1 soğan (küp küp doğranmış)

1 kapya biber (temizlenip küp küp doğranmış)

- 2 diş sarımsak (ince ince kıyılmış)

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 2 tatlı kaşığı kırmızı biber

- 1/2 tatlı kaşığı pul biber

- 1 tatlı kaşığı kimyon

- Tuz Karabiber

Servis için

- Taze köy peyniri, beyazpeynir veya süzme peynir

- Taze ot (maydanoz, nane, dereotu vb.) 

Sahur için çeşit çeşit yumurta

YUMURTA SALATALI SANDVİÇ

(2 kişilik)

NE LAZIM?

- 4 yumurta (katı haşlanmış)

- 4 yemek kaşığı mayonez

- 2 tatlı kaşığı hardal

1 tutam toz köri (tercihe bağlı)

- 1 dal taze soğan (ince ince doğranmış)

Haberin Devamı

- 2 yaprak yağlı marul

- 4 dilim sandviç ekmeği (tortilla lavaş veya kruvasan da tercih edebilirsiniz)

Tuz

- Karabiber

- Kırmızı biber

Sahur için çeşit çeşit yumurta

NASIL YAPARIM?

- Yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırın. Sarılarını bir kasede çatalla ezip hardal ve mayonezle karıştırın.

- Yumurta beyazlarını doğrayıp sarılara ilave edin. Taze soğan ve baharat çeşitlerini de katın.

- Ekmek dliminin üzerine yumurta harcını yayın. Marul koyup diğer dilimle kapatın.

RÖŞTİ KEK

(4 kişilik)

NE LAZIM?

- 4 orta boy patates

- 4 yumurta (çırpılmış)

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

- Karabiber

NASIL YAPARIM?

- Patatesleri soyup rendeleyin ve nişastasını bırakması için yarım saat kadar soğuk suda bekletin. Sudan çıkarıp önce elinizle sıkın,
sonra kâğıt havlu yardımıyla fazla nemini alın.

Haberin Devamı

Tereyağını tavaya ekleyip eritin. Zeytinyağını ekleyip ısıtın.

- Patateslerin yarısını tavanın dibine yayın, üzerine çırpılmış yumurtayı gezdirin. Dilerseniz kaşar veya yağlı bir peynir rendeleyebilirsiniz.

2 dakika kapağı kapalı pişirin. Kapağı alıp 5 dakika daha pişirin. Üzerine kalan patatesleri yayın. Bir tabak yardımıyla ters çevirin.

- Yine kapak kapatıp kısık ateşte yaklaşık

10 dakika daha pişmeye bırakın. Servis tabağına alıp üzerini kıyılmış yeşillikle süsleyin.

KAHVALTI PİZZASI

(4 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için

- 500 gr un

- 350 ml ılık su

- 1,5 tatlı kaşığı instant maya

- 1,5 tatlı kaşığı tuz

- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Üzeri için

- 200 gr kaşar peyniri veya mozzarella (rendelenmiş)

- 4 yumurta

Haberin Devamı

- Bir avuç çeri domates

Sahur için çeşit çeşit yumurta

NASIL YAPARIM?

- Un, maya ve tuzu bir kapta karıştırın. Azar azar suyu ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı yumuşak ve hafif yapışkan olmalı.

- Hamuru mayalayacağınız temiz ve kuru bir kabı 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. Hamuru elinizle yuvarlayıp top haline getirin ve yağlı kaba transfer edin. Hamur kabarana kadar üzeri kapalı şekilde bekletin.

- Pişireceğiniz zaman hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparın.

Hamur parçalarını merdane yardımıyla inceltip yağlı kâğıt serili fırın tepsisine alın.

Üzerine peyniri serpiştirin.

- 2’ye kesilmiş çeri domateslerle süsleyin. Evinizde varsa pastırma, hindi füme, kurutulmuş domates, kuşkonmaz gibi malzemelerle pizzanıza renk katabilirsiniz. Ancak ürünleri yerleştirirken yumurtalar için boş alanlar bırakın.

Haberin Devamı

- Pizzayı 200 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.

- 10 dakika sonra çıkarıp boşluklara yumurtaları kırın.

- Tekrar fırına atın, yumurtalar 7-8 dakika içinde pişecektir. Sıcak servis yapın.

BİR ÖNERİ: Dilerseniz bu hamuru akşamdan hazırlayıp sahur vaktine kadar oda sıcaklığında mayalanmaya bırakabilirsiniz.

YUMURTALI KARABUĞDAY KREP

(4 kişilik)

NE LAZIM?

- 150 gr karabuğday unu

100 gr un

- 1 yumurta

- 300 ml süt

- 300 ml su

- 1/2 tatlı kaşığı tuz

Pişirmek için

- Tereyağı

Servis için

- 4 yumurta

4 dilim hindi füme

- 50 gr sert peynir (eski kaşar, parmesan vb.)

Çeri domates

Sahur için çeşit çeşit yumurta

NASIL YAPARIM?

- Geniş bir kapta süt, su ve yumurtayı çırpın. Un çeşitleri ve tuzu birlikte ekleyip karıştırın.

- Yapışmaz bir tavada yarım tatlı kaşığı tereyağını eritin.

Yağ ısınınca harçtan ufak bir kepçe döküp incecik bir tabaka olacak şekilde tüm tavaya yayın. Üzerinde küçük kabarcıklar oluşuncaya kadar (yaklaşık 1 dakika sürecektir) pişirin ve spatula yardımıyla ters çevirin.

- Çok az daha tutup bir tabağa alın. Tüm harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

Servis için krebin ortasına hindi füme yerleştirin. Üzerine biraz peynir rendeleyin.

Yumurtayı dilediğiniz çeşit yağda göz şeklinde pişirip peynirin üzerine yerleştirin. Domateslerle süsleyip krebi dört bir kenardan ortaya doğru katlayın. Varsa kıyılmış maydanozla süsleyin.

YUMURTALI MUFFİN

(4 kişilik)

NE LAZIM?

- 8-10 yumurta

- 1 kapya biber (ince ince doğranmış)

- 8 çeri domates  (küp küp doğranmış)

- 1 kase ıspanak (iri iri doğranmış)

- 50 gram beyazpeynir

- 50 gr kaşar peyniri (doğranmış)

- Tuz

Karabiber

Sahur için çeşit çeşit yumurta

NASIL YAPARIM?

- Yumurtaları bir kapta çırpın. Beyazpeynir hariç kalan malzemeyi ekleyip karıştırın.

- Muffin kaplarına paylaştırın. Üstlerine beyazpeyniri  yerleştirin.

- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!