O artık coğrafi işaret tescilli

Güncelleme Tarihi:

O artık coğrafi işaret tescilli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 07:00

Topraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.

Haberin Devamı

Balkabağı kış aylarının sevilen tatlarından. Ülkemizde pek çok çeşidi var. Hem içinin hem dışının beyaz olmasıyla farklılaşan Hatay beyaz balkabağı bunlardan biri. ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı’dan ürünün özelliklerini öğrendik: “Lifli ve besleyici özelliğiyle daha çok yoğurt çorbası gibi pişiriliyor. Çok ince doğrayarak sotesi de çok lezzetli oluyor. Beyaz balkabağıyla pişen çorba kıvamındaki borani adını verdiğimiz yemek yine sadece bu bölgede yapılan Hatay’ın tuzlu yoğurduyla hazırlanıyor. Borani tam çorba sayılmaz, daha çok tencere yemeği kıvamında diyebiliriz. Hem çok lezzetli hem besleyici.  Bu yemeği balkabağı dışında ıspanak, pazı gibi mevsim malzemeleriyle zenginleştirebilirsiniz.”

BÖLGEYE KALICI ETKİ

Diğer yandan, çıtır kabak tatlısı en meşhur ve lezzetli hali. Ayrıca reçeli de yapılıyor.Kabağın karakteristik özelliğiyse içinin beyaz krem renginde ve yumuşak olması. Tatlısı da bu yüzden kireç kullanılarak sertleştirilip haşlanıyor, sonra da şekerde bekletiliyor.

Haberin Devamı

Metro Türkiye, deprem bölgesindeki üreticilere ve ürünlere destek vermek için önemli ölçüde alım yaptığı Hatay beyaz balkabağının coğrafi işaret tescili kazanmasını da sağladı. 6 Şubat depremlerinin hemen ardından yerel ürünleri, üreticiyi ve özellikle kadın kooperatiflerini destekleme misyonuyla harekete geçip bölgeden yaptığı alımı arttırmaya ve çeşitlendirmeye başladı. Bölgedeki yerel üreticiye sürdürülebilir ekonomik getiri kazandırmak için Zahide Ana Kadın Kooperatifi üzerinden tedarik ettiği Hatay beyaz balkabağının coğrafi işaret tescili başvurusuna da öncülük etti.

Afetten kısa bir süre sonra balkabağının tescil başvurusu için logo hazırlayarak gerekli tüm prosedürü hızla tamamladı. Ürünün tescil başvurusunu Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Antakya Meslek Yüksek Okulu’nun aşçılık bölümü öğretim görevlileri işbirliğinde Türk Patent Enstitüsü’ne yaptı. Başvurunun onaylanmasının ardından Hatay beyaz balkabağı, coğrafi işaret tesciline kavuştu. Alınan tescille ürünün değerinin sürdürülebilir ve kalıcı hale gelmesinin sağlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Metro Türkiye, diğer yerel ürünler için de görüşmelerini sürdürüyor. Desteklerini de bir kerelik alım yapmak üzerine kurgulamıyor, asıl hedefleri bölgeye kalıcı bir etki bırakmak.

TÜRK MUTFAĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN...

◊ Yerel ve coğrafi işaretli ürünler, Metro Türkiye’nin en öncelikli başlıkları arasında. ‘Yerli ürün sürdürülebilir olmazsa, Türk mutfağının sürdürülebilirliği söz konusu olamaz’ anlayışıyla 2012’de hayata geçirdiği ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projesini yeni ürünlerle genişleterek ve etki alanını arttırarak sürdürüyor. 

◊ Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel üreticilerle işbirliği yapıyor, kadın kooperatifleriyle birlikte çalışıyor ve sürdürülebilir tarımsal üretim yöntemleri konusunda farkındalıklarını arttırıyor.

Haberin Devamı

◊ Coğrafi işaretli ürünlerin mutfak kültürümüzü, yetiştirildikleri bölgeyi ve ülkemizi tanıtmak için de rol üstlendiğinin bilincinde olarak, profesyonel mutfaklarda daha fazla kullanılması için çalışıyor.

◊ Ülkemizde belli yörelere özgü mutfak değerlerini ve tescil almış ürünleri, bölge imajını güçlendirerek markalaşmayı ve bölgesel turizmin güçlendirilmesini sağlıyor.

Gastronometro şeflerinden...

ZENCEFİLLİ BALKABAĞI ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

O artık coğrafi işaret tescilli

NE LAZIM?

400 gr Hatay beyaz balkabağı

100 gr mor soğan 

100 gr patates

50 gr Kırıkhan havucu 

50 gr kereviz sapı 

10 gr zencefil

500 ml tavuk suyu 

Haberin Devamı

200 ml krema

50 ml zeytinyağı 

50 gr tereyağı

10 gr siyah sarımsak

1 çubuk tarçın

1 gr beyaz biber

3 gr tuz

NASIL YAPARIM?

Sebzeleri ve zencefili küp küp doğrayın, çubuk tarçınla birlikte fırın tepsisine alın. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip 180 derece fırında 15 dakika pişirin.

Sebzeleri tencereye koyup tavuk suyuyla kaynatın. Tuz, beyaz biber ve siyah sarımsağı ekleyin. El blender’ı yardımıyla pürüzsüz kıvam alana dek çekin ve süzün. Süzme işleminden sonra tekrar tencereye aktarıp kremayı ilave edin.

Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Üzerinde oluşan tortusunu alın ve hafif kahverengileşene kadar kısık ateşte bekletin. Fındıksı aromalı bu tereyağını çorbaya katıp karıştırın ve hemen servis edin.

Haberin Devamı

HATAY’IN COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÇITIR BALKABAĞI TATLISI

NE LAZIM?

1 kg Hatay beyaz balkabağı

300 gr taş kireç 

1 lt su

Şerbet için

1 kg toz şeker

750 ml su

1/2 limon

NASIL YAPARIM?

Taş kireci 1,5 litre suda eritip 1 gece dinlendirin. Kireç kabın dibine çökecektir. Üzerinde kalan kireç kaymağına kabakları yatırın, 1 gece bekletin. Kabakları 4-5 kez sudan geçirip iyice yıkayın ve tencereye koyun. Üstünü kapatacak kadar su ekleyip orta ateşte, orta sertlikte haşlayın.Şerbet için şeker ve suyu kaynatın. Kıvamı biraz yoğunlaşınca limon suyunu ilave edin.

Kabakları süzüp şerbet tenceresine alın. Kısık ateşte 6 saat kadar pişirin ve soğutun.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!