Nesilden nesile bir mekân

Güncelleme Tarihi:

Nesilden nesile bir mekân
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2023 07:00

Kuzey Ege’nin bereketli topraklarının sunduğu lezzetler, yazarımız şef Didem Şenol Tiryakioğlu’nun dokunuşuyla Nesil 1970’in menüsüne taşındı. Bu sezon D Resort Ayvalık’ın sadece konaklayanlara değil, tüm lezzet tutkunlarına açtığı restoranda keşkek üzerinde gelen arapsaçlı kuzu gibi seçenekler var…

Haberin Devamı

Nesil 1970, Ayvalık’ın kent tarihiyle artık bütünleşmiş D Resort Ayvalık’ın içinde... Zeytin ağaçlarının altına sıralanmış masalar, sade bir şıklıkla dekore edilmiş. Otel ve bulunduğu koy Murat Reis olarak tanınıyor. Hangi Ayvalıklıya sorsanız biliyor, kentin tarihiyle adeta bütünleşmiş.

“Bulunduğu bölgenin ve bereketli toprakların sunduğu mirasa sahip çıkarak, nesilden nesile aktarılan tariflerle bir lezzet yolculuğu” diye anlatıyorlar restoranı. Türkiye’nin en başarılı kadın şeflerinden, aynı zamanda Lezzetli Hayat yazarı Didem Şenol Tiryakioğlu’nun danışmanlığında otelin baş şefi Erdem Öztürk ve ekibinin birlikte hazırladığı bir menüyle kapılarını açtılar.

91 odalı otelin bahçesinde, 91 zeytin ağacı var; yemeklerde bu bahçenin zeytinyağı kullanılıyor. Ekmekler tam sevdiğim gibi, ekşi mayalı. ‘Ufak Tefek’ adıyla az ve öz bir meze başlangıç seti var. Zeytin çeşitlerinden karışık bir tabak, lavantayla demlenmiş yağla geliyor; beyazpeynir, üzerinde narenciye kabuklarıyla, yine yörenin tatlı loru ve kavrulmuş çamfıstıklarıyla... Taze domatesli çiğ levrek bize “Ayvalık’tasın!” diyor. Didem Şenol farkını bu tabakta da hissediyoruz. O gün tutulmuş levrek incecik dilimlenmiş, limon ya da narenciye asidi yerine domates asidiyle hemhal edilmiş. Üstelik bunu servisten hemen önce yapmışlar ve levreğin diriliği korunmuş.

Haberin Devamı

Nesilden nesile bir mekân

Kuzu pirzola

SICAK OT KAVURMASI DA VAR

Ara sıcakta Didem Şenol’un olmazsa olmazı bulut gibi pufidik ‘çıtır mücver’ini tek geçerim ama geçemiyorum çünkü ahtapot yahnisinin ve sıcak ot kavurmasının da mutlaka tadına bakılmalı. Yahni, ahtapotun mürekkebiyle yapılmış kuru fasulye ezmesi ve deniz fasulyesiyle beraber geliyor. Didem Şenol menüyü “Deniz işte burada; otlar, sebze, zeytinyağı şurada; lavanta, biberiye elimizin altında... Bu ürün çeşitliliğini tabaklarımızın bir parçası yapmamak olmazdı” diyor.

Ana yemekte iki balık denedik; çipura ve levrek. Derisi çıtırdamış ve eti suluydu. Kuzu pirzola et sevenleri çok memnun eder, tescilli Balıkesir kuzusu kullanılıyor. Ama asıl numara, altında keşkekle sunulan arapsaçlı kuzuda... Didem Şef “Erdem Öztürk’ün kayınvalidesinin tarifi, olduğu gibi bıraktık” diyor. Erdem Şef, otun sadece rayihasını almış tabağa. Ot ve et birlikte ağır ağır pişerken otlar tamamen eriyip sosa karışmış. Alttaki keşkek yöre düğünlerindeki gibi tavuklu pişirilmiş. Gecenin yıldızı da işte bu tabaktı bence...

Haberin Devamı

Nesilden nesile bir mekân

Küçükköy Mah. Murat Reis Bulvarı No: 4/A Ayvalık; (0266) 312 01 01

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!