Muzlu süt mü çilekli süt mü?

Güncelleme Tarihi:

Muzlu süt mü çilekli süt mü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2023 07:00

Okurlarımız muzlu süt ve çilekli sütü kıyasladı, Adana’daki Brunette Patisserie’nin sahibi ve şefi Nur Aktı en iyisini yapmak için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızdan (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz muzlu süt mü yoksa çilekli süt mü olur” diye sorduk, anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 68’i muzlu sütü seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Muzlu süt içmeyi sevdiğiniz büfeler hangileri? Ne sıklıkta içersiniz? Nelerin yanında içmeyi seviyorsunuz? Çocukluğunuzda da içer miydiniz, sizin için nostaljik bir yanı da var mı? Evde de yapar mısınız? Çilekli sütü evde kendiniz mi yaparsınız yoksa kutuda satılan hazırlarını mı daha çok seviyorsunuz? Evde nasıl hazırlarsınız? İçine başka meyveler de katar mısınız? İçine bal, yerfıstığı ezmesi, yulaf gibi enerji değerini arttıran malzemeler katmayı sever misiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@tulizakinbaysal: “Çilekliyi tercih ederim. Muzlu ağır geliyor nedense...”

Haberin Devamı

@zilliko: “Muzlu süt tercihim. Evde de yaparım. Arada, içine eritilmiş çikolata katıp sürpriz lezzetler yakalamayı da seviyorum. Barış Büfe muzlu sütü çok güzel yapar.”

@sevgiozbatur: “Olgun muzla yapılmış muzlu süt tercihim. Evde yapıyorum genellikle.”

@ferah_poyraz: “Ben muzlu kefiri seviyorum.”

@ipekizci: “Muzlu süt tercihim ama olgun muzlarla yapılacak, balı da kararında olacak. Evde yaparken doyuruculuğunu arttırmak için bazen yulaf da atıyorum blender’a. Süt olaraksa şekersiz badem veya yulaf sütü kullanıyorum. Dışarıda bir tek Adana’nın ünlüsü Kazım Büfe’de içiyorum. İstanbul Beşiktaş’a şube açtıklarında çok sevinmiştim o yüzden.”

@izcigunizi: “Dedem, biz çocukken ballı-muzlu süt yapardı. Blender’da hazırlardı. Kuzenlerimle doyamazdık içmeye.  Süt, muz ve bal harici bir şey koymazdı. Ben yapacağım zaman ince öğütülmüş yulaf eklediğim de
oluyor. Hem enerji veriyor hem de tok tutuyor.”

@hatininmutfagi: “Muzlu, çilekli ya da karışık süt çocukların ve gençlerin vazgeçilmezi. Ben bazen içine  çikolata ekleyerek lezzet patlaması yaratırım. Doğrayıp karıştırıcılarda çekince çok lezzetli sonuçlar alınıyor.”

PÜF NOKTALARI

Adana’daki Brunette Patisserie’nin sahibi ve şefi Nur Aktı’dan...

MUZLU SÜT

Haberin Devamı

◊ 1 muz, 2 yemek kaşığı şeker ve 3 su bardağı kar kıvamındaki sütü blender’da pürüzsüz olana kadar çekin. Şeker yerine bal da kullanabilirsiniz.

◊ Bu işi en iyi yapanlardan biri Adana’daki Kazım Büfe. Evde bir benzerini hazırlamak da zor değil. İşin sırrı, sütü tıpkı sorbe yapar gibi dondurmaktan geçiyor. Uygun bir kapta buzluğa alıp her yarım saatte bir çatalla karıştırın. Kar kıvamına gelmeli.

◊ Muzlu sütü yapmak için tam yağlı köy sütü kullanın. İnek sütü olsun. Kaynatıp bir gün buzdolabında soğutun, sonra dondurun.

ÇİLEKLİ SÜT 

◊ Kıvamı milkshake gibi pütürlü değil de kutudakilere benzesin ve rengi canlı pembe olsun istiyorsanız çilekten şurup yapıp onu kullanarak hazırlayın.

Haberin Devamı

Çilek şurubu için 250 gram çilek, 60 gram şeker ve 100 ml suyu kaynatın. Süzgeçten geçirip cam kaba koyun. Daha sonra istediğiniz miktarda alıp soğuk sütle karıştırın. Çileğin kendisinden de daha çok aroma verecektir. 

◊ Çilekle badem, fındık ve yulaf gibi bitki bazlı sütler de çok yakışıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!