Kısır mı mercimek köftesi mi?

Güncelleme Tarihi:

Kısır mı mercimek köftesi mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2022 10:14

Leziz bir salça, ayarında ekşi ve tazecik yeşilliklerle tadına doyulmaz iki tat onlar...Okurlarımız kısır ve mercimek köftesini kıyasladı, hangisini nasıl yaptıklarını anlattı. Şef Arda Türkmen ise kendi tariflerini paylaştı. Türkmen’in kısırı pancarlı; mercimek köftesiyse bol soğanlı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz kısır mı yoksa mercimek köftesi mi” diye sorduk. Sosyal medya hesabımızı takip eden okurlarımızın yüzde 64’ü kısırı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Kısır için olmazsa olmaz malzemeler sizce neler? Salçası çiğ mi olmalı yoksa kavrulmuş mu? Soğanlı mı seversiniz, soğansız mı? Maydanoz, taze nane, taze soğan mutlaka katılmalı mı? Tercih ettiğiniz baharat çeşitleri neler? Mercimek köftesinde ideal mercimek ve bulgur oranınız nedir? Kimyonu bol mu seversiniz? Ne sıklıkla yaparsınız?” İşte, gelen yanıtlardan bazıları...

@isinirakk: “İkisi de... Kuru soğan hem kısırda hem mercimek köftesinde domates ve biber salçasıyla kavrulmuş olacak. İncecik doğ-
ranmış taze soğan, maydanoz, nane ve hatta kısıra dereotu da çok yakışıyor. Mercimek köftesinin bulguru mümkün olduğunca az, köfteyi toparlayacak kadar olmalı. Mercimeğin tadı alınmalı. Kimyon, karabiber, pul biber de mutlaka eklenmeli ama
abartılmadan...”

Haberin Devamı

@zmrtsykn: “İkisinden de vazgeçemem. İkisine de tereyağında kuru soğan kavurup ekliyorum ve ekstra lezzetli oluyor. Hatta malzemeler yöresel olunca lezzet de bir o kadar güzel oluyor.”

Kısır mı mercimek köftesi mi

@oyaozguvenc: “Mercimek köftesini daha çok severim.”

@arzugi: “Kısırı hem çok severim hem çok güzel yaparım. Soğanını mutlaka Urfa bölgesinden ev salçasıyla pişiririm. Mideye dokunmasın diye kavururum. Daha sonra suda demlenmiş ince bulgurla bu karışımı iyice yoğururum. İçine bol maydanoz, taze soğan, kırmızı biber, kimyon ve o anki ruh durumuma göre farklı baharat çeşitleri, bol yeşillik, nar ekşisi ve Ege Bölgesi’nden gelen bol zeytinyağıyla harmanlayıp afiyetle yeriz. Mercimek köftesini de severim ama evde çok yapmışlığım yok. Güzel kıvamlı bir mercimek köftesi de yenmez mi...”

@astrosevilay: “İkisini de severim, övünmek gibi olmasın ama güzel de yaparım. Çok lezzetli olduğunu söylerler. Ben soğanı her ikisinde de kavurup salçayı ekleyerek yaparım. Diğer malzemelerden de dereotu olmazsa olmazlardan... Yeşil soğan, nane, domates koyarım. Bulgur haşlanırken içine tuz, karabiber, pul biber katarım. Nar ekşisiyle limon suyu koyduktan sonra yenmeye hazır. Hafta sonlarında kısır muhakkak yaparım.”

Haberin Devamı

@kayaciogluesendemir: “İkisini de çok severim. Kısırı soğanı kardırırken havuç ve kabak da ilave edince harika oluyor. Kimyon ilave ederim. Mercimek köftesini henüz tutturamadım ama çok yedim.”

@selmaozdogan: “Kısır ama soğanı terletme yöntemiyle işlem görmüş ve salça da üzerine eklenerek pişirilmiş...”

@esirel: “İkisine de bayılırım, valla seçemedim...”

@zilliko: “İkisini de çok severim. Güzel yapanları bulur, afiyetle de yerim.”

@ozgulbelgin: “İkisi de... Soğanı kavurmadan lezzeti çıkmıyor.”

Şef Arda Türkmen’den...

PANCARLI KISIR
(4-6 kişilik)

Kısır mı mercimek köftesi mi

NE LAZIM?

1 su bardağı ince bulgur

4-5 pancar

1/2 su bardağı su 

Haberin Devamı

2 diş sarımsak

1/2 demet maydanoz

7-8 dal taze nane

1/2 demet roka

8-10 yaprak reyhan

4-5 dal taze soğan

1 avuç ceviz 

Zeytinyağı

Nar ekşisi 

2 tutam kimyon 

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Pancarları kabuğuyla birlikte önce yağlı kâğıda, sonra alüminyum folyoya sarın, 200 derece fırında 1-1.5 saat pişirin. Kabuklarını soyun ve ufak bir tencereye alın. Üzerine yarım su bardağı su ilave ederek hafif kaynatın.

İnce bulguru bir kâseye alın ve kaynattığınız pancarlı suyu içine ekleyin. Üzerini kâğıt havluyla kapatın ve şişmesini bekleyin.

Taze soğan, roka, taze nane, reyhan, maydanoz ve cevizi ince ince doğrayın, bulgurlu karışıma ilave edip karıştırın.

Haberin Devamı

İçine kimyon, tuz, karabiber, nar ekşisi ve zeytinyağını ilave edip yine karıştırın. Ilık ya da soğuk servis edin.

MERCİMEK KÖFTESİ
(4-6 kişilik)

Kısır mı mercimek köftesi mi

NE LAZIM?

2 su bardağı kırmızı mercimek

4.5 su bardağı su 

1 su bardağı ince bulgur

1/2 su bardağı zeytinyağı 

1 orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış) 

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası 

5-6 dal taze soğan (ince doğranmış) 

1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)

1 tatlı kaşığı pul biber 

1 çay kaşığı kimyon

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Mercimeği 4.5 bardak suda haşlayın. İyice yumuşadıktan sonra tencereye ince bulguru ekleyin (Tencerede biraz su kalmış olmasına dikkat edin), iyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin. 

Haberin Devamı

Kuru soğanı bir tavaya alın ve zeytinyağıyla birlikte yumuşayana kadar pişirin. Salça çeşitlerini ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun ve bir kenara alın. İçine kuru baharat çeşitlerini ekleyip karıştırın.

Mercimek ve bulguru geniş bir kaba alın. Tavadaki harcı üzerine dökün. İstediğiniz kıvamı alana kadar yoğurun. 

İçine maydanoz ve taze soğanı da ilave edip hepsi birleşene kadar yoğurmaya devam edin. Elinizle şekil verip servis tabağına alın. Dilerseniz marul yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!