Kat kat, renk renk, çeşit çeşit...

Güncelleme Tarihi:

Kat kat, renk renk, çeşit çeşit...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2022 07:00

Yeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.

Haberin Devamı

Kutlamaların, çay ve kahve saatlerinin, sevdiklerimizle oturduğumuz güzel sofraların değişmez mutluluğu nefis bir pasta olur çoğunlukla.

18. yüzyılda Fransız şef François Vatel’in buluşu olan krem şanti, pastacılık tarihinin en büyük dönüşümlerinden biri olmuş. 20. yüzyıldaysa pasta yapım yöntemleri gelişmiş, reçeteler oluşturulmuş, pasta için kullanılan malzemeler de çeşitlenmiş. Böylelikle lezzet çıtası artarken pastanın sunuş biçimi daha da önem kazanmış.

Kat kat, renk renk, çeşit çeşit...

Son yıllarda pastacılık trendleri modern hayata ve kişisel tercihlere daha fazla uyum sağlar oldu. Bitki bazlı, vegan, glütensiz veya şekersiz pasta gibi alternatifler ön plana çıktı. Evde kendi pastasını yapmak isteyenler için ekipman da daha kolay ulaşılabilir hale geldi. Metro Türkiye’nin pasta ve tatlılara odaklanan yeni pastacılık kataloğu, meraklıları için dolu dolu bir kaynak... 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak pastacılık kataloğunda, hem profesyonellere hem de kendi mutfağının şefi olanlara ilham verecek öneriler var.

Haberin Devamı

2017’den bu yana pastacılık alanında da ürün çeşitliliğini arttırmaya devam eden Metro Türkiye, katalogda sunduğu 400’ü aşkın ürünle tüm pastacılık ihtiyaçlarını karşılamayı hedefledi. Kıvam verici tapiyoka nişastası ve krem tartardan lezzet verici vanilya özütüne, yapışmayı önleyici pişirme kâğıdı yerine kullanılan silpattan gıda termometresine kadar tüm pastacılık malzeme ve gereçlerini Metro Türkiye’de bulmak mümkün. Katalogda Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun şeflerinden pasta tarifleri ve püf noktaları da var.

Metro Türkiye’nin Metro Chef markası altında sunduğu ürünler evini mutfağını pasta fırınına çevirmek isteyenler için onlarca seçenekle dolu.  Çikolata ve konfiseri, nişasta ve mayalar, unlar, pastacılık yağları, meyve ve sebze püreleri, kuruyemişler, soslar, dolgu ürünleri, su bazlı gıda renklendiricileri gibi pastacılığa dair tüm ürünlerin yanı sıra Rioba markası altındaki yemeye hazır tatlılar da satışta.

Haberin Devamı

Alternatif beslenme şekillerini tercih edenler için ikame ürünlere ulaşmak önemli.  Şekersiz, organik, glütensiz ya da vegan seçeneklere uzanan geniş bir seçkiyi de Metro Türkiye raflarında görmek  mümkün. Koruyucu, katkı maddesi ve ilave şeker içermeden yüzde 100 hurmadan elde edilen Metro Chef hurma dolgusu... Vegan ve bitki bazlı beslenmeyi tercih edenlerin pasta ve diğer tatlılarda kullanabilecekleri Metro Chef badem ve fındıklı içecekler... Jelatin yerine kullanılan bitki bazlı Metro Chef agar agar... Organik Metro Chef Bio unlar... Glütensiz, şekersiz ve vegan Rioba çikolatalı kek gibi birçok alternatif yine raflarda.

Projelerinin merkezine sürdürülebilirliği koyan Metro Türkiye, pastacılık kataloğundaki tariflerde de atıksız mutfağı öne çıkarıyor. Sürdürülebilir gıda tüketimi bilinciyle dünyanın her yerinde besin çeşitliliğine ulaşılmasını sağlamanın da mümkün olacağına inanıyor. Gastronometro şeflerinin katalog için hazırladığı lezzetler evde ve profesyonel mutfakta atıksız menü hazırlamanın ve sürdürülebilir olmanın önemini vurguluyor. Atıksız ‘vişne şerbetli ekmek tatlısı’ bu tariflerden biri. Elde kalan elmalardan pelte yapılıyor, limon kabuğu şekerlemeye dönüştürülüyor. Kaynakların etkin kullanımının çevreye ve yaşama saygı için değerinin altı çiziliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun şeflerinden pasta vişneli, balkabaklı ve hurmalı tatlı tarifleri...

VİŞNE ŞERBETLİ EKMEK TATLISI

Kat kat, renk renk, çeşit çeşit...

NE LAZIM?

Bezesi için;

150 ml nohut suyu

200 gr toz şeker

Limon kabuğu şekerlemesi için;

2 limonun kabuğu

100 ml su

100 gr toz şeker

Elma peltesi için;

300 gr elma püresi 

20 gr pektin

Vişne şerbetli ekmek için;

8 adet bayat ekmek dilimi

200 ml su

200 gr toz şeker

100 ml vişne suyu

Pirinç kıtırı için;

200 gr pirinç

200 ml ayçiçeğiyağı

NASIL YAPARIM?

Bezeler için fırını 100 derecede ısıtın. Nohut suyu ve toz şekeri mikser yardımıyla çırparak kabartın. Duy takılı sıkma torbasına doldurun ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye beze şeklinde sıkın. Fırında
2 saat kurumaya bırakın.

Haberin Devamı

Limon kabuğu şekerlemesi için limonların kabuklarını soyun. Kabukları her seferinde suyu değiştirerek kaynar suda 4 defa kaynatın. İyice pişen kabukların suyunu süzüp ince şeritler halinde kesin. Su ve toz şekeri ocağa alıp kaynatın. Koyu bir kıvama ulaşınca limon kabuklarını şerbete atın ve yaklaşık 10 dakika orta ateşte kaynatın.
Bu tarifi dilerseniz başka narenciye çeşitleriyle de yapabilirsiniz.

Elma peltesini hazırlamak için elma püresini ocakta kaynamaya bırakın. Toz şeker ve pektini bir kapta harmanlayın. Kaynamaya başlayan püreye toz şeker ve pektin karışımını çırparak ekleyin. Uygun bir kaba döküp buzluğa kaldırın. Yaklaşık 2 saat sonra buzluktan çıkarın ve minik küpler halinde olacak şekilde dilimleyin.

Haberin Devamı

Vişne şerbetli ekmek için su ve toz şekeri ocağa alıp şerbet hazırlayın. Kaynayan şerbete vişne suyunu ekleyip ocaktan alın. Bayatlamış ekmekleri derin bir kaba alıp üzerine sıcak vişne şerbetini dökün. Ekmekler yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat boyunca şerbette bekletin.
Pirinç kıtırı için pirinçleri kaynar suda haşlayıp süzün ve blender’dan çekip püre haline getirin. Yağlı kâğıt serili bir tepsiye çok ince olacak şekilde sürün. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında kurumaya bırakın. Kuruyan pirinç cipslerini daha sonra 170 derecede ısıttığınız ayçiçeğiyağında kızartın.

Servis için dilimlediğiniz vişneli ekmekleri tabağa alın. Üzerlerine bezelerden yerleştirin. Elma peltesi, limon kabukları ve pirinç kıtırıyla süsleyin.

BALKABAKLI MASCARPONE PASTA

Kat kat, renk renk, çeşit çeşit...

NE LAZIM?

Fıstıklı sünger keki için;

265 gr yumurta

330 gr pudra şekeri

80 gr yumurta sarısı

130 gr toz badem

190 gr toz fıstık

25 gr mısır nişastası

80 ml krema

Balkabağı dolgusu için;

600 gr balkabağı püresi

100 gr toz şeker

20 gr pektin

4 yaprak jelatin

Mascarpone kreması için;

500 ml krema

100 gr yumurta sarısı

125 gr toz şeker

1 vanilya çubuğu

15 gr yaprak jelatin

400 gr mascarpone peyniri

NASIL YAPARIM?

Kek için yumurta, yumurta sarısı ve pudra şekerini mikserde 4-5 dakika çırpın. Toz badem, toz fıstık ve mısır nişastasını ekleyip yumurtalı karışıma yedirin. Soğuk kremayı da ekleyip karıştırın. Harcın tamamını yağlı kâğıt serilmiş bir tepsiye eşit incelikte yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirin.

Balkabağı dolgusu için yaprak jelatinleri buzlu soğuk suda yumuşatın. Balkabağı püresi ve toz şekerin yarısını ocağa alıp kaynamaya bırakın. Pektini ve kalan toz şekeri bir kapta harmanlayın. Balkabağı kaynamaya başladığında pektin karışımını azar azar içine ekleyin. 1-2 dakika daha çırparak kaynatın. Ocaktan alın ve içine yumuşatılmış jelatinleri (sularını iyice süzerek) ekleyip karıştırın. Dolguyu kekin üzerine yayıp buzluğa kaldırın.

Mascarpone kreması için jelatinleri buzlu soğuk suda yumuşatın. Toz şeker ve yumurta sarısını ayrı bir kapta çırpın. Krema ve vanilya çubuğunu ocakta kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında yumurtalı karışımla yavaş yavaş birbirine karıştırarak ısılarını eşitleyin. Ardından içine sularını süzerek yaprak jelatinleri ekleyin. Karışımı bir gece buzdolabında dinlendirdikten sonra ertesi gün mascarpone peyniriyle çırpın. Pastanın üzerine sıkarak süsleyin.

TAHİNLİ VE ŞEKERSİZ HURMALI KEK

Kat kat, renk renk, çeşit çeşit...

NE LAZIM?

Şekersiz hurmalı keki için;

4 yumurta

120 gr tereyağı

640 gr hurma püresi

100 gr un

100 gr tam buğday unu

12 gr kabartma tozu

4 gr tuz

Tahinli ve hurmalı kreması için;

300 gr hurma püresi

40 gr tereyağı

200 gr tahin

2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)

NASIL YAPARIM?

Kek için yumurtaları mikserde 4-5 dakika son hızda çırpın.

Kabaran yumurtaya sırasıyla tereyağını ve hurma püresini ekleyip çırpmaya başlayın.

Karışım homojen hale gelince kabartma tozu, tuz ve un çeşitlerini ekleyin. Kek harcını bir fırın kabına aktarın, 170 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

Kreması için oda sıcaklığındaki tereyağını miksere alıp krema kıvamına gelene kadar çırpın. Hurma püresi, tahin ve portakal kabuğu rendesini ekleyin. En az 15 dakika buzdolabında bekletin.

Dinlendirilmiş kremayı soğumuş kekin üzerine spatula yardımıyla sürüp servis edin. Dilerseniz kiraz şekeri veya yaprak çikolatayla süsleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!