İftara neler pişirsek? Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

Güncelleme Tarihi:

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2023 07:00

Çorbadan mezeye, ana yemekten tatlıya bugünlerde mutfaklarda tatlı bir iftar hazırlığı telaşı var. Neler yapacağınız konusunda kararsızsanız veya daha önce denemediğiniz tatlar peşindeyseniz Gaziantepli tanınmış şef Doğa Çitçi’nin önerilerine göz atın. Doğa Şef, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeye özgü, leziz mi leziz tarifler veriyor.

Haberin Devamı

TARHANA ÇORBASI (KAHRAMANMARAŞ) (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 300 gr Maraş tarhanası (tarhana cipsi)

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- Tuz

- Kuru nane

- 3 diş sarımsak

- 1 avuç çamfıstığı

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

NASIL YAPARIM?

- Tencereye tarhanayı koyun, üzerini 2 parmak geçecek kadar içme suyu ilave edin.

- Tencereyi ocağa alın, 10-12 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alıp bir el blender’ı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin (Dilerseniz bu aşamada haşlayıp soyduğunuz ve küp doğradığınız pancarları da ilave edebilirsiniz).

- Çorbaya tuz ve ezilmiş sarımsakları katın.

- Fıstıkları yağsız tavada kavurun. Fıstıkları bir tabağa aktarıp tereyağını ve kuru naneyi kızdırın.

Haberin Devamı

- Kâselere aldığınız çorbanın üzerine naneli yağ gezdirip, fıstıklarla süsleyip servis edin.

VARDABİT PAÇASI (ADANA) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

- 1 su bardağı tahin

- 1 bayat ekmek

- 1 çay bardağı limon suyu

- 3 diş sarımsak (ezilmiş)

- 1 çay kaşığı tuz

SOSU İÇİN

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı pul biber

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

NASIL YAPARIM?

- Fasulye, tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsaklar ve tuzu bir kapta karıştırın.

- Bayat ekmeği küçük küçük doğrayıp yağsız tavada karıştırarak kızartın, kıtır kıtır olsunlar.

- Kızaran ekmekleri servis tabağına alın, üzerine fasulyeli karışımı yayın.

- Sos için zeytinyağını tavada hafif ılıtıp pul biberi ekleyin. Servis tabağındaki fasulyelerin üzerine gezdirin. İnce ince doğranmış maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.

BESNİ TAVA (ADIYAMAN) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 700 gr kuzu kuşbaşı

- 4 patlıcan

- 4 kapya biber (varsa 5 sivri biber de katabilirsiniz)

- 5 domates

- 7 diş sarımsak

- 5 yemek kaşığı zeytinyağı

- Tuz

- Karabiber

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

- Patlıcanları yıkayın, alacalı soyup küp küp doğrayın, sonra fırın bir tepsisine alın.

- Domatesleri ve kapya biberleri küp küp doğrayıp onları da tepsiye ilave edin.

- Et, bütün haldeki sarımsaklar, zeytinyağı, tuz ve karabiberi de katın.

- Fırın tepsisine 1 çay bardağı su gezdirin.

- 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat, kontrollü şekilde pişirin. Besni tavayı pirinç pilavının yanında sunabilirsiniz, çok yakışır.

ŞIHILMAHŞİ (KİLİS) (4-6 KİŞİLİK) NE LAZIM?

- 3 kg kısa boy kabak İç harcı için

- 600 gr kıyma

- 1 soğan

- 1 çay bardağı haşlanmış nohut

- 1/2 demet maydanoz

- 1 su bardağı zeytinyağı

- Tuz

- Karabiber

ÜZERİ İÇİN

- 1 su bardağı yoğurt

- 6 diş sarımsak (ezilmiş)

Haberin Devamı

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

NASIL YAPARIM?

- Kabakları yıkayıp içlerini oyun. İçlerine tuz ve karabiber serpiştirip bir süzgeç üzerinde bekletin.

- Sularını bırakan kabakları kurulayıp zeytinyağında kızartın, bir kenara alın.

- Aynı tavada, kızartmadan artakalan zeytinyağında kıymayı kavurmaya başlayın. Yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurmayı sürdürün.

- Kıymalı harcı pişince ocaktan alın. İnce ince doğranmış maydanozu ve haşlanmış nohutları ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.

- Kabakların içini harçla doldurun, kabakların ağızları birbirinin içine geçecek şekilde tencereye dizin. 1 bardak su gezdirip pişmeye bırakın.

Haberin Devamı

- Yoğurt ve ezilmiş sarımsağı karıştırın, dolmaların üzerine gezdirip sunun.

YOĞURTLU UFAK KÖFTE (GAZİANTEP) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 500 gr kemiksiz kuzu kol (kuşbaşı doğranmış)

- 1 su bardağı haşlanmış nohut

KÖFTESİ İÇİN

- 2 su bardağı ince bulgur

- 200 gr çiğköftelik çekilmiş kuzu kıyması

- 1 küçük soğan (yemeklik doğranmış)

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

YOĞURT SOSU İÇİN

- 3 su bardağı süzme yoğurt

- 1 yumurta

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

ÜZERİ İÇİN

- 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)

- 1 yemek kaşığı kuru nane

NASIL YAPARIM?

- Etleri yıkayın, 10-12 su bardağı suyla birlikte tencereye alıp yüksek ateşte pişmeye bırakın.

Haberin Devamı

- Su kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpüğü bir kevgir yardımıyla alın. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Etler pişince ocağın altını kapayıp nohudu tencereye katın.

- Köfte için ince bulgur, kıyma, soğan, karabiber ve tuzun yarısını bir kapta karıştırıp yoğurun. Elinizi ara ara ıslatarak nohuttan biraz büyük köfteler yapın.

- Bir tencerede 3-4 su bardağı su kaynatın. Köfteleri bu suda haşlayın.

- Pişen köfteleri süzün ve başka bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

- Yoğurt sosu için ayrı bir tencereye süzme yoğurdu, yumurtayı ve zeytinyağını alıp karıştırın. Ocağın altını yakıp kısık ateşte pişirmeye başlayın, pişme esnasında sürekli aynı yönde karıştırmanız önemli. Yoğurt sosu kaynamak üzereyken tencerede bekleyen et suyundan 4-5 kepçe alıp azar azar yoğurtlu sosa ilave edin. Bu işlemi yaparken karıştırmayı ihmal etmeyin.

- Yoğurtlu karışım kaynamaya başlayınca karışımın tamamını etli nohudun olduğu diğer tencereye aktarın. Nohutlu tencerenin altını açın, kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Kaynayınca kalan tuz ve köfteleri ekleyin, 2 dakika sonra ocağın altını kapatın.

- Bir tavada kuru nane ve tereyağıyla yağ yakın.

- Kâselere pay ettiğiniz yemeği, üzerine naneli yağ gezdirip servis edin.

HAS AŞI (ŞANLIURFA) (4-6 KİŞİLİK) NE LAZIM?

- 250 gr yağsız kıyma

- 3 marul

- 1 büyük soğan

- 1,5 yemek kaşığı domates salçası

- 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)

- Tuz

- Karabiber

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

NASIL YAPARIM?

- Marulları bol suyla güzelce yıkayın. Saplarını uzun uzun, yapraklarını ince ince kesin.

- Sadeyağı ve marul saplarını bir tencereye alıp ocağın altını yakın.

- Marul sapları yumuşayınca bir tabağa alın.

- Kıyma ve ince ince doğranmış soğanları aynı tavada kavurun. Kıyma suyunu salıp çekince salçayı ilave edin, birkaç dakika daha kavurun.

- Marul yapraklarını, tuz ve karabiberi tavaya alın. Birkaç dakika içinde yemeğiniz hazır. Üzerinde sarımsaklı yoğurtla sunabilirsiniz.

TARATOR (HATAY) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 1/2 su bardağı tahin

- 1/2 demet maydanoz

- 100 gr süzme yoğurt

- 1 kâse ceviz içi

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

NASIL YAPARIM?

- Maydanoz ve ceviz içlerini ince ince doğrayıp tahin ve yoğurtla karıştırın. Maydanozla süsleyip sunun.

ŞUABİYE (KAHRAMANMARAŞ) (20-25 ADET İÇİN)

NE LAZIM?

HAMURU İÇİN

- 1 yumurta

- 350 gr un

- 1 Türk kahvesi fincanı süt

- 1 Türk kahvesi fincanı içme suyu İçi için

- 250 gr taze, tuzsuz Maraş peyniri (suyu süzülüp rendelenmiş) Şerbeti için

- 1 su bardağı şeker

- 1 su bardağı su Kızartmak için

- Ayçiçeğiyağı

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

NASIL YAPARIM?

- Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın.

- Hamur malzemelerini bir kaba alıp yoğurun.

- Hamuru az unladığınız tezgâha alıp merdaneyle açın. 5 santim uzunluğunda şeritler kesin. Her şeridin başına peynirden koyup muska şekinde sarın.

- Hamurları kızgın sıvıyağda altın rengi alana kadar kızartın. Yağdan çıkarıp yağını süzdükten sonra sıcak şerbete daldırıp servis tabağına alın. Toz Antep fıstığıyla süsleyin.

AĞZI YUMUK (ŞANLIURFA) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

HAMURU İÇİN

- 5 su bardağı un

- 1 yumurta

- Tuz

- 2 yemek kaşığı yoğurt

- 2 yemek kaşığı ayçiçeğiyağı

HARCI İÇİN

- 1 kg yağsız dana kıyması

- 1 büyük soğan

- 1/2 limonun suyu

- 1 çay bardağı ceviz içi (ince ince kıyılmış)

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- 1 tatlı kaşığı tuz

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

KIZARTMAK İÇİN

- 2 su bardağı ayçiçeğiyağı

NASIL YAPARIM?

- Tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp karıştırın, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamur hazır olunca kabın üzerini temiz bir mutfak beziyle kapatıp dinlenmeye alın.

- Kıyma ve doğranmış soğanı yağsız tavaya koyun. Kıyma suyunu salıp çekene dek pişirin.

- Kıymaya ceviz içi, tuz, pul biber, karabiber ve limon suyunu ilave edip ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

- Hamuru yumruk büyüklüğünde parçalara bölün ve elinizle yuvarlayarak bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi un serptiğiniz tezgâhta merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açın.

- Kıymalı harcı hamurların ortasına koyup hamurun kenarlarını tepede birleştirin.

- Hamurları kızgın yağda kızartıp sıcak sıcak servis edin.

MÜCEDDERE (KİLİS) (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 1 su bardağı yeşil mercimek

- 2 su bardağı bulgur

- 2 soğan

- 1 tatlı kaşığı biber salçası

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- 1 çay kaşığı pul biber

- Yeteri kadar su

- Tuz

- Karabiber

İftara  neler pişirsek Dolmamız Kilis’ten, yoğurtlu köftemiz Gaziantep’ten...

NASIL YAPARIM?

- Yeşil mercimeği tencereye alın, üzerini geçecek kadar sıcak suda kısık ateşte haşlayın.

- Mercimekler pişince tencereye bulgur, salça ve tuzu ekleyin. Pilav suyunu çekip göz göz olana dek pişirin.

- Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında rengi değişene kadar kavurun. Pul biber ve karabiber ilave edip ocaktan alın.

- Pişen bulgur pilavı ve kavrulmuş soğanı karıştırıp servis edin.

BAKMADAN GEÇME!