Ham incir reçeli mi ceviz reçeli mi?

Güncelleme Tarihi:

Ham incir reçeli mi ceviz reçeli mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2023 07:00

Okurlarımız ham incir ve ceviz reçelini kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı. Pasta-ekmekçilik şefi Nur Aktı evde yapmak isteyenlere püf noktalarını verdi.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızdan (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz ceviz reçeli mi yoksa ham incir reçeli mi olur” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 60’ı ham incir reçelini seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “İncir reçelini evde yapar mısınız? Ham mı yoksa olgun haliyle yapılan incir reçelini mi daha çok seviyorsunuz? Ne sıklıkla alırsınız veya tüketirsiniz? Evde yaparken uyguladığınız püf noktaları var mı? Hatay’ın meşhur ceviz reçelinden de yediniz mi? Nelerin yanında tüketmeyi seversiniz? Favori reçel çeşitleriniz neler?” İşte gelen yorumlardan bazıları...

@zilliko: “Ben bir reçel canavarıyım. İncir reçeliyse reçellerin şahıdır. Aile büyüklerimden gelen bir kavanozu altın kadar değerlidir. Üzüm, şeftali, erik, ayva, kayısı, vişne de bendedir.”

Haberin Devamı

@arzugi: “Ceviz çok bilinmemekle birlikte yediğim en lezzetli reçellerden biri. Bir keresinde evde yapmak istemiş ama
ceviz bulamamıştım. Hem Hatay’da hem İtalya’da çok iyilerini yedim.”

@zmrtsykn: “Ham incir reçelini rahmetli annem çok güzel yapardı. Nişantaşı sokaklarında soyup poşet poşet satarlardı. Çıkar çıkmaz alırdık. Çocukluğumun reçeli incir reçeli. Ceviz reçeli hiç yemedim.”

@isinirakk: “Ham incir reçelini çok severim. Eskiden annem her yıl yapardı. Artık reçel tüketimimiz çok azaldığı için ona sıra gelmiyor. Olgun taze incir veya kuru incirden yapılanı sevmem. Ceviz reçeliyle ileri yaşlarda tanıştım. Sevdim ama öyle sürekli arayacak kadar değil. Yapımı hayli meşakkatli. ”

@ugurtalay1: “Ham incir reçeli Çeşme’nin Rumeli Pastanesi klasiği...”

@nurayv: “Mutlaka ceviz... Birkaç kez Kıbrıs’ta yedim. Tatlı niyetine yenecek kadar özel bir dokusu var.”

@hatininmutfagi: “Her ikisi de çok özel lezzetler. Cevizli incir reçeli çok güzel oluyor. Kirece batırılmışını severim. #lösevdükkan’ınkileri öneririm.”

@oyaozguvenc: “Ceviz reçeli diyorum ama gerçekten yapması zor. Cevizler olmadan toplanmalı. Yapımı biraz zahmetli ama yemesi güzel olunca her türlü zorluk değiyor.”

@mujgan_painter: “İncir reçelini çok severim.”

Haberin Devamı

@simgekrblt: “Ham incir reçeli...”

@gunal_erdem: “Olgun incir reçeli favorim.”

Ham incir reçeli mi ceviz reçeli mi

PÜF NOKTALARI
Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan...

HAM İNCİR REÇELİ

Reçellik ham incir haziran başı toplanır. Saplarını tepeden kesip alt kısımlarına çatalla delikler açın.

İçindeki acı sütün çıkarılması önemli. İncirleri kaynar suda 10-15 dakika haşladıktan sonra soğuk suda yine bir bu kadar dinlendirin. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayın.

Bu sırada bire bir oranda bir şerbet hazırlayın. İçine karanfil ve tarçın eklenebilir. İncirleri ilave edip yarım saat kadar kaynatın. Şerbetin kıvamı yoğunlaşıp incirler de iyice pişince hazır demektir. Sıcakken kavanozlara doldurun.

CEVİZ REÇELİ

Haberin Devamı

Reçelini yaparken kabuğu henüz sertleşmemiş, ham cevizler kullanılır.

Dışını soyup çatalla birkaç delik açın, 3-4 hafta içme suyunda bekletin. Acılığını almak için suyu sık değiştirin.

Diri kalıp dağılmamaları için kireç kaymağına yatırıp bir gece bekletin.

Yıkayıp kaynar suda yumuşayana kadar 30-40 dakika haşlayın.

Karanfil katılmış şerbet içinde reçel kıvamına gelene kadar pişirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!