Ekmeğin üstünde, kaymağın yanında

Güncelleme Tarihi:

Ekmeğin üstünde, kaymağın yanında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2023 07:00

Soframızın vazgeçilmez tatlarından bal, bugün sağlıklı beslenme trendlerini takip edenlerin de gözdesi. Yazarımız Berrin Yiğit iyi ve kaliteli bal hakkında dikkat etmemiz gereken noktaları anlatırken Gastronometro şefleri doğal ve yöresel ballarla hazırladıkları tarifleri paylaşıyor.

Haberin Devamı

Tereyağı sürülen ekmeğin üzerine gezdirilen bal, kaymakla sunulduğu tabağa batırılan simit, güzel ve uzun bir kahvaltının akla ilk düşen hayallerinden. Süte karıştırıldığında sadece çocukların değil, 7’den 70’e herkesin vazgeçilmezi... Bal geçmişten günümüze mutfağımızda önemli bir yere sahip. Özellikle şekerin olmadığı zamanlarda tatlandırıcı olarak kullanılmış; tatlılar, şerbetler bal kullanılarak hazırlanmış. Osmanlı saray mutfağında helvalar balla yapılırmış... Ülkemiz birbirinden lezzetli balların üretimine imkân sağlayan bir flora zenginliğine sahip. Dolayısıyla farklı yörelerin kendine has özelliklere ve farklı lezzetlere sahip yöresel balları var...

Bugün bal tatlılarda, sütlerde, bebek mamalarında, smoothie ve granola kâselerinde sağlıklı beslenme alternatifi olarak sıklıkla kullanılıyor. Ancak satın aldığımız balın kalitesi ve saflığı maalesef her zaman aynı güvenilirlikte olmayabiliyor. Yazarımız, beslenme uzmanı Berrin Yiğit, iyi ve gerçek balı; içinde glikoz-früktoz şekeri olmayan, herhangi bir aroma ve renklendirici bulunmayan, fazla işlem görmediği için vücuda faydalı enzim ve polenlerini içinde koruyan bal olarak tanımlıyor: “Bal, içinde bulunan antioksidanlar ve enzimler sayesinde şifa besinler arasında. Antibakteriyel ve antiinflamatuar. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ve mide rahatsızlıklarına çok iyi geliyor. Prebiyotik yani bağırsaklardaki yararlı bakterileri besliyor. Ancak şeker hastası olanların dikkat etmesi gereken besinler arasında, fazla miktarda tüketimi kan şekerini fırlatabilir. Önerim, içine herhangi bir katkı maddesi eklenmemiş doğal, ham balların 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tokken tüketilmesi.”

Haberin Devamı

Rafine şeker yerine bir alternatif olarak da sıklıkla bal kullanıyoruz. Berrin Yiğit’e göre de bunda herhangi bir sakınca yok çünkü bal şifalı bir tatlandırma imkânı sunuyor. Dikkat etmemiz gereken noktaysa balı uzun süre; 10 dakika ya da üzerinde yüksek sıcaklıklara maruz bırakmamak: “Yüksek sıcaklıkta ‘akrilamidé’ dediğimiz kanserojen bir madde açığa çıkıyor. Bu maddenin vücutta birikmesi büyük risk oluşturabilir. Isıtmadan yoğurdun veya ılık sütün içerisine ekleyebiliriz. Pişirme işlemi uygulamayacağınız kurabiyelere, yulaf kâselerine ilave edilebilir, kahvaltıda ekmek üzerine gezdirebiliriz.”

 

Haberin Devamı

KOVANDAN ÇIKTIĞI GİBİ...

Metro Türkiye’nin Metro Premium markası Bitlis, Van, Anzer ve Marmaris yörelerinin yayla, çiçek ve çam ham ballarını cam kavanozlarda sunuyor. Yüksek rakımlı yaylalarda, 45 dereceden yüksek ısıl işlem görmeyen ve 0.3 mm’den daha büyük filtrelerle filtre edilmiş Metro Premium ham ballar, içerdiği besin öğeleri korunarak kovandan çıktığı haliyle kavanozlanıyor. Sınırlı sayıda üretilen Bitlis Yayla Çiçek Ham Bal, Van Yayla Çiçek Ham Bal ve Marmaris Çam Salgı Ham Bal’ı 450 gramlık, Anzer Balı’nı 300 gramlık sağlıklı cam kavanozlarda Metro Türkiye mağazalarında bulabilmek mümkün.

“İyi bal fazla işlem görmediği için vücuda faydalı enzim ve polenleri içinde barındırır. Aroma içermez.” 

Haberin Devamı

Ekmeğin üstünde, kaymağın yanında

 

YÜKSEK YAYLALARINDAN

Bitlis Yöresi Yayla Çiçek Ham Bal, yüksek rakımlı yaylalarda doğal olarak yetişen çiçeklerin nektarlarıyla tat zenginliği kazanıyor. Bitlis’in 2 bin metre yükseklikteki yaylalarındaki çiçeklerden elde ediliyor.

 

EL DEĞMEMİŞ COĞRAFYASINDAN

Van Yöresi Yayla Çiçek Ham Bal, Van’ın 2 bin 400 metre yükseklikteki el değmemiş coğrafyasından geliyor. Bu bal, yaylalardan toplanan çiçeklerin özel nektarlarıyla lezzetleniyor.

 

KENDİNE HAS BİR LEZZET

Anzer Balı çiçek balı özelliklerine sahip. Polen içeriğiyle diğer ballardan ayrılıyor. Anzer Vadisi’nin 2 bin 800 metre rakıma ulaşan yaylalarından geliyor.

 

Haberin Devamı

ISIL İŞLEM GÖRMEDEN ÜRETİLİYOR

Marmaris Çam Salgı Ham Bal, kahvaltılarda ve soğuk tüketimde kullanılması tavsiye edilen bir ürün. 45°C’den yüksek ısıl işlem görmemiş ve 0.3 mm’den daha büyük filtrelerle filtre edilmiş. İçerdiği besin öğelerini kovandan çıktığı haliyle koruyor.

 

GÜVENİLİR BİR ALIŞVERİŞ İÇİN

Günün her öğününde daha sağlıklı ve güvenilir tatlara talep giderek artıyor. Tüketiciler gıdaların nerede ve hangi şartlarda, ne zaman üretildiğini öğrenmek istiyor.

Bu noktada gıdanın izlenebilirliği hem üretici, hem tüketici hem de toplum sağlığı açısından daha da büyük önem kazanıyor.

2012 yılında Türkiye’de ilk defa izlenebilirlik çalışmalarını başlatan Metro Türkiye, Metro Premium markalı ballarının da kovandan sofralara olan yolculuğunu dijital olarak izleme imkânı veriyor.

Haberin Devamı

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonuna sahip laboratuvarlarda 18 farklı parametrede analiz edilen Metro Premium Ham Bal serisinin kovandan sofraya tüm yolculuğu kavanozdaki etikette bulunan QR kod üzerinden telefonla adım adım incelenebiliyor. Balı üreten arıcıların, paketleme yapan tesisin bilgileri ve analiz raporları şeffaf bir şekilde paylaşılıyor.

Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 1990 yılından bu yana tüketicilerine güvenilir ürünler sunmayı hedefleyen Metro Türkiye, ürünlerin güvenliğini ve kalitesini güvence altına alan IFS Cash&Carry/Wholesale sertifikasına sahip ilk ve tek şirket.
Ürünlerin tarladan çatala, kovandan sofraya uzanan tüm tedarik zinciri titizlikle takip ediliyor. Satın alım aşamasında izlenebilirlik sayesinde müşterilerin de bu aşamalar hakkında bilgi alabilmesi sağlanıyor.

Metro Türkiye’nin ham balları gastronomi keşif platformu Gastronometro şeflerinin de kontrolünden geçiyor. Şeflerden bu balların lezzetini öne çıkaran üç pratik ve leziz tarif...

Ekmeğin üstünde, kaymağın yanında

 

BALLI MADLEN (2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 200 gr tereyağı

◊ 200 gr un

◊ 4 yumurta

◊ 150 gr toz şeker

◊ 20 gr esmer şeker

◊ 20 gr bal

◊ 5 gr kabartma tozu

◊ 1 vanilya çubuğu

◊ 2 tutam tuz

NASIL YAPARIM?

◊ 180 gram tereyağını bir tavada eritin, özünü çıkardığınız vanilyayı ekleyip karıştırın.

◊ Yumurta, şeker, esmer şeker ve balı bir kâsede harmanlayın.

◊ Başka bir kâsede kabartma tozunu un ve tuzla karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Tereyağını içine döküp karışımı 20 dakika buzdolabında dinlendirin.

◊ Fırını 180 dereceye ısıtın. Madlen kalıplarını kalan tereyağıyla yağlayıp içlerine un serpin. Artan unu silkeleyerek dökün. Karışımı, kaşıkla, yarısına gelecek şekilde kalıplara doldurun.

◊ Madlenleri 10 dakika fırında pişirin. Üzerine biraz bal gezdirip sunabilirsiniz.

Ekmeğin üstünde, kaymağın yanında

 

BAL PETEĞİ (2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 2 yemek kaşığı bal

◊ 2 yemek kaşığı su

◊ 1 çay kaşığı karbonat

◊ 100 gr şeker

NASIL YAPARIM?

◊ Isıya dayanıklı bir kaba yağlı kâğıt serin.

◊ Şeker, bal ve suyu tavaya alıp eritin. Karışım berrak bir kıvam aldığında kenara alarak içine karbonatı ekleyip karıştırın.

◊ Karışımı kaba dökün. Kendi kendine yayılmasını bekleyin. Ardından soğumaya bırakın.

◊ Soğuduktan sonra parçalara bölerek servis edin.

PÜF NOKTASI: Bu ürünü tek başına yiyebileceğiniz gibi tatlıların yanında da servis edebilirsiniz.

Ekmeğin üstünde, kaymağın yanında

 

BALLI-MUZLU SMOOTHİE (2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 2 muz

◊ 1 yemek kaşığı bal

◊ 1, 5 bardak soğuk süt

◊ 1 tutam tarçın

NASIL YAPARIM?

◊ Muzların kabuklarını soyup blender’a alın.

Bal, soğuk süt ve tarçını ekleyin. Bal miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Blender’ı önce düşük sonra yüksek ayarda çalıştırın.

◊ Tüm malzemeler püre haline geldiğinde içeceğiniz hazır (Kıvamını yoğurt veya süt ekleyerek zevkinize göre ayarlayabilirsiniz).

◊ Muzlu smoothie’leri servis bardaklarına alın. Sunum için üzerine meyve ve kuruyemiş parçaları koyabilir veya üzerini yine balla süsleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!