Daha iyi gıda, daha iyi bir dünya

Güncelleme Tarihi:

Daha iyi gıda, daha iyi bir dünya
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2022 07:00

2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir protein kaynakları mevcut ihtiyacı karşılamak adına en doğru tercih olarak öne çıkıyor. Bitki temelli gıdaya market raflarında kolayca ulaşabilmekse hem ev hem restoran mutfakları için giderek daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin yeni piyasaya sürdüğü bademli ve fındıklı içecek serisiyse kekten kahveye mutfakta süt yerine kullanılabilecek pratik bir alternatif...

Haberin Devamı

Sürdürülebilir kaynaklar, doğaya saygılı, bilinçli tüketim yöntemleri her geçen gün daha da önem kazanıyor. Tüketicilerin artık sadece kendi hayatlarını değil, tüm ekosistemi de koruma yönündeki farkındalıklarıyla birlikte öne çıkan kavramsa sürdürülebilir beslenme. Doğal kaynakların önemine dair bilincin yükselmesi, protein içeren besin kaynaklarının azalışını ve alternatif protein kaynaklarına duyulan ihtiyacı tekrar gündeme getirdi. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini yaşamaya başlamamızla birlikte çevreye karşı duyarlılığımız da artıyor. 2050’de dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması bekleniyor, bu durumda sürdürülebilir protein kaynakları, mevcut ihtiyacı karşılamak adına doğru bir alternatif haline geliyor. Bitki bazlı proteinlerin üretiminde, hayvansal proteinlerin üretimine oranla daha az kaynak kullanılması bitki bazlı beslenmeye eğilimi arttırıyor. Çevresel hassasiyetler ve hayvan refahını koruma sebebiyle vegan yaşam biçimini tercih edenlerin sayısı da giderek çoğalıyor.

Haberin Devamı

30 yılı aşkın süredir tüm faaliyetlerinin merkezine sürdürülebilirliği koyan ve bu doğrultuda alternatif protein kaynaklarını çeşitlendirerek sorumlu üretim ve tüketimi teşvik etmeyi de amaçlayan Metro Türkiye, vegan ve bitki bazlı beslenenlerin her ihtiyacını karşılamak için ürün çeşitliliğini genişletiyor.

Son iki yıldır Metro raflarında, artan talep göz önünde bulundurularak vegan ürün sayısı yüzde 75 arttırıldı. Ürün yelpazesi içinde bitkisel bazlı hamburger ekmek, margarin, köfte, gurme fit bulgur, mayonez ve tablet çikolata gibi gıda malzemelerinden yumuşatıcı, yağ çözücü, şampuan, zeytinyağlı sıvı sabun gibi temizlik ürünlerine kadar 12 farklı kategoride 400’e yakın gıda ve gıda dışı ürün var. Metro Chef markası altındaki makarna, içliköfte, lahmacun ve sorbe gibi ürünlerin yanı sıra Rioba markası altında organik smoothie ve organik çay çeşitleri var. Ayrıca Fine Dreaming markasıyla vegan bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici, çamaşır yumuşatıcı, bulaşık makinesi jel deterjanı ve sıvı çamaşır deterjanı gibi seçenekleri bulmak mümkün.

Haberin Devamı

SÜT YERİNE KULLANILABİLİYOR

Metro Türkiye, son olarak süte alternatif olabilecek Metro Chef Veggie bademli ve fındıklı içecekler serisini de çıkardı. Ürünler B12 vitamin kaynağı olmakla birlikte yüksek E vitamini içeriyor. Bitki bazlı beslenenler için süt yerine kahvelerde, smoothie, kek, pasta ve diğer tatlılarda kullanılabilecek çeşitlerin fiyatı 24.90 lira.

Tüketicileri bilgilendirmenin de önemine inanan Metro Türkiye’nin özel olarak hazırladığı bir bitkisel ve vegan kataloğu da müşterilere sunuluyor. Bitki bazlı-vegan beslenme ve yaşam tarzına dair içerikleri, doğru bilinen yanlışları, tarifleri ve ürün çeşitlerini bu katalogda bir arada bulmak mümkün. Sadece evlerimizde bitki bazlı ürün tüketimini desteklemekle sınırlı kalmak yeterli değil elbette... Metro Türkiye profesyonel mutfaklarda ve restoran menülerinde vegan reçetelerin daha fazla olması için de çalışıyor. İşletmelerin kullanabileceği vegan ürünlere raflarında yer vererek restoran menülerinde artan müşteri talebine yönelik alternatiflerin sunulmasına destek veriyor.

Haberin Devamı

Metro Chef ürün yelpazesi altında jelatin yerine kullanılan bitki bazlı agar agar, vegan hurma dolgusu, kestane püresi, tatlılar, dondurmalar, birçok ürünün vegan versiyonunda kullanılan kıvam arttırıcılar gibi restoranların vegan reçeteler hazırlamak için tercih edebilecekleri profesyonel seçenekler sıralanıyor. Metro Türkiye bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun şefleri de restoranların menülerine ekleyebilecekleri reçeteler oluşturup bunları paylaşıyor. Şeflerin Metro Chef Veggie bademli ve fındıklı içecekler serisine özel hazırladığı lezzetli tarifleri siz de evde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

BADEM SÜTLÜ VEGAN SÜTLAÇ

Daha iyi gıda, daha iyi bir dünya


NE LAZIM?

* 1 lt Metro Chef Veggie bademli içecek

* 45 gr baldo pirinç

* 180 gr toz şeker

* 40 gr mısır nişantaşı

* 50 ml su

* 2 gr toz tarçın

NASIL YAPARIM?

* Bademli içecek ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın.

* Mısır nişastasını ayrı bir kapta suyla açın ve kaynayan süte ekleyerek kıvam almasını sağlayın.

* Ayrı bir tencerede pirinçler yumuşayana kadar haşlayıp süzün. Kıvam alan sütlü karışıma ekleyin.

* Sütlaç kaynadıktan sonra kâselere doldurun ve kabuk bağlayana kadar soğutun.

* 250 derece fırında kabuğu yanana kadar bekletin. Soğumaya alın. Toz tarçın ve yenebilir çiçeklerle süsleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yulaflı ve üzümlü vegan kurabiye

YULAFLI VE ÜZÜMLÜ VEGAN KURABİYE

Daha iyi gıda, daha iyi bir dünya


NE LAZIM?

* 70 ml Metro Chef Veggie fındıklı içecek

* 200 gr fındık ezmesi

* 300 gr yulaf

* 70 gr yulaf unu

* 120 gr Hindistan cevizi yağı

* 150 gr toz şeker

* 30 gr keten tohumu

* 70 gr kuru üzüm

* 5 gr tarçın

NASIL YAPARIM?

* Keten tohumunu 2 kaşık suyla yumuşamaya bırakın. Kuru üzümü de ayrıca sıcak suda bekletin.

* Fındık ezmesi, Hindistan cevizi yağı, toz şeker, tarçın ve Metro Chef Veggie içeceği çırpma teliyle çırpın. Üzerine yulaf ve yulaf ununu ekleyin.

* Kuru üzümlerin suyunu süzüp son aşamada keten tohumuyla birlikte içine katın. İstenen kıvama gelen hamuru tezgâha alın ve 60 gram olacak şekilde porsiyonlayın.

* Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin ve tepsi üzerinde soğumaya bırakın.

FINDIK SÜTLÜ VEGAN DONDURMA

Daha iyi gıda, daha iyi bir dünya


NE LAZIM?

* 200 ml Metro Chef Veggie fındıklı içecek

* 2 muz

* 2 avokado

* 40 ml üzüm pekmezi

* 12 gr kakao

NASIL YAPARIM?

* Fındıklı içecek, muz, avokado, pekmez ve kakaoyu blender’da çekin.

* Karışımı bir kaba aktarıp buzluğa alın. Her yarım saatte bir spatulayla karıştırın.

* Bu işlemi iki kez daha tekrar edip iyice donması için 2 saat daha buzlukta bırakın. Kâselere alıp pirinç cevizle servis edebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!