Bol sirke ve sarımsakla...

Güncelleme Tarihi:

Bol sirke ve sarımsakla...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2023 07:00

Her yıl 24 Ekim Dünya İşkembe Günü olarak kutlanıyor. Bizdeyse en çok çorbası meşhur. Kiminin içine bağırsaktan önceki son kısmı ifade eden şirden katılıyor kiminin içine işkembeden çıkan etli kısım yani ‘damar’ ekleniyor... Büyükçe doğranan işkembe, yani tuzlamaysa pek çoğumuzun favorisi. Temizliği ustalık isteyen ve yapımı da oldukça meşakkatli bu çorbanın en iyisini nerede yeriz, jürimize sorduk.

Haberin Devamı

Bol sirke ve sarımsakla...

Sarımsağı Taşköprü’den

Fetih İşkembe Salonu, İstanbul

Balat’ta. Sakatatı kendileri seçip temizliyorlar. İşkembeyi kuzu veya danadan tercih edebilirsiniz. Şirden, tuzlama ve damar var. Yanında gelen sarımsaklar Taşköprü’den... Koray Günyaşar “İşkembe çorbasının (50 lira) sözlükteki karşılığı gibi güzel, öyle nefis” diyor. Fırında tandır kokoreç ve kellesi de çok meşhur. 21.30’a kadar açık. (0212) 531 37 40

Tuzlaması, şirdeni...
Etiler Sarıhan Gusto, İstanbul

Nispetiye Caddesi’nde. Ayfer Yavi “Gece vakti saatler ilerledikçe talep çoğalıyor. İşkembe ve tuzlamanın yanı sıra kuzu paçanın da tadına bakabilirsiniz” diyor. Çeşit çok. Klasik işkembe çorbası 270 lira. Tuzlamanın damar (320 lira), orta kıyım ve şirden seçenekleri var. Ebru Erke de öneriyor. (0212) 358 48 48

Haberin Devamı

Usulüne uygun
Fül Fül Çorba, İstanbul

Kadıköy, Hasanpaşa’da. Bora Bozankaya “Neredeyse tüm Türkiye’de çorba içtim, bu kadar usulüne uygun ve lezzetlisini başka yerde görmedim. Okullarda ders olarak okutulmalı” diyor. Deniz Şahin’in de en beğendiği adres. 41 çeşit çorbaları var. Yapımında 48 saat kaynatılmış ilikli kemik suyu kullanılıyor. (0216) 347 37 38

Manda kaymağıyla...
Nur Lokantası, Afyonkarahisar

Burmalı’da. Salih Seçkin Sevinç “Kaç yerde manda kaymağı ve yoğurtla terbiye edilen işkembe çorbası içebilirsiniz ki? Mutlaka denenmeli” diyor. Ebru Omurcalı’ya göre çok özel bir lezzet. Kemik, dil suyu, bu suyla ıslatılmış ekmek, dana dil ve süzme yoğurtla hazırlanan Emirdağ paça çorbası da ünlü. (0272) 215 33 35

Bir Taksim klasiği 
Lale İşkembecisi, İstanbul

Ebru Erke’ye göre işkembe çorbasıyla nam salmış bu mekân 1960’tan bu yana Taksim’in en ikonik adreslerinden. 24 saat açıklar. İşkembe, tuzlama, şirden tuzlama ve damar tuzlama (75 lira) derken seçenek bol.Sıcak suyla, özenle temizlenen işkembenin nohutlu yemeğini de yapıyorlar. (0212) 252 69 69

Sırrı kemik suyunda
Paçacı Hüsnü, Bursa

Haberin Devamı

Ebru Omurcalı “1961’den beri çorba yaparak tekniklerini uç safhaya taşımış” diyor. Salih Seçkin Sevinç “Lezzetinde kemik suyunun görevi büyük. Ayak, kelle, dil, işkembe... Hepsi ayrı ayrı önce kemik suyuyla derin kazanlarında kaynıyor. Kolajenden dudaklarınız birbirine yapışıyor” diyor. İşkembesi 120 lira. (0224) 360 29 86

Bol sirke ve sarımsakla...

Süzme yoğurtlu
Lezzetçi Çorbacım, Sivas

Çarşıbaşı’nda. Ebru Omurcalı çorbalarıyla ün kazanan bu lokantanın şehrin en iyilerinden olduğunu söylüyor. Salih Seçkin Sevinç’e göre Sivas’ın kellesi, köftesi ve etli ekmeği kadar işkembe çorbasını da merak etmeli. Buranınki unla değil, süzme yoğurt kullanılan bir terbiyeyle farklılaşıyor. Porsiyon fiyatı 105 lira. Paça çorbası da menüde. (0346) 222 20 25

Haberin Devamı

İzmir’in en iyilerinden
Abbas’ın Yeri, İzmir

Konak’ta. Esnaf lokantaları açısından zengin Kemeraltı, Hisarönü bölgesinde 1950’den beri var. Salih Seçkin Sevinç’e göre İzmir, işkembe, kelle paça ve balık çorbası konusunda çok özel; burası bu üçünü de çok iyi yapıyor. Midede yer kalırsa beğendili et yemeklerini ve kuru fasulyesini de öneriyor. (0232) 489 89 47

Ustalık babadan oğula
Paçacı Şaban Usta, Diyarbakır

Kayapınar’da. Ayfer Yavi “Kuruluşu eskiye dayanan lokantada ustalık babadan oğula aktarılmış. Ayak paçayla dil paça sevilenlerden.Yanlarında kızarmış kelle ve mumbar da iyi eşlik ediyor” diyor. Her gün 4.00’e kadar açıklar. Çorbanın fiyatı 170 lira. İşkembeli nohut da var. (0412) 502 43 41

Haberin Devamı

Beyin, damar, paça
Ayvalık Paşa Çorba, Balıkesir

Koray Günyaşar “İçeri girince şahane kokular karşılar. Nefis işkembe çorbasının (80 lira) lezzeti hiç değişmedi” diyor. Paça çorbası da sevilenlerden. Eskiden işkembe, beyin, damar, paça, tavuk ve mercimek çorbası sunarken menü yıllar içinde genişlemiş. (0542) 312 50 18

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!