150 tondan fazla yerel ürün toplandı

Güncelleme Tarihi:

150 tondan fazla yerel ürün toplandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2023 07:00

Depremzedelere yönelik gıda yardımlarını sürdüren Metro Türkiye, bir yandan da tarlada ve dalda kalan sebze-meyveyi üreticilerinden satın almaya devam ediyor. Böylelikle hem ürünlerin ziyan olması engelleniyor hem de çiftçilere destek sağlanıyor. Gastronometro şefleri de Hatay’ın Arsuz limonu ve beyaz balkabağıyla yapabileceğimiz tarifler veriyor...

Haberin Devamı

Kahramanmaraş merkezli depremler, etkilediği 11 ildeki bölge halkını ve yerel üreticiyi sosyoekonomik açıdan pek çok sorunla karşı karşıya bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Türkiye’deki tarım alanlarının yüzde 16’sı deprem bölgesinde. Yani yüksek bir orandan söz ediyoruz ve burada tarımsal üretimin sürmesi son derece önemli. Yerel üreticilerin tarıma devam etmesi için onları bölgede kalmaya teşvik etmek gerek. Böylelikle üretimin sürdürülebilirliğini sağlayabilir, bölgedeki biyoçeşitliliği ve ekonomik yaşantıyı koruyabiliriz.

Türk mutfağını ileriye taşımanın yolunun yerelleşmeden geçtiği inancıyla yıllardır tarımsal kalkınmayı destekleyen Metro Türkiye, yerel üreticilerle işbirliği yaparak sürdürülebilir tarımsal üretim yöntemleri konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Depremin ardından yaraların sarılması için bölgedeki çalışmalarına ilk günden itibaren devam eden Metro Türkiye, depremzedelere yönelik yaptığı gıda yardımlarına ek olarak yerel üreticilere destek olmak için de çalışmalarına hız verdi. Tarlada, dalda kalan ürünler üreticilerden satın alınarak hem ziyan olması engelleniyor hem de çiftçilere destek sağlanıyor. Tüm bu ürünler Türkiye’deki Metro Türkiye mağazalarında tüketiciyle buluşturuluyor.

Haberin Devamı

150 tondan fazla yerel ürün toplandı

 

BUGÜNE DEK NELER YAPILDI?

- Hatay’ın Arsuz ilçesinde hasat zamanı gelen Arsuz limonuyla Samandağ ilçesindeki Hatay beyaz balkabağından satın alınarak bölge üreticisine gelir yaratılıyor.

- Coğrafi İşaret Tescili adayı Hatay Kırıkhan havucu, marulu ve lahanası gibi ürünlerden alınarak 150 tondan fazla yerel lezzetin tüketiciyle buluşması sağlanıyor. Mersinden Kadın Kooperatifi ve Zahide Ana Kadın Kooperatifi’nden satın alımlar üreticiyi direkt desteklemek adına peşin yapılıyor.

Önümüzdeki dönemde ihtiyaca göre satın alımlarına devam edecek olan marka yaklaşık 500 ton yerel ürün almayı planlıyor.

Haberin Devamı

- Satın alma ekipleriyle bölgeyi yakından takip ederek yeni ürünleri duyurmaya ve ihtiyaca göre satın almaya devam edilecek. Ayrıca Metro Türkiye bünyesindeki, Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun şefleriyle deprem bölgelerinden toplanan yerel ürünlerin kullanıldığı tarifler de geliştiriliyor.

150 tondan fazla yerel ürün toplandı

 

ULUSAL VE KÜRESEL ÇAPTA TANITIM

Çiftçinin emeği korunurken yerel ürünlerin devamlılığının sağlanması gerek. Metro Türkiye, yerli ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla potansiyeli olan ürünlerin Coğrafi İşaret Tescili almasına yönelik desteğini ulusal ve uluslararası alanda sürdürüyor. 2012 yılında başladığı Coğrafi İşaretli Ürünler projesi kapsamında deprem bölgesinden alımını gerçekleştirdiği ürünler için Coğrafi İşaret tescili başvuru çalışmalarını devam ettiriyor.

Haberin Devamı

Özgün doğa koşullarında yetiştirilen Coğrafi İşaret Tescilli ürünlerin korunmasının, ulusal ve küresel çapta tanıtılmasının, yerel üreticiye ve ülke ekonomisine sağlayacağı katma değeri biliyoruz. Metro Türkiye bu anlamda bölgedeki kurum, kuruluşlara ve STK’lara coğrafi işaretli ürünler konusunda öncülük etmeye, yol göstermeye devam edecek.

150 tondan fazla yerel ürün toplandı

KADIN KOOPERATİFLERİNE TAM DESTEK

Önümüzde uzun bir toparlanma süreci var. Yardımların sürdürülebilir olması önemli.

Bu noktada kooperatiflere verilen destek büyük bir role sahip. Yerelleşme odaklı çalışmalarını yıllardır kooperatiflerle birlikte yürüten Metro Türkiye, deprem desteklerinin tek seferlik olmaması ve daha fazla çiftçiye ulaşılabilmesi amacıyla alımlarını kooperatifler üzerinden gerçekleştirmeye de ağırlık veriyor.

Mersinden Kadın Kooperatifi, Mersin Zahide Ana Kadın Kooperatifi gibi aktif çalışan kooperatiflerden meyve-sebzeden konserve ürünlere, şekerleme ve atıştırmalıktan içecek ve mutfak ürünlerine kadar birbirinden farklı kategorilerden ürünler alıyor.

Kavacık Kadın Kooperatifi, Urla Kadın Kooperatifi, Bereketli Eller Kadın Kooperatifi gibi 40’ı aşkın kadın girişimci ve kadın kooperatifiyle işbirliği de yapıyor.

Ayrıca yerel ürünlerin toplanması ve satın alınmasının ötesinde kooperatiflere ekipman desteği de sağlanıyor. Toplama merdiveni, eldiven, makas, kasa, büyük kafes gibi malzemelerle depremde ekipmanını kaybeden üreticilere de yardım ediliyor. Türkiye’deki tüm Metro mağazalarından bu yerel ürünleri satın alıp çalışmaları ve üreticileri destekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

150 tondan fazla yerel ürün toplandı

AKTİF KARBONLU LİMONATA

NE LAZIM?

- 500 gr Arsuz limonu

- 50 gr misket limonu

- 50 gr süzme bal

- 4 gr aktif karbon

- 1 lt su m240 gr buz küpleri

NASIL YAPARIM?

- Limon ve misket limonların kabuklarını rendeleyin.

- Bir kaba kabukları, aktif karbonu ve balı koyup iyice karıştırın. 1 saat buzdolabında dinlendirin.

- Kabuklarını rendelediğiniz limonların sularını sıkın ve kabuklu karışıma ekleyin.

- 1 litre suyu ilave edin ve karışımı süzerek soğuk soğuk servis edin. Limon dilimiyle süsleyebilirsiniz.

150 tondan fazla yerel ürün toplandı

ZENCEFİLLİ BALKABAĞI ÇORBASI

 

NE LAZIM?

Haberin Devamı

- 500 ml tavuk suyu (tarifi altta)

- 400 gr Hatay beyaz balkabağı

- 100 gr mor soğan

- 100 gr patates

- 50 gr Hatay Kırıkhan havucu

- 50 gr kereviz sapı

- 10 gr zencefil

- 10 gr siyah sarımsak

- 1 çubuk tarçın

- 200 ml krema

- 50 ml zeytinyağı

- 3 gr tuz

- 50 gr tereyağı (üzeri için)

Tavuk suyu için

- 1.200 ml su

- 10’ar gr havuç ve pırasa

- 300 gr tavuk kanat ve sırt kemikleri

- 10’ar gr soğan ve kereviz sapı

- 1 karanfil

- 1 gr beyaz biber

- 5 gr sarımsak

- 1 baharat buketi

Baharat buketi için

- 50 gr maydanoz sapı

- 50 gr pırasa

- 0 gr kereviz sapı

- 2 defne yaprağı

- 10 gr taze kekik

- Mutfak ipi

NASIL YAPARIM?

- Baharat buketi için maydanoz,kereviz sapı ve taze kekiği doğrayın. Pırasayı tek tarafından uzunlamasına kesin. Maydanoz ve kereviz sapı, kekik ve defne yaprağını pırasanın içine koyun, dağılmaması için mutfak ipiyle bağlayın.

- Tavuk suyu için 500 ml suyu kaynatın. Tavuk parçalarını içinde 5 dakika pişirip çıkarın. Kalan 700 ml suyu tencereye ilave edin. Havuç, pırasa, soğan, sarımsak ve kereviz sapını küp küp doğrayıp karanfil, beyaz biber ve tavuklarla birlikte ekleyin, kısık ateşte 1 saat kaynatın. Sudaki köpüğü alın, 1 saat sonra tavukları çıkarıp dinlendirin.

- Balkabağı, patates, soğan, havuç ve kereviz sapını küp küp doğrayın; çubuk tarçınla fırın tepsisine koyup zeytinyağı gezdirin. 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Tarçını çıkarın, sebzeleri tencereye alın. Tavuk suyunu ekleyip kaynatın. Tuz ve siyah sarımsağı katıp pürüzsüz kıvam alana kadar çekin. Tencereye süzün. Krema ekleyip karıştırın. Bir tavada tereyağını eritip üzerine gezdirebilir, kabak çekirdeği içiyle süsleyebilirsiniz.

Bu haber sponsorludur. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!