Tahin nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Tahin nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 17:21

Tahinin nasıl yapıldığı son günlerde merak konusu oldu. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan tahin, ülkemizin yanı sıra yakın coğrafyamızda da farklı şekillerde severek tüketiliyor. Peki, tahin nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Genellikle kış aylarında vücudu soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan korunmak için tüketilen tahin, her yaş grubundan kişinin severek tükettiği bir besin olarak dikkat çekiyor. İşte, merakla araştırılan 'Tahin nasıl yapılır?' sorusunun yanıtı...

TAHİN NASIL YAPILIR?

Tahin, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlerden geçerek koyu bir besin haline getirilmesidir. Susam tohumları sırasıyla eleme, kabuklarının soyulması, ayrılması gibi uygulanan işlemlerden sonra yıkanarak 2 ile 3 saat arasında 150-200 °C'de kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir ardından tahin elde edilir. Tahin kahvaltılarda içine bal veya pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir.

MALZEMELER

Yaklaşık bir fincan susam - 1/4 bardak sızma zeytinyağı - Eğer tuzlu isterseniz 1 çay kaşığından az tuz

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Fırını 300 dereceye ayarlayıp ve ısıtın. Tepsiye yağlı kağıdı serin, üzerine susam tohumlarını yayın ve fırına koyun. 6 dakika kadar susamları fırında bekletin. Sonrasında susamları çıkarın iyice karıştırın ve 6-8 dakika daha fırınlayın. Rengi kahverengiye dönüp, susamlardan kavrulma kokusu gelmeye başladığında bu susamların tam kıvamında kavrulduğunu gösterir. Tepsiyi fırından çıkarın ve susamları fırın tepsisinde tutmayın başka bir yere alın çünkü tepsi sıcak olduğu için susamlar kavrulmaya devam edebilir.

Susam tohumlarını blenderin içine koyun bir dakika kadar öğütün. Tohumlar parçalandıktan sonra üzerine zeytinyağını ilave etmeye başlayın. Bir dakika daha çevirme işlemini yapın. Susam ve zeytinyağı karışımı yumuşak bir macun kıvamına gelecektir. Karışım çok kuru ise, bir çay kaşığı  kadar daha zeytinyağı ekleyin. Tercihe göre ardından tatlandırmak için çok az miktarda tuzu ilave edin. Tahini cam bir kavanozun içine alın ve ağzını kapayın. Buzdolabında bir ay kadar saklayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!