'Kavgam'ın yeniden basılması tabuları yıkacak

Güncelleme Tarihi:

Kavgamın yeniden basılması tabuları yıkacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2015 13:13

Hitler'in Nazi propagandası ve Yahudi karşıtlığı içeren "Kavgam" kitabı, Almanya'da 70 yıl sonra ilk kez kitabevlerinde satışa sunulacak.Alman tarihçi ve yazar Kellerhof "Uzmanlar dışında kimse içeriğini bilmiyor. İşte bu nedenle bu tür kitapların yayımlanması, insanların ne hakkında konuştuklarının bilincinde olmaları açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Nazi dönemi ve Hitler üzerine yazdığı kitaplarla tanınan ünlü Alman tarihçi ve yazar Sven Felix Kellerhoff, Adolf Hitler'in "Kavgam" kitabının Almanya'da 70 yıl sonra yeniden satışa sunulmasının kitaba dair "tabuları" yıkacağını belirterek, "Satırlarından nefret akan, tiksindirici ve kötü yazılmış bir kitap ama yasak nedeniyle bir efsaneye dönüştü. Kitabın kendisi değil, işte asıl bu efsane tehlikeli. Bu nedenle bu tür kitapların yayımlanması, insanların ne hakkında konuştuklarının bilincinde olmaları açısından büyük önem taşıyor" dedi.

TELİF HAKKI YILBAŞINDA DOLUYOR

Nazi propagandası ve Yahudi karşıtlığı içermesi nedeniyle Hitler'in "Kavgam" kitabının yeniden basılmasını bugüne kadar engelleyen Bavyera Eyaleti'nin kitap üzerindeki telif hakkının süresi 31 Aralık'ta dolacak. Münih merkezli Çağdaş Tarih Enstitüsü (IFZ) ise tarihçilerin bilimsel açıklamaları ve eleştirilerini de içeren Kavgam'ın yeni baskısını, 1 Ocak'ta piyasaya sunacak. Böylelikle kitap, Almanya'da 70 yıl sonra ilk kez basılarak kitabevlerinde satışa sunulmuş olacak.

Nazi dönemi ve Hitler üzerine yazdığı kitaplarla tanınan ünlü tarihçi-yazar Kellerhoff soruları yanıtlarken, Kavgam'ın bilimsel açıklamalı baskısını "çok olumlu, önemli ve gecikmiş bir adım" olarak nitelendirdi.

Kavgamın yeniden basılması tabuları yıkacak



YASAKLAMA POLİTİKASI YANLIŞTI

Bavyera eyaletinin yıllarca yürüttüğü yasaklama politikasının yanlış olduğunu, bunun bilimsel açıklamalı baskıları da engellediğini belirten Kellerhoff, "Bu tabunun yıkılmasında geç bile kalındı" yorumunu yaptı.

Kavgam'ın uzun yıllar basılmamasının, kitap hakkında efsanelerin üretilmesine yol açtığını kaydeden Alman yazar, "Radikal sağcı internet siteleri bu yasağı çarpıtıp, 'Kitapta yer alan gerçekleri Alman halkından gizlemeye çalışıyorlar' diyordu. Oysa bu yalan. Bu kitap tek bir gerçek bilgiyi içermiyor. Satırlarından nefret akan, tiksindirici ve kötü yazılmış bir kitap ama yasak nedeniyle bir efsaneye dönüştü. Kitabın kendisi değil, işte asıl bu efsane tehlikeli" şeklinde konuştu.

NAZİ DÖNEMİ HAKKINDA DAHA BİLİNÇLİ TARTIŞMALAR YAPILACAK

Kavgam kitabının bilimsel açıklamalar ve eleştiriler içeren yeni baskısının, Hitler ve Nazi dönemi hakkında daha bilinçli tartışmalar yapılmasını beraberinde getireceğini vurgulayan Kellerhoff, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir şeylerin gizlenmesi, tabulaşması, ne olduğunu bilmediğiniz konulardan söz etmek, gerçekten doğru değil. Kavgam, Nasyonal Sosyalizmin kara deliği. Her şey bu kitabın etrafında dönüyor ama uzmanlar dışında kimse içeriğini bilmiyor. İşte bu nedenle bu tür kitapların yayımlanması, insanların ne hakkında konuştuklarının bilincinde olmaları büyük önem taşıyor. Böylelikle Hitler'in yalanlarını ifşa edebileceğiz. Çünkü zaten kitap yalanlardan, yanlış iddialardan ve nefretten oluşuyor. Artık bu mümkün olacak."

Haberin Devamı


AŞIRI SAĞ ENDİŞESİ

Kavgam'ın yeni baskısına karşı çıkanların, "Almanya'da aşırı sağın güçlendiği bir dönemde kitabın daha da popüler hale geleceği ve en çok satanlar listesine gireceği" endişesi taşıdığını, ancak kendisinin bunlara katılmadığını belirten Kellerhoff, "Çalışmanın niteliği ve sayfa adedi dikkate alındığında fiyatı makul ancak genel alım gücü açısından baktığınızda biraz yüksek. Ayrıca 4 bin adet basılacak ve tabii bu da çok satanlar listesine girebilmesi için yeterli değil. Ben böyle bir tehlike görmüyorum. Ayrıca zaten bugün dileyen herkes Kavgam'ı internette bulup okuyabiliyor" dedi.

Haberin Devamı

Kavgamın yeniden basılması tabuları yıkacak

59 EURO'DAN SATILACAK

Kavgam'ın yeni baskısı, iki cilt, 27 bölüm ve bin 950 sayfadan oluşuyor. İlk aşamada 4 bin adet basılması öngörülen kitabın, 59 Euro'dan satışa sunulması bekleniyor.

IFZ'nin internet sayfasında yapılan açıklamada, kitapta tarihsel bilgilere ve bilimsel açıklamalara da yer verilerek Hitler'in iddialarının çürütüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, "Bunu yapmak sadece tarihçi sorumluluğunun gereği değildir, aynı zamanda Hitler'in kitabına atfedilen güçlü sembolik değer nedeniyle de önem taşımaktadır. Kavgam'ı, gerçekleri dahil ederek, açıklamalarla efsanevi bir çerçeveden çıkartmak, aynı zamanda tarihle ilgili bilgilendirmek ve siyasi eğitim vermek tarihçilerin yükümlülüklerinin bir parçasıdır" ifadesi kullanıldı.

IFZ'ye göre, kitabın bilimsel açıklamalı yeni baskısıyla, Kavgam'ın ideolojik propaganda amaçlı kullanılmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

YENİ BASKILAR BİLİMSEL AMAÇLI OLACAK

Kitabın bilimsel amaçlı, eleştiriler de içeren baskıları dışında, yeni baskılarının yapılması beklenmiyor. Eyaletler, Kavgam'ı propaganda amaçlı yeniden basmak isteyen aşırı sağcı yayınevlerini, Alman Ceza Kanunu'nun nefret söylemini yasaklayan 130'uncu maddesi çerçevesinde engellemeyi planlıyor. Buna göre milliyeti, ırkı, dini ya da etnik kökeni nedeniyle bir gruba karşı nefreti körükleyen, şiddet çağrısında bulunanlara 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Haberin Devamı


Hitler'in 1924-1926 yılları arasında kaleme aldığı Kavgam'ın ilk baskısı Temmuz 1925'te yapılmış, kitap 1944 yılına kadar 12 milyondan fazla basılmıştı. Hitler, kitabının ilk bölümünde otobiyografisiyle Nazi partisinin ilk dönemini, ikinci bölümdeyse Nasyonal Sosyalizm programını anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkan müttefikler, Almanya'da Nazi kurumlarını tasfiye etme programı çerçevesinde Nazi partisinin yayınevi olan Eher Yayıncılık'ın haklarını 1945 yılında Bavyera Eyaleti yönetimine devretmişti. Bu kapsamda Kavgam kitabının telif haklarına sahip olan Bavyera Eyaleti, Nazi propagandası ve Yahudi karşıtlığı içermesi nedeniyle kitabın yeniden basılmasını 70 yıl boyunca engellemişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!