Kadınların Dönüşümü: 1950’li yıllardan günümüze

Güncelleme Tarihi:

Kadınların Dönüşümü: 1950’li yıllardan günümüze
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2016 15:08

Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu kadınların 1950'li yıllardan bu yana dönüşümünü hazırladı.

Haberin Devamı

Zaman hızla geçiyor. Geçerken beraberinde değişimi ve dönüşümü de getiriyor.
Kadınlar 1950’li yıllardan bu yana sosyal hayatın yanında fiziksel yapıları ile ilgili olarak ciddi değişimler yaşadı.

BOYLAR UZADI, AZICIK KİLO ALINDI
Bilimsel araştırmalar kadınların boyunun uzadığını buna karşılık azıcık kilo aldıklarını gösteriyor. Ayrıca, göğüsleri ölçüleri büyüyen kadınlarımızın belleri ise kayda değer biçimde kalınlaşmış. Bunu ortaçağdan 60’lı yılların sonuna dek kullanılan korselerin terkine bağlayabiliriz. Yanı sıra beslenme alışkanlıkları ve modern hayatın kadını daha az harekete mahkum etmesi de etkenler arasında yer alıyor.

Kadınların Dönüşümü: 1950’li yıllardan günümüze



AYAKLAR BÜYÜDÜ
Yine aynı şekilde ayaklar da gözle görülür biçimde büyümüş. 50’lerde bir kadın ortalama 36 numara ayakkabı giyerken şimdiler 38,5 numara ayakkabı giyiyor. Ayakkabıların daha rahat biçimli olması da beraberinde ayak kalıbının da genişlemesine neden oluyor.

İYİ HABER, ÖMÜR UZADI!
Ama durun iyi haberlerimiz de var. Kadınların yaşam sürelerinde artış söz konusu. Bilinçli bir yaşam, ilerleyen tıp teknolojisi bize yaklaşık 5 sene kadar uzun bir ömür süresi sunuyor.

SİZİNKİ HANGİSİ?

Gelelim kadın bedenindeki biçimsel özelliklere. Dört tip vücut şekli var. Dikdörtgen, kum saati, armut ve elma biçimi olarak tanımlıyoruz.
Dikdörtgen bedene sahip olanlar şanslı. Atletik yapılı, ince ve düz bir beden yapısını beraberinde getiriyor. Bu da kilo alınsa bile eşit dağılım söz konusu olacağı için her zaman daha zayıf görünmek anlamına geliyor.

Kum saati bedene sahip olanların mükemmel bir bele sahip olduğunu belirtmeliyim. Kıvrımlı bir vücut şekli, sadece birazcık kalçalar dolgun olabiliyor.
Armut bedeni, burada omuzlar bir parça yakın olmaktadır. Üst bedenin daha ince olduğu bu şekilde kilolar daha çok alt ve üst bacaklar ile kalça çevresinde yer alıyor.

Elma şeklinde vücutlarda ise, omuzlar daha geniş, üst beden daha iri ve karın bölgesi kiloların yoğun olduğu yerdir.

DAHA GEÇ EVLENME VE AZ ÇOCUK

Yine kadınların, evlenme yaşı da geçen yüzyılın ortalarından bu yana değişmiş. Sanayi toplumunun getirdiği koşullar, kadınların eğitim ve akabinde çalışma hayatlarının öncelikli olmasına neden olmaktadır.

Geç evlenen kadınların geç çocuk sahibi olmasının yanında en belirgin değişim ise çocuk sayısındaki azalmadır.

AZ KALORİ HARCAMA

Teknolojinin getirdiği konfor şüphesiz hepimiz için vazgeçilmez. Ancak bunun karşılığında daha az hareket edip ve daha az kalori yakıyoruz. Modern insan günde ortalama 2000 bin kalori alıyor. Ancak biz doktorlar bunun 1200 kalori ile sınırlı olması gerektiğini söylüyoruz.
Bunun yanı sıra haftada 2,5 saat egzersiz yapıyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!