Taylor Swift sen gerçek misin?

Güncelleme Tarihi:

Taylor Swift sen gerçek misin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2024 07:00

Amerika’nın küçük bir kasabasından çıkıp şöhretini dünyaya yaymayı başaran bir modern zaman prensesi Taylor Swift. Aşk, para, şöhret hepsi onda. Time dergisi tarafından 2023’te ‘Yılın Kişisi’ seçildi, turnesi ‘Eras Tour’la milyar dolarlar kazanıyor. Geçen haftaki Grammy Ödülleri’ne damgasını vurması da kimseyi şaşırtmadı. Ama akıllarda hep şu soru dolaşıyor: Swift bu işi nasıl başarıyor?

Haberin Devamı

Taylor Swift sen gerçek misin

Gençlik dergilerinde çalıştığım yıllardan beri hayatıyla ilgili yazılar yazmasam, hani derler ya ‘bebekliğini bilmesem’ Taylor Swift’in bir yapay zekâ robotu olduğunu düşünebilirdim. Ama elde ettiği başarılara, turnelerden kazandığı paralara,
4 kez Yılın Albümü ödülü alan ilk sanatçı olmasına, Time dergisi tarafından Yılın İnsanı seçilmesine, en yakışıklı adamlarla çıkmasına, kısacası mükemmel hayatına bakınca insanın içinden “Sen gerçek misin” demek gelmiyor mu?

Amerika’daki Pennsylvania eyaletinin West Reading isimli kasabasından çıkıp bugünlere gelebilmek elbette büyük bir başarı. Taylor’ın finans sektöründe çalışan anne-babası Andrea ve Scott, kızları ileride işbaşvurusu yaparken cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmasın, kariyerinde daha rahat yükselsin diye ona üniseks bir isim koymayı tercih ederler. Derken küçük kızlarının müziğe karşı doğal bir yeteneği olduğu ve gitar çalıp şarkı sözü yazabildiği ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Onu şöhretle tanıştıran ilk çalışması 2008’de yayımlanan ikinci albümü ‘Fearless’ olur. 2009’un en çok satan albümü, Yılın Albümü dahil Swift’e dört Grammy Ödülü kazandırır.

Taylor Swift sen gerçek misin

Seçimleri etkileyebilir mi?

2014’te yayımlanan ‘1989’ albümü country’den popa geçişin net çizgisi gibidir. ‘Shake It Off’ ve ‘Blank Space’ gibi hitlerle artık küresel bir süperstardır.

Gelelim bu gösterişli yaşam üzerinden dönen komplo teorilerine... İnsanlar onun 5 Kasım’da Amerika’da yapılacak seçimlerin sonuçlarını etkileyebilecek kadar etkin bir figür olduğuna inanıyor. Gizlice hükümet için çalıştığı ve Kansas City Chiefs oyuncusu Travis Kelce’le ilişkisinin siyasi bir planın parçası olduğu iddiaları bile var. Trump’ın medyadaki destekçileri Swift’in Biden’ı destekleyeceğini düşünüyor. The New York Times gazetesi da aynı görüşte. Ünlü şarkıcıysa henüz kimi destekleyeceğini açıklamadı.

Haberin Devamı

Taylor Swift geçen sene Time dergisi tarafından ‘Person of the Year’, yani yılın kişisi seçildi. Her ne kadar Trump bununla
ilgili “Büyük bir hata” yorumunu yapsa da karşımızda gerçek bir başarı hikâyesi var. Dergideki röportajda Swift “Son 20 yılda kamuoyunun bayrak direğinde pek çok kez yukarı ve aşağı çekildim” diyor ve ekliyor: “33 yaşın kariyerimin dönüm noktası olduğunu hissediyorum. Ve hayatımda ilk kez, bunun getirdiklerini kaldırabilecek güçteyim.” Time’daki haberin devamında Swift’in bir pop yıldızı olarak Elvis Presley, Michael Jackson ve Madonna’yla karşılaştırıldığından da bahsediliyor. Ayrıca kadın olduğu için kiminle çıktığından ne giydiğine mercek altına alınması ve bunu nasıl kullanacağını bilmesi sözü edilen diğer detaylar.

Haberin Devamı

Hayranları kim?

Taylor Swift’in hayranları ‘Swifties’ olarak biliniyor. Business Insider’ın haberine göre fanlar kadın ve erkek (yüzde 48) olarak neredeyse eşit dağılıyor. Yüzde 55’i banliyölerde, yüzde 26’sı şehirde ve 21’i de kırsalda yaşıyor. Yüzde 55’i demokrat. Konserlerine gitmek için 1.300 dolar harcasalar da çoğu yüksek gelirli değil. Yüzde 45’i Y Kuşağı’ndan, yüzde 23’ü Baby Boomers (1946-64 arası doğanlar)
ve yüzde 21’i de X Kuşağı’ndan.

Taylor Swift sen gerçek misin
17 Mart 2023’te başlayan ‘Eras Tour’ 8 Aralık 2024’te sona erecek.

Zirvede ama...
Meltem Fıratlı, Hürriyet Ekler müzik yazarı

17 yaşında ilk albümünü yayımladığında dünya onu elinde gitarıyla bir country şarkıcı olarak tanıdı. İki yıl sonra gelen ‘Fearless’ albümü Swift’in pop müziğe göz kırptığının işaretlerini içeriyordu ama popa asıl kalıcı girişi 2014 tarihli ‘1989’ albümüyle gerçekleşti. Yeri geldi elektronik müzikten, folktan beslendi, endüstrinin en başarılı prodüktörleri, şarkı sözü yazarlarıyla çalıştı. Değişmeyen tek şeyse ilk günden beri kendi hikâyelerini anlatmaktan vazgeçmemesi oldu. Taylor Swift geçen günlerde Yılın Albümü dalında dördüncü kez Grammy alarak tarihe geçti. ABD müzik endüstrisinin geçen yıl gerçekleştirdiği satışlarının yüzde 2’si ona aitti. Çıktığı turne ‘Eras Tour’dan 2 milyar dolar kazandı. Billboard dergisi onu ‘endüstrinin en güçlü kişisi’ seçti. Harvard Üniversitesi’nde hayatı ve kariyeri ders olarak okutulmaya başladı. Kariyerinin zirvesinde, adeta kusursuz bir müzisyen var karşımızda. Ya da bize öyle sunuluyor. Hakkında çıkan magazin haberleri bile özenli bir kürasyondan geçiyor sanki. Amerikalı yazar Anne Helen Petersen’ın dediği gibi Taylor Swift sadece albüm yapmakla kalmıyor, dedikodu yaratma sanatını da başarıyla icra ediyor ve bundan keyif alıyor. Adeta hayatının her anında performans sergiliyor. Bu da birçok kişinin Swift’in gerçekliğini sorgulamasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Sevgililere şarkılı gönderme

Kelimelerle oynayabilme becerisiyle hem şöhretin kapılarını araladı hem de eski sevgililerini sinir etmeyi başardı. Swift’in şarkıları aralarında Jake Gyllenhaal ve Harry Styles’ın da olduğu eski sevgililerine göndermelerle dolu. Şimdi Amerikan futbolu oyuncusu Travis Kelce (solda) ile birlikte.

BAKMADAN GEÇME!