Nadir canlılardan güzel haberler... Koruyunca kurtuluyorlar

Güncelleme Tarihi:

Nadir canlılardan güzel haberler... Koruyunca kurtuluyorlar
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 20, 2023 00:00

Doğa ona ettiğimiz zulme rağmen bize sürpriz yapmayı seviyor. Tüm felaket haberleri içinde umudu arttıran güzel gelişmeler en çok ihtiyacımız olan şeyler. Çünkü bunlar, istersek yapabileceğimizin kanıtı.

Haberin Devamı

Geçen haftanın çevre gündemi, sorunlara yeni sorunların eklendiği ve bu sorunların çözümü için gayret sarf edenlerin seslerinin yükseldiği bir seyir izledi. ‘Sorunlar bildik, çözüm belli ancak gidişat ters yönde’ diye özetlenebilecek çevre gündemi bir yana, geçen hafta Türkiye’nin en nadir iki canlısından gelen güzel haber haftanın sürprizi oldu.

Anadolu yabankoyunları sadece ülkemizde yaşayan bir tür ve genetik çalışmalarla ülkemizdeki evcil koyunların atası olduğu kabul ediliyor. Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre kırmızı listedeki bu türün sayısının 1.131’e yükseldiği açıklandı. Bununla birlikte türün yok olmasının önüne geçilebileceği yönündeki umutları da arttırmış oldu.
Diğer güzel haberse yine dünyanın en nadir canlılarından biri olan Akdeniz foklarından geldi. Yıllardır Türkiye kıyılarındaki Akdeniz foklarını korumak için uğraş veren Sualtı Araştırmaları Derneği kamunun ilgili birimleriyle görüşüp gerekli izinleri alarak fokların kullandığı mağaraları zincirlerle güvenlik altına aldı. Tur teknelerinin dahi içine girdiği bu mağaralar bundan sonra olması gerektiği gibi foklara ait olacak. Foklar için bazı önemli koy ve kıyılar da daha önce koruma altına alınmıştı.

Haberin Devamı

KISA KISA 

Â

Nadir canlılardan güzel haberler... Koruyunca kurtuluyorlar

TÜRKİYE’DE SICAKLIK REKORU KIRILDI

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde 16 Ağustos’ta ölçülen 49,5 derece sıcaklık Türkiye’nin yeni rekoru olarak kayıtlara girdi. Rekor daha önce 49.1 dereceyle Şırnak, Cizre’deydi. Üçüncü sıradaki Hatay’ın ilçesi Hassa’yı 48,5 dereceyle Urfa’nın Siverek ilçesi, 48,4 dereceyle Adana’nın Kozan ilçesi takip ediyor.

Nadir canlılardan güzel haberler... Koruyunca kurtuluyorlar

BÜYÜK GÖÇ BAŞLADI 

‘Süzülen kuşlar’ olarak adlandırılan ve başlıcaları leylek, kartal, şahin ve atmaca olan kuşların sonbahar göçü başladı. Ekim sonlarına kadar devam edecek süreçte ilk olarak leylekler ve kartalların göçü gerçekleşecek. Diğer kuşların da sırasıyla üstümüzden geçeceği bu günlerde Çamlıca Tepesi’nden teleskop ve dürbünlerle kuşları yakından gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz. İstanbul’un üzerinden geçecek olan kuşlar Çukurova, Kızılırmak, Göksu ve Meriç gibi deltalar; Burdur, Uluabat, Büyükçekmece gibi göllerle çok sayıda baraj gölü, sazlık ve bataklığa uğrayacak. Dolayısıyla Türkiye’nin hemen her yerinden bu göçlere şahitlik etmek mümkün.

Haberin Devamı

Nadir canlılardan güzel haberler... Koruyunca kurtuluyorlar

2035’TE ARAMIZDAN AYRILIYORLAR

Daha bu yüzyılın başında sayıları milyonlarla ifade edilen Afrika penguenlerinin 2035’te neslinin tükeneceğini geçen günlerde bizzat bu canlıyı koruyanlar açıkladı. Aşırı avlanma ve çevresel değişikliklerin neden olduğu yok oluş sürecinin önüne koruma çalışmalarına karşın geçilemedi. Uzmanlar 11 binden az üreyen çift olduğunu açıkladı.

Penguen, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından nesli tükenmekte olan türlerin kırmızı listesinde. 2035’e gelindiğinde mevcut eğilimlere göre, türün vahşi doğada hayatta kalmaya devam etmesi için yeterli üreme çifti olmayacak.

Haberin Devamı

Â

Nadir canlılardan güzel haberler... Koruyunca kurtuluyorlar

ÜLKEMİZDE İKİ YENİ KÖSTEBEK TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Ondokuz Mayıs, Indiana ve Plymouth üniversitelerinden araştırmacılar Türkiye’nin doğusunda iki yeni köstebek türü keşfetti. ‘Zoological Journal of the Linnean Society’ dergisinde yayımlanan buluşla birlikte Avrasya köstebeği türlerinin sayısı 16’dan 18’e yükselmiş oldu. Hakkâri ve Bitlis-Tatvan’da keşfedilen köstebeklere ‘Talpa hakkariensis’ ve ‘Talpa davidiana tatvanensis’ adı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!